لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۰

مقامات جمهوری اسلامی برخورد با معترضان پاریسی را محکوم می کنند اما به نقض حقوق بشر خودشان اشاره‌ای نمی‌کنند


کارگران معترض فولاد اهواز در ایران شعار معترضان موسوم به «جلیقه‌زردها» در فرانسه را در اعتراضات خود حمل کردند.
کارگران معترض فولاد اهواز در ایران شعار معترضان موسوم به «جلیقه‌زردها» در فرانسه را در اعتراضات خود حمل کردند.

در حالی که انتقادها به جمهوری اسلامی در روزهای اخیر درباره نقص حقوق بشر در ایران بالا گرفته است، مقامات جمهوری اسلامی عملکرد دولت فرانسه در ناآرامی‌های اخیر را محکوم کردند.

در روزهای اخیر وزیر خارجه آمریکا، حساب توئیتری وزارت خارجه و همچنین حساب توئیتر فارسی این نهاد در پیام هایی از نقض گسترده حقوق بشر در ایران نوشتند اما جمهوری اسلامی بجای پاسخ به این موارد، در دفاع از معترضان فرانسوی، خواستار «خویشتنداری فرانسه» در برخورد با معترضان شده است؛ اقدامی که با اعتراض هایی رو برو شده است.

در آخرین واکنش مقامات جمهوری اسلامی، صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه ایران روز دوشنبه نا آرامی‌های اخیر در فرانسه را ادامه «موج بیداری اسلامی» نامید که طبق پیش بینی رهبر ایران به کشورهای اروپایی رسیده است. مقام های ایران از فرانسه خواسته اند اجازه دهد مردم نظرات خود را به راحتی اعلام کنند.

تلویزیون دولتی ایران نیز در یک بخش خبری با پخش گزارشی قصد مقایسه اعتراضات فرانسه با ایران را داشته است، اما تصاویری از اعتراضات داخل ایران را پخش نکرد.

این اقدام با واکنش روزنامه نگاران ایرانی روبرو شد:

پیش از این نیز سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به دولت فرانسه توصیه کرده بود در برخورد با معترضان «خویشتن‌دار» باشد.

جمهوری اسلامی، متهم بزرگ نقض حقوق بشر

این اظهار نظرها از سوی دستگاه‌های جمهوری اسلامی در شرایطی است که ایران خود بارها از سوی مجامع بین المللی به دلیل نقص گسترده حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته است.

در اعتراضات اخیر، از جمله اعتراضات کارگران گروه نیشکر هفت تپه و اعتصاب های سراسری کامیون داران، بسیاری از معترضان از سوی دستگاه‌های امنیتی ایران بازداشت شدند و برای برخی ‌‌آنها احکام سنگینی در نظر گرفته شد. حتی بارها دستگاه‌ قضایی متهمان را تهدید به صدور حکم اعدام کرد.

جمهوری اسلامی، فرصت طلب قدیمی

رضا حقیقت نژاد، روزنامه نگار، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا، رویکرد مقامات ایران برابر رویدادهای اخیر فرانسه را یک «فرصت طلبی سابقه دار» در رفتار سران جمهوری اسلامی توصیف کرد، که پیش از این در رویدادهای بهار عربی و حوادث انگلیس نیز دیده شده است.

این روزنامه نگار عنوان کرد: جمهوری اسلامی با این رویکرد فرصت‌طلبانه قصد دارد بگوید شما غربی‌ها رفتارتان مثل ماست و حتی سعی دارد با بزرگنمایی و تمرکز بر نقاط خاص تاکید کند که اساسا رفتار جمهوری اسلامی مهربانانه تر از کشورهای غربی بوده است.

​حقیقت نژاد با بیان این که رهبر ایران بارها تاکید کرده است که جمهوری اسلامی در مواضع حقوق بشر «زبانی طلبکارانه» دارد، ادامه داد: جمهوری اسلامی با چنین رویکردی سعی دارد تا به اقدامات خود مشروعیت دهد یا رفتار خشن خود مقابل شهروندان ایران را عادی سازی کند؛ به خصوص بعد از حوادث سال ۸۸ که برخورد خشن جمهوری اسلامی با معترضان نتایج انتخابات ریاست جمهوری مورد اعتراض بسیاری در جهان قرار گرفت.

این واکنش ها از آن جهت قابل تامل است که جمهوری اسلامی سال‌هاست در مواجه با اعتراضات مردمی برخوردهای امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی داشته‌ است. حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ یکی از این نمونه‌ها است.

برخوردهای جمهوری اسلامی با معترضان باعث کشته شدن بسیاری‌ شد، اما تا امروز هیچ دستگاهی درباره کشته شدن افرادی همچون «ندا آقاسلطان» پاسخگو نبوده است.

حوادث دی ماه سال گذشته یکی دیگر از این رویدادها است که بنا به گزارش دیدبان حقوق بشر دست کم ۳۰ کشته داشته است، اما دستگاه‌های حکومتی آمار دقیقی از مرگ معترضان منتشر نکردند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG