لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۹

صالحی: تماس با امریکا خط قرمز نیست


جرج ملبرونو گزارشگر فیگارو گفتگویی انجام داده است با علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه جمهوری ایران، با تمرکز بر روابط خارجی ایران، به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری:

جرج ملبرونو: آیا پس از انتخابات ریاست جمهوری تماس مستقیمی با ایالات متحده آمریکا صورت خواهد گرفت؟
علی اکبر صالحی: ایران همواره گفته است تماس مستقیم با ایالات متحده آمریکا یک خط قرمز نیست. در واقع سه سال قبل آیت الله خامنه ای رهبر معظم ما گفتند مشکلی با چنین تماسی ندارند. مشکل در نبود اعتماد دو طرف از یکدیگر است . به دلیل آن ما در زحمتیم.

جرج ملبرونو: آیا غرب تلاش می کند رژیم ایران را تغییر دهند یا اصلاح کند؟
علی اکبر صالحی: فکر نمی کنم کشور های غربی تلاش می کنند رژیم را تغییر دهند. آنها به این نتیجه رسیده اند که ایران بازیگر عمده ای در خاورمیانه است ولی هنوز فکر می کنند که یک کشور در حال توسعه نباید فرصتی برای حضور در صحنه بین المللی داشته باشد. بهترین راه حل اختلافهای ما گفتگو است و نه برخورد. ایران در این ارتباط مایل است منافع آمریکایی ها و اروپایی ها را به رسمیت شناسد ولی ما از آنها انتظار داریم که منافع ما در منطقه و در مورد مساله هسته ای را به رسمیت شناسند.

جرج ملبرونو: در صورت حمله اسراییل به ایران چه روی خواهد داد؟
علی اکبر صالحی: من به موضوع حمله اسراییل معتقد نیستم. اسراییل در موقعیت چنین کاری نیست و توان آن راندارد. اسراییلی ها همچنین می دانند که پاسخ ایران بسیار شدید خواهد بود. کسی نمی تواند واکنش چنین حمله ای را پیش بینی کند.

جرج ملبرونو: ایران از لحاظ نظامی به سوریه کمک می کند. آیا هنوز هم از یک راه حل دیپلماتیک برای این برخورد حمایت می کند؟
علی اکبر صالحی:مردم سوریه مستحق دموکراسی، انتخابات منصفانه و سیستم چند حزبی هستند. این مربوط به دولت سوریه است که به این خواستها پاسخ دهد. بعضی کشورها نظر خود را تحمیل می کنند و مکرراً می گویند بشار اسد باید کناره گیری کند. آنها کی هستند که چنین چیزی را بگویند؟ این مردم سوریه هستند که باید اظهار نظر کنند، که سرنوشت خود را تعیین کنند. در زمینه سوریه ایران نه در مورد شخص خاصی بلکه در مورد اصول صحبت می کند. اگر انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ برگزار شود و بشار اسد شکست بخورد او دیگر رییس جمهوری سوریه نخواهد بود. این برای ایران یک مسأله شخصی نیست. ولی ما نمی خواهیم سوریه به ابزاری در دست کشور هایی بدل شود که دمشق را بازیچه قرار دهند.

جرج ملبرونو: پاسخ شما به مخالفت فرانسه به شرکت ایران در یک کنفرانس بین المللی چیست؟
علی اکبر صالحی: ما از موضع فرانسه متعجبیم. از لحاظ تاریخی ایران دشمنی با فرانسه ندارد گرچه پستی و بلندی هایی بین ما وجود داشته است. ما امیدوار بودیم فرانسوا اولاند در مقایسه با نیکولا سازکوزی سیاست متفاوتی اختیار کند. اما ظاهراً او به اندازه کافی وقت ندارد که به سیاست خارجی بپردازد. تهران از فرانسه می خواهد در مورد موضع خود تجدید نظر کند. و با تحلیل منطقی تری اقدام کند. ما این احساس را داریم که فرانسه دشمن ما شده است. به چه دلیل؟ بدلیل اختلافهای هسته ای؟ روابط ما با آلمان بخ دلیل مساله هسته ای خراب نشده است. من از لارن فابیو (وزیر امور خارجه فرانسه) دعوت می کنم برای یک گفتگوی حیاتی بین دو ملت ما در کنار من بنشیند. اجازه دهید او بیاید و چند روز را در ایران بگذراند. او خواهد دید ما مردمی نیستیم که به او گفته اند. تفکر ضد ایرانی که توسط برخی در فرانسه تقویت می شود ساختگی است.

جرج ملبرونو: فرانسه پیشنهاد کرده حزب الله لبنان متحد شما در لیست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا قرار گیرد. آیا این کار موجب پیامدهایی خواهد شد؟
علی اکبر صالحی: این اشتباه بزرگی است. حزب الله که لبنان را از اشغال اسرائیل آزاد کرد نشان داده که یک حزب سیاسی و یک بازیگر عمده در لبنان است. قطعا به نفع فرانسه نیست که ارتباط خود با حزب الله را قطع کند.
XS
SM
MD
LG