مقالهای از ریک گلدستون در نیویورک تایمز
وقتی کارمند خیریه بنیاد تامسون رویترز برای یک مرخصی سه روزه از زندان اوین و دیدن دخترش به خانه پدری در تهران رفت، شور و شوقی حامیان او را فرا گرفت.
اما پس از رد درخواست تمدید مرخصی نازنین زاغری و بازگشت او به زندان آن شور و شوق به یاس و خشم بدل شد. نازنین پس از بازگشت در زندان به دلیل حملات عصبی پیاپی به بیمارستان زندان منتقل شد.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، در توییتی نوشت: «ما باید تلاش هایمان را در یافتن راهی برای بازگرداندن او به خانه دو چندان کنیم.»
ریچارد رتکلیف، همسر نازنین، می گوید بازگشت او به زندان پس از یک مرخصی سه روزه چنان آزار دهنده بود که «او یک جورهایی آرزو می کرد هرگز به مرخصی نمی رفت.»
چشم انداز آزادی نازنین زاغری رتکلیف تا حدودی بستگی به مسائل فراگیرتر میان بریتانیا و ایران داشته و ربطی به خود او ندارد. رهبران ایران دولت بریتانیا را همدست آمریکا می دانند. با وجود این، لندن نه تنها روابط دیپلماتیک با تهران را حفظ کرده بلکه برای حفظ توافق هسته ای تلاش های فراوانی انجام داده است.
مقام های ایرانی خشمگین از اقدام رئیس جمهوری آمریکا، بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی را تحت فشار گذاشته اند تا لطمات ناشی از خروج واشنگتن از برجام را جبران کنند. رهبر جمهوری اسلامی تهدید کرده است اگر منافعشان تامین نشود از برجام خارج می شوند.
تولیپ صدیق، عضو حزب کارگر بریتانیا، قانونگذاری که نماینده حوزه انتخابیه خانواده زاغری است، می گوید: «بریتانیا نباید این تصور را تحمل کند که ما بازداشت خودسرانه شهروندان بریتانیایی در خارج از کشور را خواهیم پذیرفت.»
تولیپ صدیق معتقد است بریتانیا باید نازنین زاغری را مشمول حفاظت های دیپلماتیک کند.
هر چند در روزهای اخیر، پرونده نازنین مورد توجه بیشتری قرار گرفته است، اما پرونده های دیگری در تنش میان ایران و دیگر کشورها نقش داشته است.
حبس شماری از آمریکایی ها بر مبنای اتهاماتی مبهم تنها به دشمنی بیشتر میان ایران و ایالات متحده دامن زده است.
شی یو وانگ، دانشجوی دکترای دانشگاه پرینستون متهم به جاسوسی هنگام تحقیق درباره تز دانشگاهی اش، و باقر و سیامک نمازی، پدر و پسر متهم به همکاری با قدرت متخاصم، از جمله پرونده های مطرح اند.
هوآ کو، همسر شی یو وانگ، جمعه گذشته با نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، ملاقات کرد و در توییتی از تمام تلاش ها برای بازگرداندن همسرش به خانه سپاسگزاری کرد.
او در مصاحبه ای تلفنی گفت سفیر آمریکا موافق بود که «مساله مستلزم توجه بیشتری است.»
گمانه زنی های فراوانی درباره تمایل ایران به آزادی آمریکایی ها در ازای آزادی ایرانیان زندانی در آمریکا مطرح شده است.
دولت ترامپ گفته خواهان آزادی تمام آمریکایی ها و خارجی هایی است که به اتهامات نادرست زندانی شده اند. رئیس جمهوری آمریکا حتی از آمادگی برای ملاقات با رهبران ایران سخن گفته است.
اما با توجه به این که آیت الله خامنه ای هر گونه تعامل با ایالات متحده را ممنوع کرده است، چشم انداز مباحثات مستقیم کماکان ناروشن است.