معاون نخست وزیر اوکراین خواستار «توضیح فوری» حکومت ایران در رابطه با اظهارات یک نماینده مجلس مبنی بر سرنگونی هواپیمای اوکراینی شد.
وادیم پریستایکو در یک توئیت، اظهارات این نماینده مجلس را «تاسفبار» و «بی احترامی کامل» نسبت به قربانیان سرنشینان هواپیمای اوکراینی توصیف کرد.
او در این توئیت به دهها خانواده این قربانیان از کشورهای ایران، اوکراین، کانادا، سوئد، انگلیس، و افغانستان اشاره کرده است؛ خانوادههایی که عزیزان خود را در «حمله به این هواپیمای غیرنظامی بیدفاع» از دست دادهاند.
حسین نوروزی، نماینده مجلس، روز ۱۷ فروردین در گفتوگو با روزنامه همدلی مدعی شده بود که این هواپیما یک هفته قبل از آن در« اسرائیل» بوده و «به نظر میرسد» که «دستکاری شده» باشد.
این نماینده مجلس مدعی شده بود: «به نظر من، نیروهای نظامی در این زمینه وظیفه خود را به خوبی انجام دادهاند. بنابراین در این زمینه مواخذه و بازداشتی وجود نخواهد داشت.»
اما پس از آن رسانههای ایران به نقل از یک منبع آگاه در سازمان قضایی نیروهای مسلح اظهارات این نماینده را تکذیب کردند و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح ایران نیز گفت که علیه این نماینده «در مراجع قضایی ذیصلاح تحت عنوان نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی اعلام جرم شده است.»
با این حال، به رغم گذشت سه ماه از سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه هنوز گزارشی از روند بازداشت مسببان شلیک به این هواپیما منتشر نشده است و حتی جعبه های سیاه هواپیما نیز برای خوانده شدن به کشورهای دیگر فرستاده نشده است.
پیش از این وادیم پریستایکو، وزیر خارجه اوکراین، از ادامه فشار اوکراین بر جمهوری اسلامی برای تحویل دادن جعبه سیاه هواپیمای مسافربری اوکراینی سرنگون شده توسط سپاه پاسداران و شناسایی کسی که فرمان شلیک موشک به این هواپیما را داد، خبر داده بود.
وزیر خارجه اوکراین گفته بود که موضوع این نیست که «یک سرباز در شلیک موشک عجله کرده و واکنش بیش از حد نشان داده است. ما میخواهیم سلسله مراتب فرماندهی و این که چه کسی فرمان داده است را پیدا کنیم تا عدالت در مورد او اجرا شود.»
پرواز ۷۵۲ هواپیمایی بین المللی اوکراین، که در تاریخ هشتم ژانویه ۲۰۲۰ با ۱۷۶ سرنشین از فرودگاه امام خمینی تهران راهی کییف پایتخت اوکراین بود، دقایقی پس از آغاز مسیر خود بر اثر حمله موشکی سپاه در حوالی شهر جدید پرند استان تهران سقوط کرد و همه سرنشینان آن، که عمدتا شهروند ایرانی بودند، کشته شدند.
چندی پیش «انجمن خانوادههای قربانیان پرواز پیاس۷۵۲» با هدف دادخواهی و اجرای عدالت اعلام موجودیت کرد.
همچنین وکلای کانادایی که پیشتر در مورد دیگری توانسته بودند با موفقیت ایران را به محکومیت بکشانند، وکالت خانوادههای قربانیان هواپیمای مسافری اوکراینی که در نزدیکی تهران هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و سرنگون شد را بر عهده گرفتهاند.
در دادخواست این تیم کانادایی، نام ایران، رهبر جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و برخی مقامهای ایرانی به عنوان خوانده یا متهم مطرح شده و در مقابل برای آن که هویت شاکی محفوظ بماند، از نام مستعار «جان دُو» استفاده کرده است.