شماری از رسانهها هشدار دادهاند که ساخت سد «فینسک» در استان سمنان علاوه بر غرقکردن یک گورستان نادر تاریخی، عواقب «سنگین» محیط زیستی، اقتصادی و ناآرامی های اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت. در این ارتباط، یک کارشناس محیط زیست، «لابی قدرتمند استان سمنان در حاکمیت» را یکی از دلایل احداث این سد میداند.
به گزارش شماره روز سهشنبه ۲۱ فروردین روزنامه «هممیهن»، «مرسینچال»، بزرگترین گورستان دورههای تاریخی هخامنشی، سلوکی و اشکانی در استان سمنان، با قدمت و حجم قابلملاحظه آثار باستانی، درصورت آبگیری سد فینسک به زیر آب خواهد رفت.
این گزارش، وسعت گورستان نادر«مرسینچال» را یک هکتار و شامل ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گور گزارش داده که کاوش حدود ۱۰ درصد از آن تاکنون منجر به کشف حدود ۱۲۰۰ شیء تاریخی شده است.
ناصر کرمی، کارشناس محیط زیست، در گفتگو با صدای آمریکا، با اشاره به حضور دو رئیس جمهور سمنانی؛ محمود احمدینژاد و حسن روحانی، بر مسند قدرت طی سالیان قبل میگوید هدف لابی قدرتمند این استان، افزایش ارزش مستغلات و املاک شخصی به کمک احداث سد و تامین آب شرب است.
او تاثیر اکولوژیک ساخت سد «فینسک» در «یکی از غنیترین زیستگاههای طبیعی ایران» را «بسیار زیاد» دانست و از شکلگیری «سیاستهای کلان حکمرانی آب» در ایران «در قالب پروژه میلیتاریستی خودکفایی کشاورزی» انتقاد کرد.
به گزارش روزنامه «هممیهن»، با آبگیری سد «فینسک»، علاوه بر گورستان تاریخی «مرسینچال»، چند روستای حاشیه آن از جمله «فینسک»، «تم»، «تلاجیم» و «ملاده» هم به زیر آب خواهند رفت.
ناصر کرمی در بخشی از گفتگوی خود با صدای آمریکا، با اشاره به تضاد منافع دو استان مازندران و سمنان بر سر احداث این سد، نسبت به احتمال ایجاد تنش منطقهای هشدار داد.
به نوشته «هممیهن»، در شرایطی که قرار است آب موردنیاز سد «فینسک» در استان سمنان، از رودهای استان مازندران تامین شود، مسئولان این استان شمالی با این تصمیم موافق نیستند.
مخالفتها به مسئولان استان مازندران محدود نمیشود و دستکم، از حدود چهار سال قبل، مردم محلی و طرفداران محیط زیست در مخالفت با ساخت سد «فینسک» کارزارهایی به راه انداختهاند.
از جمله حدود دو سال و نیم قبل، جمعی از مردم پشتکوه مازندران تجمع اعتراضی برگزار کردند.
بنا بر گزارشها، «شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران» و «سازمان بازرسی کل کشور» هم احداث سد «فینسک» را مقرون به صرفه و سودمند تشخیص ندادهاند ولی این سد همچنان در بودجه عمومی سالیانه از ردیف اعتباری ویژه برخوردار است.
این در شرایطی است که به گفته ناصر کرمی، استان سمنان به دلیل توانمندی در جذب گردشگر و اکوتوریست قادر است فرصتهای شغلی بسیاری در این منطقه ایجاد کند.
تخریب محوطههای تاریخی به دلیل آبگیری سد در ایران پیش از این هم سابقه داشته است.
بنا بر گزارشها، راهاندازی سد «چمشیر» در استان کهگیلویه و بویراحمد موجب از بینرفتن ۱۶۰ محوطه تاریخی شد.