لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۱

آیا موضوع بحران آب در ایران، سیاسی است؟


چند سالی است که آب در رودخانه زاینده رود اصفهان جاری نمی شود
چند سالی است که آب در رودخانه زاینده رود اصفهان جاری نمی شود

در حالیکه دو شهرهای کرمان و اصفهان از نظر کم آبی در وضعیت قرمز به سر می‌برند و ذخیره آب سدهای تهران نیز به شدت افت کرده است، معاون اول رئیس جمهوری ایران، برخی هشدارها و اظهارنظرها درباره کم آبی را سیاسی می‌داند.

اسحاق جهانگیری، روز سه‌شنبه از کمبود آب در ۱۲ استان ایران خبر داد و گفت: «برخی از فعالان سیاسی از این مشکلی که اکنون متوجه مردم است می‌خواهند بهره برداری سیاسی کنند که این انصاف نیست.»

طی روزهای گذشته برخی از کارشناسان، نمایندگان و فعالان سیاسی از اینکه دولت با وجود بحران آب، با مشترکان پرمصرف برخورد نمی‌کند و تنها به هشدار بسنده کرده است انتقاد کردند. دولت اعلام کرده بود که آب تعدادی از مشترکان پرمصرف تهرانی را قطع خواهد کرد اما این موضوع سرانجام به اخطار ختم شد.

معاون اول رئیس جمهوری، پرداختن به موضوع بحران آب را در حالی سیاسی خواند که نماینده عضو کمیسیون انرژی مجلس هشدار داده است که با این روند خشکسالی و مصرف آب، ایران در حال تبدیل شدن به یکی از کشورهای خشک شمال آفریقاست.

روبرت بگلریان گفت که وضعیت آب کشور بحرانی‌تر از آن است که به اطلاع مردم می‌رسد.

کارشناسان محیط زیست، از جمله ناصر کرمی، استاد دانشگاه، نیز همین حالا را برای اقدام جدی در کاهش مصرف آب و جلوگیری از بیابانی شدن ایران، دیر می‌دانند. کرمی پیشتر گفته بود که ایران در وضعیت نرمال بارش، به دلیل نبود مدیریت در منابع طبیعی، از نظر فرسایش خاک و بیابانزایی جزو اولین کشورهای دنیا بود و حالا که در شرایط خشکسالی قرار گرفته است، سرعت بیابانی شدن آن به شدت افزایش یافته است.

اسحاق جهانگیری روز سه شنبه، در ادامه سخنان خود گفت که رسانه‌ها و رسانه ملی باید صرفه‌جویی آب را به عنوان یک فرهنگ عمومی تبلیغ کند تا به یک موضوع جدی عمومی تبدیل شود.

از سوی دیگر اما روبرت بگلریان معتقد است که فرهنگسازی به زمان کافی نیاز دارد در حالیکه وضعیت بحران آب به شکلی است که دولت فرصت ندارد که فقط به فرهنگسازی تکیه کند.

به اعتقاد او دولت باید هر چه سریعتر مشکلات را به صراحت با مردم در میان بگذارد و یک برنامه عملیاتی را برای مقابله با بحران آب در ایران آغاز کند.

در حال حاضر میزان بارندگی در ایران یک سوم میانگین جهانی است، این در حالیست که میانگین مصرف آب در ایران بالا‌تر از مصرف جهانی است.

اگر چه کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس بر لزوم سختگیری و فشار دولت برای کاهش مصرف آب در بخش‌های مختلف مسکونی، صنعتی و کشاورزی تاکید دارند، اما به نظر می‌رسد دولتمردان ایران چندان مایل به رویارویی با طیف گسترده‌ای از شهروندان نباشند. دولت ایران پیش از این از قطع یارانه شهروندان پردرآمد، با وجود الزام قانونی، خودداری کرده بود.

برخی از کارشناسان این رفتارهای دولت را به دلیل نگرانی از کاهش اقبال سیاسی نسبت به خود می‌دانند. اگر چنین باشد، انتقاد معاون اول رئیس جمهوری از سیاسی بودن برخی اظهار نظرها درباره بحران آب، می‌تواند از همین موضوع ریشه گرفته باشد.

XS
SM
MD
LG