صدها نفر چهرههای فرهنگی و جمعی از استادان دانشگاه، کارشناسان محیط زیست و مدیران ارشد سازمان حفاظت از محیط زیست در ایران، در نامهای سرگشاده به رئیس جمهوری ایران از تداوم بازداشت ۱۳ نفر از کارشناسان و فعالان زیست محیطی انتقاد کردند.
در این نامه که روز یکشنبه دوم اریبهشت در برخی از وبسایتهای خبری منتشر شد، امضا کنندگان همچنین از اینکه پس از نزدیک به حدود ۹۰ روز هنوز پاسخ شفافی به خانوادههای آنان در مورد اتهامات، وضعیت و محل نگهداری بازداشتشدگان داده نشده، انتقاد کردند.
در این نامه همچنین نبود امکان ملاقات حضوری موجب نقض دادرسی عادلانه و اصول قانون اساسی و قوانین مصوب مجلس عنوان شده است. ضمن اینکه اعلام شده این افراد هنوز وکیل ندارند.
در ادامه این نامه آمده است: «حیرتآور است که تمامی فعالیتها و تلاشهای بهحق جامعه محیط زیستی ایران در چند دهه اخیر برای آگاهسازی افکار عمومی و مقابله با بحران آب و تغییر اقلیم، نابودی تنوع زیستی و سایر مشکلات زیست محیطی که مستلزم ارتباط با اساتید، دانشگاهها و سمنهای خارجی، پایش و نمونهبرداری از عرصههای طبیعی با تجهیزاتی همچون دروبینهای تلهای ونیز فعالیت تحقیقاتی واجرایی در پروژههای رسمی و مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت امور خارجه و سازمان جنگلهای و مراتع مانند پروژه منارید و یا جذب کمک مالی برای پروژههای حفاظتی از نهادهای دست اندرکار بوده، اینک مشکوک و مجرمانه تلقی شده؛ این در حالی است که این موارد جزو فعالیتها و وظایف ذاتی هر تشکل محیط زیستی است.»
امضاکنندگان نامه، «شک و شبههافکنی در فضای کار محیط زیستی و گستردن دایره شبهات و اتهامات به تمامی فعالیتهای رایج و مرسوم و معمول محیط زیستی و بازداشتهای مدتدار بدون توضیح مستدل» را باعث ایجاد نگرانی و دلسردشدن فعالان محیط زیست عنوان کرده اند.
در این نامه از رئیس جمهوری ایران خواسته شده است که برای فعالیت فعالان و پژوهشگران محیط زیست فضایی امن فراهم شده و برای تحقق حقوق متهمان زندانی به منظور جلوگیری از خدشهدار شدن حیثت بازداشتشدگان، زمینه دادرسی شفاف و بهرهمندی آزادانه این افراد از حقوق قانونی آنها مهیا شود.
علاوه بر ۳۴ انجمن و تشکل زیست محیطی، نزدیک به ۵۰ استاد، عضو هیئت علمی و پژوهشگر شاخص حوزه حیات وحش و محیط زیست، شماری از مدیران ارشد سازمان حفاظت محیط زیست و بیش از ۶۰۰ نفر که در میان آنها نام بسیاری از سینماگران و هنرمندان مشهور ایران نیز به چشم میخورند از امضاکنندگان نامه سرگشاده به رئیس جمهور، حسن روحانی هستند.
دی ماه سال گذشته کاووس سیدامامی به همراه ۹ نفر دیگر از فعالان و کارشناسان زیست محیطی توسط اطلاعات سپاه بازداشت شدند. چندی بعد، مقامهای زندان به خانواده آقای سیدامامی اعلام کردند که او در زندان خودکشی کرده است.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اتهام بازداشت شدگان را جاسوسی اعلام کرد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی در گزارشی مدعی شد آقای سیدامامی، استاد دانشگاه و مدیر موسسه بنیاد حیات وحش میراث پارسیان، و همکارانش با استفاده از دوربین های عکسبرداری از یوزپلنگ، اقدام به تصویربرداری از سایتهای موشکی سپاه کرده و اطلاعات این سایتها را در اختیار سازمانهای اطلاعاتی خارجی قرار دادهاند.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اما این اتهام را وارد ندانست و گفت که این دوربین ها قادر به تصویربرداری از محیط محدودی در اطراف خود هستند.
در ادامه، تعداد دیگری از فعالان محیط زیستی بازداشت شدند. مرتضی آریانژاد، نیلوفر بیانی، هومن جوکار، امیرحسین خالقی حمیدی، حسن راغ، سام رجبی، عارف زارع، علیرضا فرهادزاده، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و حمیده کاشانی دوست، فعالان و کارشناسان زیست محیطی بازداشت شده هستند.