لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۶

صدهزار هکتار جنگل های زاگرس نابود شده است


بخش هایی از زاگرس مرکزی که بسود یک نهاد نظامی رو به نابودی ست
بخش هایی از زاگرس مرکزی که بسود یک نهاد نظامی رو به نابودی ست

در حالی که سازمان ملل متحد سال ۲۰۱۱ را سال جنگل ها نامیده و از دولت ها خواسته برای حفظ این گنجینه طبیعی متعلق به همه موجودات زمین تلاش کنند، آمار رسمی موید کاهش روز افزون زمین های جنگلی ایران است.

در تازه ترین گزارش های پیرامون کاهش جنگل های ایران، دبیرخانه پروژه حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مرکزی می گوید: در ۳۲ سال گذشته نزدیک به صدهزار هکتار از جنگل های زاگرس مرکزی نابود شده است.

این گزارش در نخستین همایش ملی بررسی تهدیدات و عوامل تخریب تنوع زیستی زاگرس مرکزی خوانده شد.

این همایش صبح چهارشنبه با شرکت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در اصفهان آغاز به کار کرد.

استانداران چهار استان اصفهان، فارس، چهارمحال و بختیاری و کهگلویه و بویر احمد که استان های تحت مسئولیتشان از جنگل های زاگرس مرکزی بهره مند می شوند، نیز در این همایش حضور دارند.

براساس آخرین نتایج به‌دست آمده از مقایسه تصاویر ماهواره ای، سطح اراضی دارای پوشش طبیعی جنگلی در محدوده پروژه حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مركزی، از حدود ۳۶۰ هزار هكتار در سال ۱۹۷۵ به ۲۶۳ هزار هكتار در سال ۲۰۰۷ كاهش یافته است.

در این همایش همچنین اعلام شد بر اساس گزارش های دفتر بررسی تغییرات آب و هوا در سازمان حفاظت محیط زیست، ایران نهمین کشور تولید کننده گاز دی اکسید کربن در جهان محسوب می شود، تازه ترین پژوهش های صورت گرفته نشان می دهد جنگل های زاگرس مرکزی از ورود سالانه یک میلیون دی اکسید کربن به جو ممانعت می کند.

احمد اکبرپور طلوتی و رستم صادقی تالارپشتی، دوتن از پژوهشگرانی که این پژوهش را تهیه کرده اند می گویند: رویشگاه جنگلی زاگرس مرکزی توان آن را دارد که از ورود سالانه نزدیک به یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن گاز دی اکسید کربن به جو ممانعت کنند.با توجه به اینکه ایرانیان سالانه ۳۳۰ میلیون تن گاز دی اکسید کربن تولید می کنند، می توان گفت رویشگاه جنگلی زاگرس مرکزی به وسعت یک میلیون و ۱۵۰ هزارهکتار، نقش قابل توجهی در جذب گازهای گلخانه ای کشورمان دارند.

بر اساس این گزارش، خاک جنگل های زاگرس حدود ۷۸ درصد در جذب گازهای گلخانه ای نقش دارند و سهم درختان بلوط که حدود ۸۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس را تشکیل می دهند ۱۹ درصد اعلام شده است.

این آمار نشان می دهد ویرانی جنگل های زاگرس و تغییر کاربری آنها از جنگلی به زراعی، صنعتی و شهری که منجر به تشدید فرسایش خاک در رویشگاههای جنگلی می شود تا چه اندازه می تواند در انتشار گازهای گلخانه ای و رشد روزافزون آنها نقش داشته باشد.

بیشتر کارشناسان محیط زیست مدیران سازمان حفاظت محیط زیست کشور را به اهمال در برابر نهادهای صنعتی یا نظامی کشور از جمله وزرات صنایع، وزرات نفت، سپاه، و بخش خصوصی متصل به دستگاه های دولتی متهم کرده می گویند در این شش ساله بیش از همه سال های پس از انقلاب منابع طبیعی و محیط زیست ایران قربانی چیزی به نام «توسعه» شده است. با این همه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در این همایش شرکت کرده و نظرات دولت را در این مورد بازتاب داد.

محمدجواد محمدی زاده، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در سخنرانی خود گفت: سیمای زاگرس باید با برنامه ریزی بین المللی و مدیریت واحد و ملی در مناطق مختلف حفاظت شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران تایید کرد جمهوری اسلامی براساس میثاق های جهانی ای که آنان را پذیرفته باید از محیط زیست زاگرس حفاظت کند.

نکته جالب در گفته های رئیس سازمان حفاظت محیط زیست این است که اهمیت یافتن محیط زیست را یک موضوع تحمیلی و خارجی دانسته می افزاید: «امروز شرایطی بر جهان حاکم است که تنوع زیستی در آن مهم دیده شده و ما تعهداتی را قبول کرده ایم که باید در برابر آنها پاسخگو باشیم.»

یک کارشناس محیط زیست منطقه می گوید: «ویرانی بخش بزرگی از جنگل های زاگرس مرکزی ناشی از بی تدبیری مسئولان امر در سال های اخیر است. برای نمونه بخش های بزرگی از جنگل های زاگرس را به افراد مشخصی واگذار کردند و این امکان را فراهم آوردند تا درختان کهنسال برای بهره برداری صنعتی قطع شوند، سپس زمین های آن به ساخت ویلاهای بزرگ اختصاص یابد.»

این کارشناس افزوده است: «واقعیتی تلخ را بپذیریم که ما ملت برای شنیدن شعارهای فریبنده گوشنواز همیشه آماده ایم چون به این شعارها معتاد شده ایم و مقامات حکومتی هم این را خوب می دانند. زیرا در حالی که مقامات عالیه نظام می گویند حفظ محیط زیست از واجبات الهی ست، در همان حال، دولت دستور واگذاری بخش های بزرگی از جنگل های زاگرس مرکزی را به یک نهاد نظامی صادر می کند تا به جای درختان کهنسال پادگان، خانه های سازمانی و زاغه مهمات ساخته شود. آیا ساخت پادگان به ازای نابودی جنگل ها پیشرفت محسوب می شود؟»

XS
SM
MD
LG