لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۷

توليد بنزين در ۵ واحد پتروشيمی ايران ممکن است عامل آلودگی هوا باشد


توليد بنزين در ۵ واحد پتروشيمی ايران ممکن است عامل آلودگی هوا باشد
توليد بنزين در ۵ واحد پتروشيمی ايران ممکن است عامل آلودگی هوا باشد

نيويورک تايمز زير عنوان "سياست انرژی در ايران و عوارض تنفسی آن" می نويسد سلسله جبال رفيع البرز با دامنه گسترده آن درشمال تهران، که همواره يکی از ويژگی های اين شهر بود، ناگهان از ديدها محو شده است و بجای آن دودی غليظ خود نمائی می کند که طی دوماه اخير به ندرت در وضعيت آن تغييری پيدا شده است، اما در عين حال همواره موجبی برای نگرانی و اضطراب بوده است.

آزاده کيميائی، ۳۲ ساله، مدير روابط عمومی، می گويد "دوهفته متوالی عفونت چشمی داشتم. دو نفر از همکارانم هم مشکلی مشابه داشتند. دکتر داروخانه می گفت ناشی از آلودگی هواست". اشاره او به يکی از عوارضی است که مردم راجع به آن ها شکايت دارند، و فهرستی طولانی را در بر می گيرد، که سردرد، سرگيجه و بی حالی، بخشی از آن است.

دولت، پس از انکاری مقدماتی، و مقصرجلوه دادن درجه حرارت و هوائی غير فصلی، سرانجام به اقداماتی جبرانی متوسل شد که تعطيل ساختن های شتابزده دو روزه ، و کنترل هائی شديد بر ترافيک از جمله آنهاست.

اما همزمان با شروع اقدامات مقابله با اين بدترين آلودگی هوا در ايران، اظهارات بعضی از سياستمداران و مقامات ظنّ هائی را برانگيخته است که آلودگی ممکن است ناشی از اقدامات ديگری باشد که مقامات خود به اجرا گذاشته اند. دستور مقامات به پنج واحد عمده پتروشيمی برای توليد بنزين از طريق تغيير در خط توليد آنها ، از جمله اقداماتی است که مقامات در واکنش به فشارهای غرب و برای جبران کمبود بنزين وارداتی ايران انجام داده اند.

بموجب ايميل هائی که ميان کارشناسان صنعت پتروشيمی رد و بدل می شود و در رسانه های غير دولتی و سايت های اينترنتی انعکاس پيدا می کند، بنزين توليدی ايران ممکن است حاوی آرو ماتيک هائی در سطوح بالا، و احتمالا تا دو برابر سطحی باشد که در قوانين خود ايران مجاز شناخته شده است. دود ناشی از احتراق آروماتيک ها در موتور وسائل نقليه، و ترکيب آنها با ذرات شناور در هوا، دود ناشی از اکسيد های ازت را بيشتر می کند، که می تواند موجب بروز ناراحتی های متعدد، از جمله سردرد و سرگيجه، و مشکلاتی جدی تر نظير عوارض قلبی و تنفسی بشود.

يک کارشناس پتروشيمی که از بيم مواجه شدن با اذيت و آزار خواسته است از او نامی برده نشود می گويد "دولت های قبلی می دانستند واحدهای پتروشيمی می توانند چنين بنزينی را توليد کنند. اما، اين دولت احمدی نژاد بود که به دلايل سياسی خاص خودش، چنين روشی را به رغم آگاهی از عواقب آن به اجرا گذاشت".

عبدالحسين بيات مدير عامل شرکت ملی صنايع پتروشيمی ايران به رسانه های دولتی گفته است آلودگی هوا در پايتخت ربطی به بنزين توليدی در مجتمع های پتروشيمی ندارد، و بنزين داخلی حتی استانداردی بالاتر از استاندرهای بين المللی دارد.

اما محمد رضا رضائی، يک عضو مجلس شورای اسلامی که حامی احمدی نژاد است، بنظر می رسد معتقد است برای استقلال ايران از قدرت های خارجی خطرناکی آلودگی هوا را قيمتی می داند که ارزش دارد پرداخته شود. او در اظهارنظری که روز دوشنبه در مجلس ارائه داد و در وب سايت غير رسمی عصر ايران منعکس شد می گويد " افزايش آلودگی طبيعی است، و متاسفانه بعضی ها نمی توانند اصل مسئله را ببينند. مهم اين است که ما توليد بنزين را شروع کرده ايم واين کاری بسيار با ارزش است. بدون شک مشکلات و آلايندگی هائی وجود خواهد داشت اما با تداوم توليد، مشکلات حل می شود و به بنزين استاندارد دست خواهيم يافت".

خانم کيميائی می گويد "اگر استقلال به قيمت سلامتی مردم فراهم می شود، هيچ ارزشی ندارد. بجایآن بهتر است از بعضی خواست های احمقانه در صحنه بين المللی منصرف شد".

XS
SM
MD
LG