لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۱

انتخابات ایران- اصلاح طلبان و میانه روها، در صدر آرای اعلام شده مجلس و خبرگان

انتخابات مجلس و خبرگان در ایران بعد از شانزده ساعت پایان یافت. در بلاگ زنده صدای آمریکا آخرین خبرها، گزارش‌ها و تحلیل‌ها درباره نتایج انتخابات را پی‌بگیرید:

  • * انتخابات جمعه برای انتخاب نمایندگان مجلس و اعضای مجلس خبرگان رهبری بود.
  • * دولت حسن روحانی خوشبین است با ورود اصلاح طلبان و میانه روها، برخلاف مجلس فعلی، مجلسی همسو تر داشته باشد.
  • * با توجه به سن آیت الله خامنه ای و دوره هشت ساله مجلس خبرگان، به نظر می رسد مجلسی که جمعه انتخاب می شود، رهبر اینده ایران را برمی گزیند.
  • * سر لیست اصلاح طلبان در انتخابات تهران محمدرضا عارف بود. میانه روها در لیستی به نام "صدای ملت"، علی مطهری را سر لیست داشتند و اصولگرایان در تهران، حدادعادل را سر لیست خود قرار دادند.
  • * برخی منتقدان حکومت خواستار مشارکت در انتخابات و عدم رای به گزینه های نزدیک به رهبر مثل جنتی، مصباح و احمد خاتمی شدند.
  • * با پایان رای گیری، شمارش آرا در شعبه های رای گیری آغاز شد.
  • * نتایج اولیه مجلس در تهران نشان می دهد اصلاح طلبان در صدر هستند و غلامعلی حدادعادل و سایر اصولگرایان بعد از سی قرار دارند و شانسی برای راهیابی به مجلس ندارند.
  • * نتایج خبرگان رهبری در تهران نیز نشان می دهد لیست "خبرگان مردم" که مورد حمایت هاشمی بود رای آورده؛ تنها احمد جنتی در رتبه شانزدهم قرار گرفت. محمد یزدی و برخی دیگر از اصولگرایان بین شانزده نفر اول نیستند.

آقای روحانی در سخنان خود گفته "نیاز به نصیحت هیچ غیرایرانی نداریم". به نظر می رسد سخنان آقای روحانی در مسیر توصیه آیت الله خامنه ای باشد که هشدار داده بود دشمن به فکر نفوذ در انتخابات ایران است.

این درحالی است برخی کشورهای غربی هرگونه دخالت در انتخابات ایران را رد کرده بودند. پیشتر، جان کری درباره حمایت آمریکا از حامیان روحانی در انتخابات هشدار داده بود.

غلامعلی حدادعادل نماینده اصولگرای مجلس از تشویق برای مشارکت در انتخابات انتقاد کرده و گفته است "شبکه‌های ماهواره‌ای قبلا می‌گفتند در انتخابات شرکت نکنید، حالا فهرست می‌دهند!"

در روزهای اخیر برخی فعالان سیاسی بخصوص در خارج از کشور، از مردم خواسته اند با شرکت در انتخابات، مانع ورود برخی چهره های اصولگرای تندرو به مجلس و خبرگان شوند.

رسول سنایی‌راد٬ معاون سیاسی نماینده ولی فقیه در سپاه مدعی شده که "دشمن در این دوره بدنبال تحریم انتخابات نیست".

برای اولین بار بعد از سال ۸۸، برخی اصلاح طلبان اعلام کرده اند در انتخابات شرکت می کنند. همین مساله موجب نگرانی برخی اصولگرایان شده است.

سیدفرید موسوی، نامزد اصلاح‌طلب در تهران گفته ما مجلسی می‌خواهیم که روی کسی سیمان نریزد و هنگامی که فردی از اقدامات غیرقانونی در کشور حرف می‌زند به سوی او حمله‌ور نشوند.

اشاره او به روح الله حسینیان است که درباره علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، او را تهدید کرد که زیر سیمان دفن خواهد کرد.

این روزها نامزدهای انتخابات سعی در تشویق رای دهندگان دارند. از جمله علی لاریجانی در قم سخنرانی کرده و گفته به جای نگران کردن رهبر، از وی تبعیت کنیم.

حسن خمینی، نامزد رد صلاحیت شده انتخابات مجلس خبرگان در اینستاگرام خود، عکسی از حضور مردم در راهپیمایی های دوران انقلاب منتشر کرد و نوشت: همیشه مردم بوده‌اند که هر ناممکنى را ممکن کرده‌اند.

در حالیکه سخنگوی وزارت کشور از احتمال تعطیلی مدارس مجری برگزاری انتخابات در تاریخ ۸ اسفند خبر داده بود، آموزش‌وپرورش صراحتاً اعلام کرد که تمام مدارس فردای روز انتخابات باز هستند.

انتخابات در ایران در مدارس برگزار می شود و اگر شمارش آرا طول بکشد، مدارس باید تعطیل شوند.

محسن غرویان از چهره های اصولگرا که منتقد این جریان شده، در گفت و گویی از اصولگرایان انتقاد کرد و گفت اتحاد فعلی اصولگرایان در حد شعار است.

اکبر هاشمی رفسنجانی گفته است آنهایی که رد صلاحیت شده اند، برای انتخابات جمعه، همان کاری را بکنند که وی برای روحانی کرد.

اشاره وی به انتخابات ۹۲ است که وقتی رد صلاحیت شد، از همه خواست به جای او به روحانی رای بدهند.

اکبر هاشمی رفسنجانی در یک بیانیه انتخاباتی گفته: به دنیا ثابت کنیم که تندروی‌ها و افراطی‌گری‌ها مربوط به یک عده محدود است.

وی تاکید کرد: "انتخابات هفتم اسفند، یکی از فرصت های بسیار گرانقدر برای جلوگیری از نهادینه شدن تندروی های سیاسی و افراط کاری های دینی در جامعه است".

بارگذاری بیشتر

XS
SM
MD
LG