لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۸

انتخابات ایران- اصلاح طلبان و میانه روها، در صدر آرای اعلام شده مجلس و خبرگان

انتخابات مجلس و خبرگان در ایران بعد از شانزده ساعت پایان یافت. در بلاگ زنده صدای آمریکا آخرین خبرها، گزارش‌ها و تحلیل‌ها درباره نتایج انتخابات را پی‌بگیرید:

  • * انتخابات جمعه برای انتخاب نمایندگان مجلس و اعضای مجلس خبرگان رهبری بود.
  • * دولت حسن روحانی خوشبین است با ورود اصلاح طلبان و میانه روها، برخلاف مجلس فعلی، مجلسی همسو تر داشته باشد.
  • * با توجه به سن آیت الله خامنه ای و دوره هشت ساله مجلس خبرگان، به نظر می رسد مجلسی که جمعه انتخاب می شود، رهبر اینده ایران را برمی گزیند.
  • * سر لیست اصلاح طلبان در انتخابات تهران محمدرضا عارف بود. میانه روها در لیستی به نام "صدای ملت"، علی مطهری را سر لیست داشتند و اصولگرایان در تهران، حدادعادل را سر لیست خود قرار دادند.
  • * برخی منتقدان حکومت خواستار مشارکت در انتخابات و عدم رای به گزینه های نزدیک به رهبر مثل جنتی، مصباح و احمد خاتمی شدند.
  • * با پایان رای گیری، شمارش آرا در شعبه های رای گیری آغاز شد.
  • * نتایج اولیه مجلس در تهران نشان می دهد اصلاح طلبان در صدر هستند و غلامعلی حدادعادل و سایر اصولگرایان بعد از سی قرار دارند و شانسی برای راهیابی به مجلس ندارند.
  • * نتایج خبرگان رهبری در تهران نیز نشان می دهد لیست "خبرگان مردم" که مورد حمایت هاشمی بود رای آورده؛ تنها احمد جنتی در رتبه شانزدهم قرار گرفت. محمد یزدی و برخی دیگر از اصولگرایان بین شانزده نفر اول نیستند.

حسن رسولی، یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب به ایسنا گفته که در بیشتر حوزه‌های انتخابیه اصلاح‌طلبان در بلاتکلیفی هستند و برخلاف اصولگرایان، اصلاح‌طلبان فرصت تبلیغات غیررسمی را از دست داده‌اند.

خبرآنلاین نوشته است که علی لاریجانی از تایید صلاحیت تعدادی از نمایندگان مجلس خبر داده است. علی مطهری؛ نماینده تهران، سعید حیدری طیب؛ نماینده کرمانشاه، غلامرضا اسداللهی؛ نماینده تربت جام و تایباد، جواد هروی؛ نماینده قائنات و احمد بخشایش؛ نماینده اردستان تایید صلاحیت شده اند اما این موضوع رسما به آنها اعلام نشده است.

تلاشها برای تایید صلاحیت آن دسته از نمایندگان مجلس که ردصلاحیت شده اند، ادامه دارد. این نمایندگان روز شنبه دهم بهمن با علی لاریجانی رئیس مجلس دیدار کرده اند.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران که به مناسبت آغاز مراسم سالگرد پیروزی انقلاب سخنرانی میکرد گفت: "این روزها انتظار این است که از طرف شورای نگهبان امید بیشتری به جامعه ما بازگردد و مردم با فضایی بازتر و توان انتخاب بیشتر و روابط گسترده‌تری در انتخابات هفتم اسفند مواجه باشند."

صفر نعیمی زر، نماینده مجلس گفت که دو تن از نمایندگان مجلس که سابقه قضاوت دارند و با استناد به بند عدم التزام به اسلام و انقلاب رد صلاحیت شدند به نمایندگی از جمعی از دیگر نمایندگانی که وضعیت مشابهی داشتند، با رئیس قوه قضائیه دیدار کردند. این نمایندگان به صادق لاریجانی گفته اند که چگونه درصورتی که بنا بر رای شورای نگهبان به اسلام و انقلاب ملتزم نیستند، سال‌ها مشغول قضاوت در دستگاه قضایی کشور بوده‌اند.

حسن خمینی اعلام کرده که اگرچه متعجب و ناامید است اما به خاطر "درخواست‌های مردمی و بزرگان حوزه و سیاست" به عدم احراز صلاحیت خود اعتراض خواهد کرد.

علی مطهری نماینده تهران در مجلس که پیش از این اعلام شده بود رد صلاحیت شده به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: "تایید صلاحیتم به طور رسمی به بنده اعلام نشده است اما به طور غیر رسمی از افراد نزدیک به شورای نگهبان اطلاع یافته‌ام که تایید صلاحیت شده‌ام."

معاون امنیتی دادستان کل کشور کاندیداهای رد صلاحیت شده را تهدید کرد که علیه آنها اقدام قضایی صورت خواهد گرفت.

سید مرتضی بختیاری به خبرگزاری مهر گفت: " این افراد می دانستند رد صلاحیت می شوند اما با این نیت ثبت نام کردند تا به عنوان اهرم علیه شورای نگهبان از آن استفاده کنند و این جفای به انقلاب و نظام است. اگر این اقدام آنها موجب تشویش اذهان عمومی و چند دستگی شود قطعا قابل تعقیب قضایی است."

در حالی که گفته می‌شود بسیاری از داوطلبان کاندیداتوری در انتخابات به دلیل "عدم احراز صلاحیت" از سد شورای نگهبان نگذشته‌اند، مرتضی مبلغ به خبرگزاری آنا گفت که "مطلقا چیزی به اسم عدم احراز نداریم".

معاون سیاسی وزارت کشور در دولت اصلاحات تاکید کرده که "در احقاق حق، التماس وجود ندارد. کسی که می‌داند و می‌بیند که حق اوست و بدون دلیل ردصلاحیت شده است، التماسش معنی ندارد و صراحتا باید اعترض خود را اعلام کند."

انتخابات پیش رو اعضای پنجمین دوره این مجلس را مشخص خواهد کرد که با توجه به شرایط سنی و جسمانی آیت اﻟله علی خامنه ای، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بارگذاری بیشتر

XS
SM
MD
LG