لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۳

گزارشی در واشنگتن پست: ایرانی ها احساس می کنند در کشور خودشان زندانی اند


گرانی بلیت هواپیما، موجب کاهش شدید سفرهای خارجی ایرانیان شده است.
گرانی بلیت هواپیما، موجب کاهش شدید سفرهای خارجی ایرانیان شده است.

گزارشی از تامر اِلغبوشی و بیژن صباغ در واشنگتن پست

در حالی که دولت ترامپ با اعمال دوباره تحریم ها می کوشد ایران را به لحاظ اقتصادی منزوی کند، این مردم ایران هستند که احساس انزوا می کنند.

هزینه پروازهای خارجی به مقاصد مورد علاقه ایرانی ها سه برابر شده و امکان یک تنفس از اقتصاد در حال سقوط و خصومت های سیاسی را برای اکثریت دور از دسترس کرده است.

افزایش بهای بلیط پروازها در نتیجه محدودیت معامله با دلار، مردم ایران را که پس از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ از یک دوره کوتاه خوش بینی به آینده لذت برده بودند، با ناخشنودی مضاعفی روبرو کرده است. گردشگری به مقصد پایتخت های منطقه ای و اروپایی برای دوره ای کوتاه افزایش یافته بود.

اکنون، ایرانی ها در کشوری گرفتار شده اند که واحد پولی آن در سقوط است، قیمت مواد غذایی اش رو به افزایش است، بعضی داروها در دسترس نیست و شماری از روزنامه ها از تیراژشان کاسته اند. این احساسی آشنا برای بسیاری از ایرانی ها است: گرفتار در دام با امیدی اندک به فرجه ای در خارج کشور.

رکود اقتصادی، نرخ بالای تورم، خشم ناشی از فساد حکومتی باعث اعتراض هایی پراکنده، اما مداوم در بخش هایی از طبقات کارگری در سالجاری شده است. با بازگشت تحریم ها از دو هفته پیش، نارضایی به طبقات متوسط و مرفه که از سفرهای خارجی لذت می بردند، سرایت خواهد کرد.

برای بسیاری از ایرانی ها، سفر به دوبی، استانبول و شهرهای عراق پیشاپیش امری دشوار بود. گذرنامه ایرانی برای دریافت ویزا از کشورهای خارجی با بیشترین محدودیت ها روبرو بوده است.

اما از سال ۲۰۱۲، بسیاری از کشورها شامل ترکیه، گرجستان، صربستان، روسیه و آذربایجان تسهیلاتی برای مسافران ایرانی قائل شدند. این کشورها به گروهی از کشورهای آسیایی مانند تایلند و مالزی پیوستند تا ایرانیان از دریافت ویزا پیش از سفر به آن کشورها معاف شوند. این امر باعث شد ایرانی ها حس کنند انزوای جمهوری اسلامی به معنای مجازات مردم عادی نیست.

پس از توافق هسته ای، خطوط هوایی خارجی مانند «بریتیش ایرویز»، «ایرفرانس» و «کی ال ام» پرواز به تهران را از سر گرفتند و با آوردن توریست های خارجی اقتصاد داخلی را تقویت کردند.

خطوط هوایی بزرگ دوباره خدمات شان را به تعلیق درمی آورند. «بریتیش ایرویز» و «ایرفرانس» ماه آینده پروازهایشان به ایران را متوقف می کنند. «کی ال ام» ماه گذشته تصمیم مشابهی گرفته بود.

محدودیت های مسافرتی به آمریکا هم باعث شده بسیاری از ایرانی ها از دیدار بستگان شان در ایالات متحده محروم شوند.

با از دست رفتن نیمی از ارزش ریال طی هفته های اخیر، ایرانی ها رهبری کشورشان را برای کوتاهی در حفاظت از آن ها در برابر تحریم های اقتصادی مقصر می دانند.

یک جوان ۳۰ ساله ساکن تهران می گوید: «ما به خاطر حکومت در بحران هستیم و مردم به حکومت اعتمادی ندارند.»

او هم مانند دیگران فکر نمی کند افزایش مصایب به تظاهراتی بیانجامد که حکومت و تشکیلات روحانیون را سرنگون کند. این جوان تهرانی می گوید مشکلات فقط باعث می شود طبقه متوسط احساس کند در کشور زندانی است. او هم مانند بسیاری قصد داشت ماه سپتامبر به ترکیه برود ولی با گران شدن بلیط ها سفر خود را لغو کرده است.

مجید نژاد، از موسسان یکی از بزرگترین آژانس های مسافرتی ایران، می گوید رزرو سفرهای خارجی در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته به نصف تقلیل یافته است.

بیشتر خطوط هوایی هزینه های هر صندلی هواپیما را بر مبنای دلار محاسبه می کنند و سقوط نرخ برابری ریال در برابر دلار باعث شده بیشتر ایرانیان نتوانند از هزینه های آن بر بیایند.

نژاد می گوید: «مردم در سفرهای خارجی از آزادی بیشتری برخوردارند، اما کسی پول ندارد. مردم شاهد نصف شدن قدرت خریدشان هستند.»

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG