تجارت الکترونیک در بسیاری از کشورها به شیوهای فراگیر در خرید و فروش کالا و خدمات تبدیل شده است. با آن که این نوع تجارت در اقتصاد ایران سهم اندکی را به خود اختصاص داده است، اما روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز میگوید خرید و فروش اینترنتی در ایران به مرور جای خود را در اقتصاد آن کشور باز میکند.
روزنامه فایننشال تایمز به وبسایت «دیجی کالا» که برای خرید و فروش اینترنتی در ایران راهاندازی شده اشاره میکند و مینویسد این وبسایت ۷ سال پیش و با سرمایه ۲۰ هزار دلار راهاندازی شد. به نوشته این روزنامه، دیجی کالا ۸۵ درصد از داد و ستدهای اینترنتی در ایران را در کنترل خود دارد.
اما به باور نویسنده مقاله فایننشال تایمز، این به آن معنا نیست که خرید و فروش اینترنتی در ایران به رویهای فراگیر تبدیل شده باشد.
بنابر گزارش وبسایت خبرآنلاین، ظرف شش ماه اول سال ۱۳۹۲، تنها ۲۲۰۰ مورد خرید اینترنتی در ایران ثبت شده است.
پائین بودن سرعت اینترنت و گران بودن آن، کیفیت پائین خدمات فروش الکترونیک، و مشکلات سیستم بانکی در ارائه خدمات الکترونیکی مانند کارتهای اعتباری، از جمله مشکلاتی است که باعث شده خرید و فروش اینترنتی در ایران حتی کمتر از کشورهای همسایه باشد.
روزنامه فایننشال تایمز در ادامه مینویسد تحریمها هم در این وضعیت بیتأثیر نیست؛ چرا که مدیران وبسایتهای خرید و فروش اینترنتی نمیتوانند مجوز قانونی برای نرم افزارهای تجارت الکترونیکی اخذ کنند. در این شرایط، سیستمهای نقل و انتقال آنلاین پول مانند «پی پال» در بازار ایران غایب هستند و کار را برای خرید و فروش آنلاین سخت می کنند.
فایننشال تایمز همچنین مینویسد جمعیت جوان ایران و ضریب نفوذ اینترنت و تلفنهای هوشمند که در مقایسه با بسیاری از کشورهای خاورمیانه بالاتر است، راه را برای رشد تجارت آنلاین در ایران باز گذاشته است. به نوشته این روزنامه در حال حاضر ۱۵ هزار سایت تجارت آنلاین در ایران فعال هستند و اگر مقامات ایران بتوانند در کنار کاهش تحریمها، سرعت اینترنت و اعتماد مردم به دادوستدهای آنلاین را بالا ببرند، آنگاه بازار ایران ظرفیت جهشی بزرگی در این زمینه را خواهد داشت.
تجارت الکترونیک در جهان حدود ۵ درصد از کل مبادلات تجاری را به خود اختصاص داده و در سال ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۹۱ خورشیدی) ارزش مبادلات الکترونیکی برای نخستین بار در تاریخ از مرز هزار میلیارد دلار فراتر رفت.
سهم تجارت الکترونیک از تولید ناخالص ملی در ایران ۷ دهم درصد است؛ رقمی بسیار پائین و ناچیز.