لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۴

مجلس به کام خودروسازان


مجلس به کام خودروسازان
مجلس به کام خودروسازان

صنایع خودروسازی ایران که سالهاست در بازار بدون رقیب تاخته اند نه تنها به خود کفایی نرسیده اند بلکه از هرگونه رقابتی نیز وحشت دارند. به همین دلیل وقتی مجلس در هنگام بررسی بودجه١٣٨٩تعرفه واردات خودرو را کاهش داد، مدیران این صنایع وابسته به دولت به هراس افتادند.

رایزنی پشت پرده آنان سرانجام روز دوشنبه به نتیجه رسید و مجلس با فوریت طرح افزایش تعرفه واردات خودرو را تصویب کرد. اما طنز ماجرا آن است که دولت جمهوری اسلامی هم از افزایش درآمد ناشی از محل واردات خودرو که پیش بینی می شد از ٧٠٠ میلیارد تومان به ١ تریلیون تومان افزایش یابد، چشم پوشی کرده وهم ناگزیر است همچنان به کمک های خود به صنایع خودروسازی ادامه دهد.

نمایندگان در هنگام بررسی این طرح در عین حال از این که وارد کنندگان خودرو می توانند با حضور در مجلس رأی بخرند انتقاد کرده اند.

مالیات یکی از منابع عمده درآمد دولتهاست. گمرک، اخذ مالیات از واردات را بر عهده دارد. نحوه اخذ مالیات از نظر کارشناسان اقتصادی یکی از شاخص های کارآمدی دولتهاست.

اما نهاد کمرگ جز این که تعرفه واردات را تدوین و اجرا کند، مسئولیت دارد تا به دولت یادآوری کند که باید میان واردات و صادرات موازنه ای برقرار باشد تا بودجه با کسری مواجه نشود و بحران اقتصادی هم رخ ندهد.

اما در ایران همه این مفاهیم در سایه پررنگ درآمدهای نفتی رنگ باخته اند. واردات به فروش نفت متکی است و دولت می گوید هر چه لازم داشته باشد را می تواند از خارج وارد کند. در واقع دولتها در جمهوری اسلامی در راستای خودکفایی تلاش کرده اند تا تولید داخلی را افزایش دهند اما به دلایل بسیار از جمله فقدان برنامه ریزی و اتکای روز افزون به نفت، موفق نبوده اند و به همین دلیل بیشتر خریدار مانده اند تا فروشنده.

در بازار ایران از میوه خارجی تا پوشاک و دارو و خودرو را می توان یافت. در چنین شرایطی، صنایعی که با اتکا به دولت تک محصولی شده اند هم موفق به ادامه حیات نیستند، از جمله خودروسازان که بازاری پر مصرف در اختیار دارند و با افزایش طبقه شهرنشین و فقدان یک سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته، هر روز بیشتر از دیروز به وسیله نقلیه شخصی متکی می شود.

XS
SM
MD
LG