ناآرامی های ۷ ماه گذشته آرام آرام آثار خود را بر اقتصاد ایران پس از انتخابات پدیدار می کند. در حالی که تورم فزاینده بر طبقات کم درآمد و کارمندان دولت فشار می آورد، افزایش بهای طلا در بازار ایران نشان میدهد که تورم جدی است و بی ثباتی اقتصادی در حال گسترش است.
در همین حال ایلنا به نقل از رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران گزارش داده است که حوادث سیاسی ماه های گذشته موجب کاهش بیش از پیش تقاضا در بازار پوشاک شده است.
با گذشت ۷ ماه پس از انتخابات در حالی که در شوک کشته شدگان و موج جدید بازداشتی ها و صدور احکام سنگین به سر می برد، برخی ناظران اقتصادی معتقدند که سیاست، دامنه تأثیر خود را بر حوزه اقتصاد گسترش داده است.
در کشوری که یکی از تولیدکنندگان عمده نفت در جهان است بهای طلایی نفت در دوران محمود احمدی نژاد، نه تنها به شکوفایی اقتصادی و توسعه ساختاری منجر نشده است، بلکه افزایش نرخ تورم و بیکاری به مرزهای نگران کننده رسیده است. البته هنوز منابع رسمی اقتصادی در ایران ترجیح می دهند که آنها را انکار کنند.
شاید آن چه در ماههای گذشته در حد گمانه زنی و پیش بینی بود اکنون آثار خود را آشکار کرده است. تمایلی به خرید وجود ندارد. این بخشی از بحرانی است که در راه است. طبقه متوسط که باید مصرف کننده باشد روزهای دشواری را سپری می کند چرا که درآمدش رشد نکرده است و از سویی درگیر فعالیت در حوزه سیاسی نیز هست. اما اگر میل خرید هم داشته باشد از توان خرید برخوردار نیست به همین دلیل به خریدن اجناس ارزان بویژه پوشاک ارزان قیمت روی آورده است. آن چه که در بازار ایران به اجناس «تاناکورایی» شهرت دارد. نامی برگرفته از سریالی ژاپنی که در دهه ۶۰ و سالهای رکود تولید برنامه در صدا و سیما پخش آن به یک حادثه تبدیل شد.
اکنون نام او وارد حوزه اقتصاد در ایران شده است. لباس هایی که گفته می شود بخشی از کمک های سازمان های بین المللی به کشورهای فقیر است از ایران سر در می آورد و در فروشگاههایی که خود را « تاناکورا» می نامند به قیمت های ارزان تر ازاجناس تولید داخل به فروش میرسد، بویژه در فصل سرما که بازار پالتو و کاپشن گرم می شود.
در سالهای گذشته با وجود هشدارهای گوناگون از سوی مقامات رسمی در مورد سلامتی این لباسها ی دست دوم، نه تنها از تعداد خریدارن آن کم نشده است بلکه افزایش تعداد فروشگاهها نشان می دهد که بر تعداد مصرف کنندگان افزوده شده است.
در حالی جمعی از فروشندگان این اجناس از کسادی بازار در زمستان ۸۸ گلایه دارند، رئیس اتحادیه تولید کنندگان و فروشندگان پوشاک تهران به ایلنا گفته که رکود بازار امسال ناشی از مسائل سیاسی است. وی تصریح کرد بسیاری از تولید کنندگان و فروشندگان ورشکست شده اند. ابوالقاسم شیرازی در این گفتگو در عین حال از بیکاری کارگران درصنعت پوشاک خبر داده است.
ناظران اقتصادی معتقدند که ادامه ناآرامی های سیاسی در ایران می تواند اقتصاد وابسته به نفت و کمک دولت را با مشکل جدی مواجه کند. مشکلی که شاید سیاستمداران باید برای آن راهی بیابند.