لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۸

کنفرانس ٣ روزه گذار دموکراتیک در ایران و سکولاریسم


این کنفرانس که روز شنبه دوم بهمن در دانشگاه جورج واشنگتن آغاز به کار کرد، روز یکشنبه در دومین روز کار خود به مسائل مختلفی از جمله سکولاریسم پرداخت.

کنفرانس ٣ روزه «گذار دموکراتیک در ایران» با کمک انستیتوی سیاست های جهانی و کنفدراسیون دانشجویان ایرانی تشکیل شده است. این کنفدراسیون دارای دفاتری در کشورهای ایران، ایالات متحده آمریکا، کانادا، بریتانیا، فرانسه، بلژیک، هلند، ایتالیا، عراق، ترکیه و مالزی است.

در این کنفرانس تعدادی از کارشناسان بین المللی مسائل سیاسی، اجتماعی و همچنین استراتژی امنیتی شرکت داشتند. علاوه بر آنان، برخی از فعالان دانشجوئی نیز از طریق اسکایپ از کشورهای دیگر نظرات خود را درباره چگونگی فشارهای جمهوری اسلامی بر جوانان با شرکت کنندگان در کنفرانس در میان گذاشتند.

دومین روز کنفرانس

در دومین روز کنفرانس گذار دموکراتیک در ایران برخی از کارشناسان ایرانی مقیم اروپا نیز شرکت داشتند.

ابتدا سرود «ای ایران» نواخته شد و در نخستین پانل روز یکشنبه، که اداره آن با امیر عباس فخرآور دبیر کل کنفدراسیون دانشجویان بود، مسئله سکولاریسم – مسئله ای که با اهمیت روزافزونی در نزد مخالفان جمهوری اسلامی ایران مطرح می شود – مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت. امیرعباس فخرآور از افشین الیان، استاد حقوق و فلسفه، اسلام و خاورمیانه در دانشگاه هلند که در این پانل شرکت داشت پرسید بسیاری معتقدند که سکولاریسم می تواند جنبشی را دنبال کند. نظر شما چیست؟

دکتر الیان سخنان خود را به نام دوستی و به نام آزادی آغاز کرد و گفت دانشمندانی مانند مونتسکیو که در قرون گذشته از سکولاریسم سخن می گفتند، ضد مذهب نبودند. آنان نه بدون خدا بودند نه ضد خدا بودند. دانشمندانی که سکولاریسم را پایه گزاری کردند، با خدا مخالفتی نداشتند. در واقع آنان می گفتند اساس یک دولت دموکراتیک، جدائی دین از دولت است.

جدائی دین و دولت به آن معناست که دولتمردان در امور مذهبی دخالت نمی کنند و مذهبی ها هم در امور سیاسی دخالت نمی کنند. دکتر الیان بر این نظر بود که بحث بر سر مسائل دینی هرگز پایان نمی گیرد. وی گفت در سکولاریسم استقلال مذهب و استقلال سیاست هر دو مورد احترام قرار می گیرد و نتیجه سکولاریسم آزادی مذهب خواهد بود و این آزادی، به آزادی وجدان می انجامد.

پس از وی، یک دختر جوان ایرانی به نام آزاده از ایران از طریق اسکایپ شروع به سخن کرد و در آنچه به برنامه های صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مرتبط بود گفت جوان ها به آنچه که از صدا و سیما پخش می شود، می خندند. آنان تلاش می کنند تا از طریق اینترنت با دنیای خارج ارتباط بر قرار کنند. آزاده گفت که رسانه های خارج از ایران مانند صدای آمریکا و بی بی سی می توانند روی آزادی و دموکراسی در ایران تاًثیر گذار باشند.

یکی دیگر از اعضای پانل، سیاوش سرتیپی که از آلمان در این کنفرانس شرکت کرده بود بر این باور بود که برای ساختن ایران نباید تنها بر تغییر حکومت متمرکز شد بلکه در واقع هدف اصلی باید این باشد که چگونه می توان بینش سیاسی – فرهنگی را تغییر داد.

سیاوش سرتیپی سپس به مطرح کردن واژه سکولاریسم و ویژه گی های جامعه سکولاریسم پرداخت و آن را چنین توجیه کرد:

جامعه یکپارچه نیست، مداراست، مشکلات در یک جامعه سکولاریسم با خرد باید حل شود و چنین جامعه ای به مردم کمک می کند که از اهدافشان آگاه شوند اما خود برای همه تعیین یک هدف واحد نمی کند.

وی بر این نظر بود که برای وارد کردن سکولاریسم به جامعه ایران، شناخت جامعه از آن باید بیشتر شود.

به طور کلی در دومین روز برگزاری کنفرانس گذار دموکراتیک در ایران، هر چند که سخن درباره نقش رسانه ها جای ویژه ای را اشغال کرده بود اما سکولاریسم بر سایر مسائل مورد بحث غالب بود.

XS
SM
MD
LG