لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۷

گذار به دموکراسی در ایران


ابوالفضل اسلامی دیپلمات سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ژاپن
ابوالفضل اسلامی دیپلمات سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ژاپن

گفت و گوئی داریم با آقای ابوالفضل اسلامی دیپلمات سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ژاپن و همینطور با آقای امیر عباس فخر آور مدیر انستیتوی آزادی ایران و پژوهش گر میهمان در دانشگاه امنیت ملی و سیاست خارجی واشنگتن

ابوالفضل اسلامی از جمله دیپلمات هائی است که سال ها عضو تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران بوده است.

گفت و گو را با آقای اسلامی شروع می کنم و از ایشان می پرسم چطور شد که شما از ژاپن به اینجا آمده اید. به آمریکا؟ وی در پاسخ می گوید من در ژاپن بودم که دعوت نامه شرکت در کنفرانس گذار دموکراسی در ایران را دریافت کردم و برای شرکت در این کنفرانس به واشنگتن آمدم.

ابوالفضل اسلامی درباره گذار به دموکراسی می گوید این گذار باید به صورت آرام صورت بگیرد. اکنون با توجه به انقلاب هائی که در چند کشور خاورمیانه دیده شده است، به اهمیت این مسئله که گذار دموکراسی در هر جامعه ای بهتر است بصورت آرام باشد، بیشتر پی می بریم.

از آقای فخرآور می پرسم شما که برگزار کننده اصلی یا در حقیقت ترتیب دهنده اصلی این کنفرانس در واشنگتن بودید، نظرتان درباره گذار آرام به دموکراسی چیست؟

امیر عباس فخرآور در پاسخ من می گوید: «انگیزه اصلی تشکیل کنفرانس برای گذار به دموکراسی در ایران یا در واقع برای یک حکومت دموکراتیک در ایران در واقع نیازی است که امروز در تمام دنیا به خصوص در منطقه ما – در منطقه خاور میانه – حس می شود و استفاده کردن از تجربیات کشورهای دیگر، مردم دیگر که مثل ما در زیر سایه دیکتاتوری دهه ها را می گذرانند و استفاده کردن از تجربیات آنهاست و تا حد امکان پائین آوردن هزینه هائی است که به مردم قرار است وارد شود و روی همین حساب آمدیم این بحث مشترک را در واقع پایه گزاری کردیم که هم میهمانانی داشته باشیم از کشورهائی که این مرحله را گذرانده اند مثل یوگسلاوی سابق یا صربستان فعلی که در رهبری جنبش دانشجوئی قرار گرفته است و همینطور از انستیتوهای بزرگی مانند انستیتوی بین المللی جمهوری خواهان * و انستیتوی ملی دموکراتیک ** که توی این جور بحث های گذار به دموکراسی در کشورهای مختلف دنیا در دهه های گذشته خیلی فعال بودند تا از تجربیات آنها استفاده بکنیم. به علاوه مدیران رسانه های فارسی و رهبران طیف های مختلف سیاسی که بیایند بنشینند و همه با هم کم هزینه ترین را پیدا بکنیم.»

از آقای اسلامی می پرسم در گفت و گوئی که با هم داشتیم شما متذکر شدید که شش نفر از دیپلمات های ایران کار خودشان را ترک کرده اند و طبیعتا دیگر نتوانستند در ایران باقی بمانند، در وزارت امور خارجه، همینطور است؟

ابوالفضل اسلامی دیپلمات سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ژاپن می گوید بله همینطور است.

در حال حاضر ما شش دیپلمات جمهوری اسلامی هستیم که استعفا داده و کمپین سفارت سبز را تشکیل دادیم، برای جلب بقیه دیپلمات ها که از همکاری با رژیم تمرد کنند و به ما بپیوندند و خیلی هم امیدوار هستیم که به زودی جمعی به ما بپیوندند.

می پرسم یعنی عملا تلاشی را در این زمینه شروع کردید؟

«بله ما کمپین سفارت سبز را تشکیل دادیم و این کمپین توسط آقای حیدری در نروژ اساسنامه اش تهیه شده و ما این را در نروژ به ثبت می رسانیم به عنوان یک سازمان حقوق بشری و فعالیت خودمان را پس از ثبت این کمپین در نروژ شروع خواهیم کرد و قرار است به کشورهای مختلف سفر کنیم، در سازمان های بین المللی سخنرانی کنیم و جنایت های ضد بشری رژیم را در سازمان های بین المللی تشریح کنیم و در کنار آن دوستان خودمان را هم دعوت کنیم که به ما بپیوندند و همچنین ممکن است که ما بتوانیم در جمع آوری کمک های مالی *** بکوشیم که وقتی بقیه دوستانمان به ما می پیوندند به مشکل بر نخورند چون الان، بسیاری از دوستان ما می خواهند از کشورهای مختلف به ما ملحق شوند ولی خوب جا بجا کردن آنها و بردنشان به یک کشور دیگر، اینها یک سری مسائل دارد که باید با کشورهای دیگر صحبت کنیم که وقتی دوستان ما می خواهند به کشورهائی که امنیت ندارند مثل کشورهای عربی یا کشورهای آسیائی پناهنده شوند، بتوانیم آنها را به کشورهای امن تری مانند کشورهای اروپائی برسانیم.»

از وی می پرسم عملا به نظر می رسد که شما توانسته اید با گروه های جوان تری که در مجموعه فعالیت های حقوق بشر یا در راه دموکراسی برای ایران فعالیت می کنند مثل امیر عباس فخر آور و همکارانشان یا گروه های مشابه، به گونه ای ارتباط برقرار کنید. آیا فکر می کنید که این امر در جهت پیشبرد نظراتتان مؤثر خواهد بود؟

ابوالفضل اسلامی می گوید «ببینید کمپینی که ما تشکیل داده ایم برای جلب دیپلمات هاست، در این راه ما علاقه مندیم با توجه به این که ما از درون سیستم آمدیم بیرون و ما خیلی از اطلاعات درون سیستم را داریم و می دانیم که آنها با چه لطائف الحیلی به قول معروف در خارج از کشور بین ایرانی ها تفرقه می اندازند و چه سیاست های جنایت باری برای تحکیم حکومت خود دارند ما می توانیم اینها را با توجه به این افرادی که دانشجو هستند یا کسانی که در زمینه های مسائل داخل کشور فعالیت می کنند، اطلاعات خودمان را در میان بگذاریم و اگر کمکی از ما بر آید، در کنارشان خواهیم بود.»

*International Republican Institute

**National democratic Institute

***Fundraising

بخش بعدی، گفت و گو درباره تلاش گروهی از قانون گزاران آمریکائی در امر گذار به دموکراسی در ایران است.

XS
SM
MD
LG