کتاب «قلب نورانی جونا» به قلم جینا نهایی که توسط انتشارات آکاچیک منتشر شده است، رمانی با جسارت و متهورانه درباره جامعه یهودیان ایرانی در شهر لس آنجلس آمریکا در قرن بیست و یکم است، که در عین شگفتآور بودن، جذاب و رضایتبخش نیز هست.
به نوشته فوربس، خانم نهایی، که در رمانهایی مانند «باران در کنار دریاچه خزر» با نثری آهنگین زندگی در ایران پیش از انقلاب را توصیف کرده است، رمان «قلب نورانی جونا» را با شرح مختصری از قتل احساسی مرد ثروتمندی، که دشمنان زیادی هم دارد، در مقابل خانهاش در منطقه هالمبی هیلز لس آنجلس آغاز میکند.
مرگ این مرد ثروتمند، دستمایهای برای نویسنده میشود تا به نزاعی خانوادگی در یک قالب داستانی بپردازد، که در آن تاریخچه زندگی آن دسته از خانوادههای سرشناس، اما نه چندان خوشنام، یهودی ایرانیتبار را، هم در ایران و هم در لس آنجلس، توصیف کند؛ آن هم با ذکر آئین و سنتها، و همه ویژگیها و نقاط ضعف و قوت آنها.
به عقیده تام تیکلتز نویسنده مقاله، این داستان همانند دائرهالمعارفی از جامعه یهودی است، که تنها یکی از خود آنها با دقت نظری بالا میتواند جزئیات و مفاهیم آن را، که از بیرون قابل مشاهده و درک نیست، به رشته تحریر در آورد.
این رمان بینهایت مبتکرانه است، به نحوی که شخصیتهای آن گاه رو به افول میگذارند، اما در مواردی بار دیگر به داستان باز میگردند.
پایان داستان اما، به هیچ کسی تعلق ندارد غیر از خود خانم نهایی. پس از بداقبالیهای توصیف شده در کتاب، ما میمانیم و جونا، وارث ماجرا، که عاشق همنام خود (یونس) در کتاب مقدس است، و تبدیل به عاملی کلیدی برای گذشت و بخشایش میشود.
فصل پایانی «قلب نورانی جونا» که گفتگوی او با خودش است، گویا حرف دل خود نویسنده – و همینطور یهودیهای ایرانی در تبعید – است. یهودیهای بابل که تا چند وقت پیش در ایران بودند، اما حالا سر از لس آنجلس در آوردند.