لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۸

کرونا در ایران – نگرانی از «سهل‌انگاری» و وقوع موج ششم؛ تزریق دز یادآور با آسترازنکا و پاستوکووک


آرشیو
آرشیو

وزارت بهداشت ایران از ۱۵ مهر تا ۱۶ مهر، ۹ هزار و ۸۹۷ بیمار جدید مبتلا به کوویدـ۱۹ در کشور را تأیید کرد.

این نخستین بار از ۱۲ تیر تاکنون است که شمار روزانه مبتلایان در‌ آمار رسمی از ۱۰ هزار نفر کمتر می‌شود.

همچنین در این ۲۴ ساعت، ۱۸۵ بیمار دیگر جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان کرونا به ۱۲۲ هزار و ۱۹۷ نفر رسید.

بسیاری، از جمله تعدادی از مقامات کشور‌، معتقدند که آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.

در حال حاضر، ۱۰۸ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۴۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۸۵ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. شهرستان‌های سردشت، مهاباد، سنندج، مریوان، پاوه، جوانرود و سرپل ذهاب هنوز در وضعیت قرمز به سر می‌برند.

  • نگرانی از وقوع پیک ششم در آبان ماه

در حالی که رسانه‌های داخل ایران، کاهش موارد ابتلا و مرگ را برجسته کرده‌اند، نگرانی‌ها از وقوع موج ششم کمرنگ نشده است

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد نسبت به «فعال‌تر شدن» چرخه انتقال ویروس کرونا در این استان هشدار داده است.

به گفته محمود نوری شادکام، در هفته جاری آمار بستری‌های مشکوک به این ویروس ۱۰ درصد افزایش یافته است.

او پیش‌بینی کرده است در هفته‌های آینده، آمار مبتلایان به کرونا در یزد افزایش یابد.

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا نیز بالا بودن مرگ‌های ناشی از ابتلا به کرونا را «از آثار پیک پنجم» دانسته است، اما گفت: «بر اساس پیش‌بینی‌ها، ممکن است در اواخر مهر و اوایل آبان با پیک جدیدی روبرو شویم.»

حمیدرضا جماعتی همچنین تأکید کرده است که رنگ‌بندی نقشه شیوع کرونا بر اساس تعداد افرادی است که به بیماری مبتلا شده‌اند و شدت بیماری و مراجعه دیرهنگام، میزان مرگ و میر را بالا می‌برد.

در همین حال، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌گوید در صورت «ساده‌انگاری» هیچ چیز بعید نیست. بابک عشرتی گفت اگر ویروس های جهش‌ یافته جدید ویروس وارد کشور شود، ممکن است پیک ششم حتی بدتر از قبل باشد.

روز پنجشنبه، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مورد پیدا شدن گونه‌های جدید ویروس کووید-۱۹ در کشور هشدار داده بود.

فرید نجفی همچنین گفت در ۱۵ درصد از نمونه‌های توالی‌یابی شده، سویه های دلتا با جهش‌های اضافه پیدا شده است.

با ظهور سویه دلتا که سرعت شیوع بالاتری دارد و رسیدن آن به ایران، نگرانی‌ها در مورد توانایی کشور در توالی‌یابی و شناسایی به موقع گونه‌های جدید بالا گرفت.

چندی پیش، علیرضا ناجی عضو کمیته علمی ستاد کرونا، در روزنامه جام جم در مورد تشخیص گونه‌ای مانند «لامبدا» نوشت برای این کار «پایش ژنتیکی مداوم و مستمر کووید» ضروری است، که به گفته او در ایران انجام نمی‌شود.

  • اثربخشی واکسن اسپایکوژن و تزریق دز یادآور با آسترازنکا و پاستوکووک

یک روز پس از صدور مجوز استفاده اضطراری از واکسن اسپایکوژن ساخت شرکت سیناژن، رئیس سازمان غذا و دارو ایران گفت اثربخشی این واکسن «در شرایط غلبه واریانت دلتا» حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد برآورد شده است.

محمدرضا شانه‌ساز گفت، اثربخشی واکسن هایی مانند فایزر در مقابل گونه‌های جدید ویروس کرونا کاهش یافته است و در برخی موارد به زیر ۵۰ درصد رسیده است.

این در حالی است که مطالعات جدید نشان داده‌اند از تأثیر این واکسن‌ها بیشتر به دلیل گذر زمان کاسته می‌شود.

در اسرائیل، تزریق دز سوم واکسن فایزر حتی در شرایطی که گونه دلتا غالب است، بار دیگر بالای ۹۰ درصد برآورد شده است.

به رغم درخواست‌های مکرر کارشناسان از مقامات بهداشتی ایران مبنی بر انتشار نتایج آزمایش‌های بالینی واکسن‌های موجود در کشور، وزارت بهداشت ایران در این زمینه شفاف عمل نکرده است.

از طرفی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ایران گفته است که کادر بهداشت و درمان می توانند از واکسن آسترازنکا یا پاستوکووک برای دز یادآور استفاده کنند.

محمد مهدی گویا گفت، ‌این تصمیم «مبتنی بر شواهد علمی و موجودی واکسن در کشور» گرفته شده است.

گروه‌های هدف برای دریافت دز یادآور در ایران شامل کارکنان بخش بهداشت و درمان، و افراد با سرکوب سیستم ایمنی می‌شود و به افراد مسن و یا دیگر افرادی که در خط مقدم رویارویی با کرونا هستند اشاره‌ای نشده است.

چندی پیش، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر ضرورت تزریق دز یادآور به افراد بالای ۶۰ سال که واکسن سینوفارم زده‌اند تأکید کرد.

در حال حاضر کشورهایی مانند امارات متحده عربی که به صورت گسترده از واکسن سینوفارم استفاده کرده‌اند، واکسن‌های «ام آر ان ای» به ویژه فایزر را به عنوان دز یادآور تزریق می‌کنند.

XS
SM
MD
LG