مقاله نیک فایلدز و نجمه بزرگمهر در فاینشنال تایمز
شرکت های مخابراتی غربی «وُدافون»، «تلِکام ایتالیا»، «اِی تی اند تی»، «نوکیا» و گروه های رسانه ای چون «اورنج» و «اینتراوت» در پی عقد قراردادهایی در بازار نوپای ایران هستند.
مارتین سورل، مدیر اجرایی شرکت «دبلیو پی پی»، می گوید وزارت خارجه آمریکا تمایل بسیاری به سرمایه گذاری شرکت ها در ایران در راستای تایید اهمیت توافق هسته ای با ایران دارد. مارتین سورل از پیشرفت برای ورود به بازار ایران و مشارکت با شراکت «راهبر بازار» در این راستا خبر می دهد.
تحلیلگران انتظار دارند بازار مخابرات ایران در آینده نزدیک به سمت خصوصی سازی حرکت کند. ایران با ۱۰۳ میلیون ارتباط تلفن همراه و ۴۷ میلیون تلفن هوشمند، شامل عمدتا مدل های سامسونگ و هواوِی، بزرگترین بازار تلفن های موبایل در خاورمیانه را دارد.
پهنای باند ارتباطات اینترنتی در ایران طی چند سال اخیر چهار برابر شده است.
از زمان لغو تحریم های ایران ۵۲ تقاضای مجوز برای خدمات مخابراتی ارائه شده است.
اما حتی در زمان تحریم ها، شرکت های مخابراتی «ام تی ان» آفریقای جنوبی و «اریکسون» سوئد در ایران فعال بودند. تحقیقات درباره اریکسون از همکاری آن شرکت با نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای ردگیری کاربران، پایین نگاه داشتن سرعت اینترنت، و فیلتر کردن وبسایت مخالفان سیاسی حکایت دارد.
بعضی تحلیلگران معتقدند بیش از ۶۰ درصد مردم ایران حساب فیسبوک دارند و با فیلترشکن به این رسانه اجتماعی ممنوع در ایران دسترسی پیدا می کنند.
مدیران شرکت های مخابراتی بین المللی امیدوارند ایران برای جلب رضایت سرمایه گذاران خارجی به تدریج از این سختگیری ها دست بردارد.
کارشناسان می گویند ورود شرکت های غربی خواست دولت روحانی را برای ایجاد تعادل در بازار مخابرات ایران که زیر سایه چینی ها و سپاه پاسداران قرار گرفته است تامین می کند.
دو سوم از بازار ایران مشترک «همراه اول» هستند که در کنترل شرکت مخابرات ایران قرار دارد. ۲۸ درصد مشترک «ایرانسل» هستند که ۴۹ درصد از سهام آن در اختیار شرکت «ام تی ان» آفریقای جنوبی است.