لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۳

ازدواج کودکان روستایی در ایران؛ عروس‌هایی که "عروسک بازی" می‌کنند


روزنامه شهروند از روستایی در شمال غرب ایران گزارش داده که دختران را در سن پایین وادار به ازدواج می‌کنند و برای ثبت ازدواج، تا ۱۵ سالگی دختر صبر می‌کنند تا مشکل منع قانونی هم وجود نداشته باشد.

این روزنامه، روز دوشنبه ۲۱ تير ماه، گزارشی از روستای "پسک‌ سفلی" از توابع شهرستان خوی در استان آذربایجان‌ غربی منتشر کرده که تنها یک مدرسه ابتدایی و یک راهنمایی دارد، و مدرسه راهنمایی هم مختص پسران است.

بسیاری از دختران این روستا پس از پایان دوره ابتدایی به اجبار خانواده با مردی که چندین سال از او بزرگتر است ازدواج می‌کنند. "صیغه شرعی" ازدواج توسط روحانی روستا خوانده می‌شود و چند سال بعد، در حالی که ممکن است دختر صاحب بچه هم شده باشد، عقد آنها در دفترخانه رسمی ثبت می‌شود.

بنا بر این گزارش، ازدواج در سنین پایین چنان در روستای "پسک‌ سفلی" رایج است که دختران جوان صاحب نوه هستند. ضمن این که چند مورد طلاق هم به ثبت رسیده است؛ علت یکی "عروسک‌بازی دختر در خانه شوهر" بوده و عروس خردسال دیگری هر روز از شوهرش درخواست "پفک" داشته است.

زن دهیار روستا هم به خبرنگار روزنامه شهروند گفته است: "وقتی دختری به ۱۴ سالگی برسد و ازدواج نکرده باشد، همه می‌گویند حتما عیب و ایرادی داشته که ازدواج نکرده. اهالی این‌جا مقرارات سفت و سختی دارند."

به گفته او دخترانی که در سنین پایین عروس و مادر می‌شوند، با مشکلات سلامتی جدی مواجه می‌شوند: " دندان‌ها و موهای آنها می‌ریزد. شکم‌شان درد می‌کند. خیلی زیاد هم مریض می‌شوند. بعضی در خانه شوهر عادت‌ ماهیانه می‌شوند. لاغر هستند، بچه‌های آنها هم ضعیف هستند و قدشان کوتاه می‌ماند. روحیه‌شان خراب است و عصبی هستند."

یکی از اهالی روستا هم عنوان می‌کند که برخی خانواده‌ها حتی دختر ۵ ساله خود را به عقد مردی از اهالی روستا در آورده‌اند.

روند طلاق زنان در گروه سنی زیر ۱۴ سال در ایران از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ - روزنامه شهروند
روند طلاق زنان در گروه سنی زیر ۱۴ سال در ایران از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ - روزنامه شهروند

سن قانونی برای ازدواج دختران در جمهوری اسلامی ایران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵سال است، اما این اجازه داده شده تا دختران زیر ۱۳ سال و پسران زیر ۱۵ سال نیز به حکم دادگاه و یا با شروطی از جمله "رضایت ولی" بتوانند ازدواج کنند.

حامد فرمند، فعال حقوق کودکان در آمریکا پیش از این به بخش فارسی "صدای آمریکا" گفته بود که در برخی نقاط ایران ازدواج کودکان ثبت نمی‌شود و این موضوع آمار اعلام شده از سوی دولت و گروه های مدافع حقوق کودکان را افزایش خواهد داد.

اما با استناد به همین آمارهای رسمی و ثبت شده، ۱۷ درصد ازدواج دختران در ایران زیر ۱۸ سالگی انجام می شود.

XS
SM
MD
LG