لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۵

نقض آزادی اطلاع رسانی در ایران؛ از فیلترینگ تا آزار خانواده کارکنان بی بی سی فارسی


نهادهای بین المللی می گویند جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین دشمنان رسانه ها است.
نهادهای بین المللی می گویند جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین دشمنان رسانه ها است.

برپایه آمار ۲۰۱۸ گزارشگران بدون مرز، ایران از نظر آزادی رسانه ها در بین ۱۸۰ کشور جهان رتبه ۱۶۴ را دارد. حکومت ایران با اقداماتی از جمله بازداشت خبرنگاران و آزار خانواده روزنامه نگاران رسانه های خارج از کشور، رکوردی بی سابقه را از خود به جا گذاشته است. یکی از نمونه های برخورد های جمهوری اسلامی، برخورد خصمانه مقامات تهران با کارکنان و خانواده خبرنگاران شاغل در بخش فارسی بی بی سی است.

البته جمهوری اسلامی ایران صرفا به آزار و اذیت کارکنان این رسانه بسنده نکرده است. چنان که سازمان گزارشگران بدون مرز در اطلاعیه‌ای به همین مناسبت آورده است، کارکنان دیگر رسانه های فارسی زبان خارج از ایران، نظیر بخش‌های فارسی صدای آمریکا، رادیو فردا، دویچه وله، رادیو بین‌الملل فرانسه، یا گزارشگران شبکه‌های ماهواره‌ای خصوصی نیز با فشارهای مشابهی روبرو بوده اند.

مقامات تهران اخلالگری در امر خبررسانی را، به ویژه علیه رسانه های فارسی خارج از ایران، از همان آغاز تشکیل جمهوری اسلامی ایران انجام داده اند. برخورد مقامات تهران با کارکنان بخش فارسی بی بی سی به حدی بالا گرفت که سرانجام حدود یک سال پیش، بی بی سی، بنگاه سخن پراکنی بریتانیا با ارسال درخواستی به سازمان ملل خواستار دفاع این نهاد بین المللی از حقوق خبرنگارانش و خانواده هایشان در ایران شد.

بنا به گزارشی که بخش فارسی بی بی سی در این زمینه تهیه کرده ، یک بررسی آماری از ۹۶ نفر از کارکنان این شبکه فارسی زبان حاکی از آن است که ۸۶ نفر آنها به شکلی مورد آزار و اذیت نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی قرار گرفته اند؛ از آزار و اذیت فردی گرفته تا بازجویی از خانواده‌های آنها، تهدید آنها به اخراج از کار و وارد کردن انواع افتراها به خبرنگاران شاغل در بی بی سی.

جمهوری اسلامی با ارسال پارازیت روی امواج ماهواره ای شبکه های فارسی زبان خارج از کشور، و فیلتر کردن سایت‌های آنها به طور شبانه روزی برای قطع جریان آزاد اطلاعات و اطلاع رسانی به شهروندانش تلاش می‌کند.

ماموریت خبرنگاران مستقل در کشورهای غیردمکراتیک بسیار سخت است؛ یکی دیگر از این نمونه ها، با رتبه بندی ۱۶۹ گزارشگران بدون مرز، برخورد مرگبار عربستان سعودی، با جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد عربستانی روزنامه واشنگتن پست است. همچنین ترکیه، میانمار و چین آمار بالایی در برخورد با روزنامه نگاران و بلاگرها دارند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG