لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۴

مدارس «خیّرساز» در فهرست فروش؛ چوب حراج مولدسازی بر پیکر دارایی‌های عمومی و وقفی


مدرسه پسرانه در ایران (آرشیو)
مدرسه پسرانه در ایران (آرشیو)

مولدسازی و حواشی پیرامون آن وارد فاز تازه‌ای شده و خبرهای منتشر شده نشان‌دهنده برنامه دولت جمهوری اسلامی برای فروش مدارس، از جمله مدارس ساخته‌شده توسط نیکوکاران و سازمان‌های خیریه، تحت عنوان «فروش اموال مازاد» است.

در همین رابطه زهرا گیتی‌نژاد، مدیر عامل یک موسسه خیریه در ایران، با انتشار ویدیویی از وجود تعداد زیادی از مدارس ساخته شده توسط نیکوکاران، که به مدارس خیرساز و خیریه‌ساز معروف هستند، در فهرست املاک قابل فروش دولت در چارچوب طرح موسوم به «مولدسازی دارایی‌های دولتی» خبر داد.

گیتی‌نژاد در این ویدیو با اعلام این که «هفتاد درصد مدارس» توسط خیرین ساخته می‌شود و آنها که «وقت‌شان و مال‌شان را صرف بچه‌های این سرزمین می‌کنند، آنها مسئول کسری بودجه دولت که نیستند.» او همچنین ابراز نگرانی کرد که وقتی خیرین ببینند که مدارس‌شان در فهرست فروش قرار گرفته است، »اعتمادشان سلب خواهد شد.»

در همین زمینه روزنامه پیام ما نوشته است که ده‌ها مدرسه از ۳۱ استان کشور در لیست املاک مازاد وزارت آموزش و پرورش برای طرح مولدسازی معرفی شده‌اند. همچنین تعدادی زمین، خانه مسکونی، ساختمان‌، و یک ملک اهدایی برای مدرسه‌سازی نیز در این لیست به چشم می‌خورند. معرفی مدرسه‌ها و برخی منازل مسکونی و اهدایی که قرار بود برای مدرسه‌سازی استفاده شوند و حالا برای آموزش و پرورش تبدیل به ملک مازاد شده‌اند، نگرانی‌هایی را برای خیرین مدرسه‌ساز ایجاد کرده است.

خبرآنلاین نیز به نقل از هیرش سعیدیان، فعال رسانه‌ای، نوشت: «در حالی که به علت کمبود شدید مدارس، دولت هر سال دست به دامن خیرین مدرسه‌ساز می‌شود، هزاران مدرسه تازه‌ساخت و قدیمی به عنوان اموال مازاد جهت فروش در سایت مولدسازی قرار گرفت.» به گفته او استان‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان هر کدام با بیش از ۲۰۰ مدرسه، بیشترین مدارس در معرض حراج را دارند.

دامنه واکنش به این اقدامات به مدیران سابق جمهوری اسلامی نیز رسیده است.

مصطفی پوردهقان، فرماندار سابق اردکان، در حساب اینستاگرام خود با انتشار تصویری از لیست اموال قرار گرفته در طرح مولدسازی نوشت: «دبستان مرحوم افشار که چند دهه پیش بصورت خیری بنا شده است از اموال دولت نیست که آن را به حراج در لیست مولدسازی قرار داده‌اید، این زمین در ردیف تبصره ۱۹ قرار داشت تا تبدیل به احسن شود، فروش اموال خیری به نوعی پشت کردن به نیت معنوی وقف خیران در حوزه تعلیم و تربیت است. الان خیرها از کجا بدانند مدرسه‌ای که ساختند بعداً به فروش نمی‌رود؟»

روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت که ممکن است ادعا شود که مدرسه‌‌‌هایی که برای فروش در فهرست املاک مازاد دولتی گنجانده شده، در محله‌‌‌هایی واقع شده که سرانه آموزشی کافی وجود دارد و از این بابت مازاد محسوب می‌شود. اما این ادعا جز درباره چند نقطه خاص در کشور صدق نمی‌‌‌کند و نباید این نقاط خاص و معدود ملاک عمل قرار گیرد.

بر اساس این گزارش وزارت آموزش و پرورش در مجموع بیش از ۱۶۶۰ پروژه مدرسه‌سازی با درصد پیشرفت مختلف را برای مولدسازی در سامانه قرار داده است. تقریباً به همین مقدار نیز مدرسه قدیمی در لیست املاک جهت فروش ارائه شده است.

XS
SM
MD
LG