لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۱

کارشناسان: حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا می‌تواند مشوق جاه‌طلبی‌های هسته‌ای کره شمالی باشد


بخش انگلیسی صدای آمریکا - ایران ضمن حمله موشکی به دو پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق از عدم پایبندی اش به محدودیت در غنی سازی اورانیوم خبر داد.

بروس بنت، تحلیلگر امور دفاعی در مرکز پژوهش «موسسه رند»، می گوید: «در شرایطی که ایران ایالات متحده را به چالش می کشد، کره شمالی ممکن است احساس کند فعالیت های شبه‌تروریستی احتمالا واکنش تلافی جویانه ایالات متحده را برنخواهد انگیخت، زیرا آمریکا مشغول ایران است.»

جوزف بوسکو، کارشناس شرق آسیا در «موسسه مطالعات آمریکا و کره»، گفت اگر تهران یک آمریکایی را بکشد و آمریکا به اقدامی علیه ایران دست نزند، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، ممکن است موضع تهاجمی تری علیه آمریکا اتخاذ کند.

بوسکو تاکید کرد حمله ایران تاثیر زیادی بر مساله آمریکا و کره شمالی نخواهد داشت: «اگر آمریکا واکنش نشان نمی داد، کیم جسورتر می شد.»

کن گاوس، مدیر برنامه خصومت در «سی ان ای»، گفت ایران و کره شمالی همدیگر را زیر نظر دارند تا ببینند تا کجا می توانند سطح تهدیدها علیه آمریکا را ارتقاء دهند: «آن ها آشکارا از چگونگی واکنش آمریکا به دیگری یاد می گیرند تا کجای نردبان تشدید تنش با آمریکا می توانند بالا بروند.»

اما نوع تهدیدهای ناشی از ایران و کره شمالی متفاوت است. ایران از گروه های نیابتی اش در منطقه برای حمله به منافع آمریکا استفاده می کند و کره شمالی به آزمایش های موشکی دست می زند.

کن گاوس گفت با این وجود ایران و کره شمالی در کاستن از تعهدات شان به برنامه جنگ افزار هسته ای رویکردی مشابه داشته اند.

لارنس کورب، مدیرکل وزارت دفاع آمریکا در دولت ریگان، معتقد است اگر ایرانی ها برنامه هسته ای شان را از سر بگیرند، جاه طلبی کره شمالی را برای تکمیل برنامه هسته ای اش تقویت می کند.

بروس بنت می گوید خلاف این نیز می تواند صحت داشته باشد: «قانون عرضه و تقاضا می تواند در مورد عرضه جنگ افزار هسته ای از سوی کره شمالی و تقاضای ایران برای آن صدق کند. ایران بازار آشکاری برای جنگ افزار هسته ای کره شمالی است و کره شمالی با کمبود غذا و برق و پول نقد روبرو است.»

کره شمالی در گذشته موشک های بالیستیک و جنگ افزار شیمیایی به ایران و سوریه فروخته است. در یک ارزیابی دولت آمریکا در سال ۲۰۱۷ ذکر شده که کره شمالی ممکن است مواد هسته ای کافی برای تولید سالانه ۱۲ جنگ افزار هسته ای را داشته باشد.

گری سیمور، هماهنگ کننده امور کنترل تسلیحات در دولت اوباما، می گوید هنوز شواهدی از همکاری ایران و کره شمالی در برنامه هسته ای وجود ندارد، اما اگر چنین شود آمریکا با یک تهدید هسته ای چهار جانبه روبرو خواهد شد: روسیه، چین، کره شمالی، و ایران.

پرزیدنت ترامپ روز چهارشنبه گفت تا زمانی که من رئیس جمهوری آمریکا هستم ایران هرگز به جنگ افزار هسته ای دست نخواهد یافت.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG