بازداشت یک دختر جوان ایرانی که رقص های خود را در اینستاگرام منتشر میکرد با انتقادات شدیدی در فضای مجازی روبرو شد. پلیس ایران ضمن بازداشت این دختر، در یک برنامه تلویزیونی اعترافاتی از او علیه خود را پخش کرد که به نظر می رسد «اعترافات اجباری» باشد.
«مائده هژبری» متولد ۱۳۸۰ در تهران، ورزشکار رشته پارکور و ژیمناستیک است. از چند سال پیش ریمیکس رقص او با آهنگ های خوانندگان مشهور همچون «بیانسه» در اینستاگرام مورد استقبال کاربران قرار گرفت. وی در یک سال در قالب یک ستاره اینستاگرامی بارها در لایو این شبکه اجتماعی با طرفداران خود صحبت کرد و گاهی به تبلیغات محصولات آرایشی و بهداشتی پرداخت؛ اقدامی که برای ستاره های اینستاگرامی حتی در ایران عادی است.
در روزهای اخیر پلیس ویدئوهایی از خانم هژبری را از طریق تلویزیون دولتی ایران پخش کرده است که در آن، او با حجابی کامل دیده می شود و اعترافاتی علیه خود و فعالیت هایش دارد.
یکی از نزدیکان خانم هژبری به صدای آمریکا گفت که وی اکنون با سپردن وثیقه تا رسیدگی به پرونده او در دادگاه آزاد است.
جمهوری اسلامی ایران رقص را جرم می داند و در قالب اتهاماتی چون «خلاف عفت عمومی» علیه افرادی که برقصند اعلام جرم می کند.
بازداشت این دختر جوان بازتاب های زیادی به همراه داشت. بخصوص خیلی ها بازداشت این دختر رقصنده جوان را بی توجهی نظام به فساد مالی دست اندرکاران خود مقایسه می کند.
یک نفر هم بازداشت این دختر رقصنده را با آزاد گذاشتن محمودرضا خاوری از متهمان اختلاس بزرگ بانکی ایران مقایسه کرده است:
امیر رئیسیان حقوقدان ایرانی نوشت از تشکیل پرونده برای مائده هژبری به اتهام رقص تعجب کردید؟ در این رشته توئیت چند مورد را یادآوری می کنم که از نمونه های مشعشع دادرسی و احکام قضایی این سالها هستند:
نرگس موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از چهرههای منتقد حکومت که در بازداشت خانگی است نیز در توئیتر خود نوشت: تو از چشمای خوش رنگ زنای شهر بیزاری/ بزن خالی شه این عقده/ بزن آره تو حق داری
شاهزاده رضا پهلوی در توئیتر خود نوشت که تنها جرم زنانی چون شاپرک شجری زاده و مائده هژبری این است که می خواهند آزاد باشند.
سهند ایرانمهر روزنامه نگار با یک مقایسه تاریخی نوشت: تصور اینکه این بیست رقصنده ای که ۱۲ هزار سال پیش رقصیدن خودشونو (غار بوهپال، هند)رو تخته سنگ(شاید معادل اینستاگرام امروز) آزادنه بازتاب می دادن اگر معاصر ما و تو این مملکت بودن الان تو تلویزیون مشغول اعتراف تلویزیونی بودن، بیشتر گریه داره تا خنده دار.
حسین رونقی از فعالان اینترنتی می گوید این بازداشت خنده دار است:
یک کاربر هم بازداشت این دختر جوان را با چشم بستن حکومت به فساد و فحشای چهره های نزدیک به خود مقایسه کرد:
یک نفر دیگر با انتشار این فیلم نوشت: «پدرِ فلسطینیِ عربِ مسلمون، دخترش رو تشویق میکنه که خجالت نکشه ، از هنرش استفاده کنه ، آزاد باشه ، رها»
یک نفر دیگر در توئیتر نوشت: اگه پسرم ۲۰ سال دیگه ازم بپرسه «چرا انقلاب کردین؟»، بهش میگم «پسرم اون زمان رقص ممنوع بود، دختر ۱۷ ساله ر میبردن تو تلویزیون با چشم گریون ازش اعتراف میگرفتن»
واکنش محافظه کاران و اصلاح طلبان
برخی روحانیون مذهبی ایران حتی از این بازداشت گله کرده اند. از جمله پیمان حیدری خوانساری که به نظر یک آخوند عضو حوزه علمیه قم است، نوشته یک تذکر برای او کافی بود.
یا محمدرضا زائری که روحانی است و مدتی است منتقد سیاست های حجاب اجباری حکومت شده است. او با ذکر توئیت قدیمی خود، نوشت: اين توئيت مال مدتها قبل بود، حالا اضافه می كنم كه متأسفانه به دزدی و غارت بيت المال كاری نداريم اما به رقص و بی حجابی كار داريم! فاصله مان با اسلام پيغمبر و اميرالمؤمنين همين قدر است!
محمدرضا باقری یک چهره محافظه کار نیز در توئیتر خود نوشت: قوه قضاییه احتمالا برای جلوگیری از انحراف جوانها و از هم نپاشیدن بنیان خانواده با #مائده_هژبری برخورد کرده، ای کاش میدونستن انحراف جوانها و بی دینی و زدگی اونها از مذهب ناشی از عدم برخورد با مفسدان سیاسی و اقتصادیه، از تسامح با دانه درشت ها و دیدن ظلم بعضی در لباس دینه.
اما مصطفی تاجزاده چهره اصلاح طلب هم به این اعتراف گیری واکنش نشان داد. او نوشت: اعترافات تلویزیونی دیروز چنددختر نوجوان همچنان که انتظار میرفت با محکومیت قاطع افکار عمومی مواجه شد.اگر صداوسیما به کسی غیر از #رهبر جوابگو بود، هرگز نمیتوانست این روش غیرقانونی و غیرانسانی را ادامه دهد که چندشآور است، قاطبه ایرانیان را میرنجاند و موجب وهن نظام میشود.
با این حال نیوشا صارمی روزنامه نگار مقیم واشنگتن از این انتقاد محافظه کاران و اصلاح طلبان به این بازداشت اینگونه انتقاد می کند: همهی اعتراض برخی به ماجرای #مائده_هژبری اینه که نظام چرا بیتدبیری کرده و هزینه الکی برای خودش تراشیده، حالا اعتراف تلویزیونی هم لازم نبود و نهایتن خاک تو سر صدا و سیما. یعنی باز انتقاد از این زاویه است که چرا کاری میکنی بهت حمله بشه جمهوری اسلامی جون، کمی آهستهتر زیبا.
در این بین برخی کاربران هم اینگونه واکنش نشان داده اند. سولماز ایکدر که روزنامه نگار است، فیلم رقص مادرش را گذاشت و نوشت مادرم گفت:«برای نوجوانی و جوانی به سرقت رفته شما، برای آزادی و شادی که حقتان هست؛ میرقصم»