لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۱

اعمال نفوذ دادگاه برای تغییر وکیل فعالان محیط زیستی؛ فشار قاضی صلواتی بر متهمان


سه تن از متهمان پرونده فعالان محیط زیست به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب احضار و کیفرخواست صادر شده از سوی دادستانی به آن‌ها تفهیم شده است. 
سه تن از متهمان پرونده فعالان محیط زیست به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب احضار و کیفرخواست صادر شده از سوی دادستانی به آن‌ها تفهیم شده است. 

وکیل مدافع دو تن از فعالان محیط زیست خبر داد که سه تن از متهمان این پرونده به دادسرا احضار شده و کیفرخواست به آن‌ها ابلاغ شده است. او همچنین خبر داد که قاضی صلواتی از متهمان خواسته وکیل خود را تغییر دهند.

محمدحسین آقاسی روز چهارشنبه ۱۲ دی به صدای آمریکا گفت سه تن از متهمان این پرونده به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب احضار و کیفرخواست صادر شده از سوی دادستانی به آن‌ها تفهیم شده است.

آقاسی گفت ابوالقاسم صلواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی، از سام رجبی و طاهر غدیریان، دو متهم این پرونده و موکل آقاسی، خواسته است که وکیل خود را تغییر دهند.

پیشتر نیز در مهرماه امسال بازپرس پرونده به ۵ نفر از افراد بازداشت شده اتهام افساد فی الارض را تفهیم کرد اما آبان‌ماه عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران اتهام ۴ نفر از محیط زیستی‌ها را فساد فی‌ الارض عنوان کرد. پس از مطرح شدن اتهام «فساد فی الارض» ، آقاسی گفته بود که این افراد «وکیل انتخابی» داشتند، اما «وکلایشان را نپذیرفته‌اند و وکیل تسخیری برایشان گرفته‌اند».

قوه قضاییه ایران چند ماه پیش با ابلاغ لیستی از «وکلای مورد تایید» به دادسراها، اعلام کرده بود که متهمان پرونده‌های سیاسی و امنیتی تنها از میان افراد این لیست می‌توانند وکیل انتخاب کنند.

ابلاغ این لیست با واکنش وکلای ایرانی مواجه شده بود و آن‌ها چنین کاری را خلاف قوانین ایران توصیف کرده بودند.

بهار سال جاری عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست ایران، گفته بود که حسن روحانی هیئتی وزیر دادگستری، وزیر کشور، وزیر اطلاعات و معاون امور حقوقی رئیس جمهور تشکیل داده تا به پرونده این افراد رسیدگی کنند. این هیئت در نهایت به این نتیجه رسیده بود که این افراد باید آزاد شوند.

با این حال غلام‌حسین محسنی‌اژه‌ای، سخنگوی قوه قضاییه، بر اتهام «جاسوسی» این افراد تاکید کرد و گفته بود هیات مورد نظر روحانی، امکان دسترسی به پرونده را نداشته است.

یکی از علت‌های متهم شدن این افراد به جاسوسی، استفاده آن‌ها ازتله-دوربین هایی است که برای محافظت گونه‌ای نادر از یوزپلنگ آسیایی استفاده می‌کردند. مقام‌های سپاه پاسداران معتقدند این پژوهشگران از آن برای شناسایی مناطق نظامی و برنامه موشک های بالیستیک جمهوری اسلامی بهره می برده‌اند، امری که عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست ایران، آن را رد کرده است.

گروهی از فعالان محیط زیست ایران بهمن ماه سال گذشته و از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. اتهام این افراد «جاسوسی» عنوان شده بود.

کاووس سیدامامی از جمله این بازداشت‌شدگان بود که دو هفته بعد از زندانی شدن خبر مرگ او در زندان منتشر شد. مقام‌های جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ اما خانواده سیدامامی این ادعا را رد کرده است.

علاوه بر آن‌ها، در ماه‌های اخیر فعالانی در حوزه‌‌های مختلف با اتهام‌هایی چون «نفوذ»‌ و عمدتا از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شده‌اند. از آن‌جمله می‌توان بهبازداشت میمنت حسینی چاووشی، جمعیت‌شناس ایرانی - استرالیایی و لیلی خاتمی، فعال حقوق کودک، اشاره کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG