در حالی که اسرائیل اعلام کرده که برای مقابله با هر گونه حمله جمهوری اسلامی و نیابتیهایش آمادگی کامل دارد، نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل اعلام کرد که «اولویت ما برقراری آتشبس پایدار در غزه است و مراقبیم پاسخ ما به اسرائیل به گونهای باشد که به آتشبس احتمالی لطمه نزند.»
این نمایندگی همچنین افزود:«هر توافقی که توسط حماس پذیرفته شود، ما نیز به رسمیت میشناسیم، هرچند اسرائیل با اقدام اخیر خود امنیت و حاکمیت جمهوری اسلامی را نقض کرده اما پاسخ ما موضوعی است که هیچ ارتباطی به آتشبس غزه ندارد.»
برخی کارشناسان میگویند این اظهارات حاکی از آن است که تهران، پس از فشارهای غیرمستقیم واشنگتن، ممکن است در حال تجدید نظر در زمان و یا میزان «مجازات سختی» باشد که رهبر جمهوری اسلامی قول داده بود تا بر علیه اسرائیل اعمال کند.
ایالات متحده در روزهای گذشته تاکید کرده بود که رسیده به توافق آتشبس در غزه به مراحل پایانی رسیده و جمهوری اسلامی و اسرائیل با افزایش تنشها نباید به این توافق آسیبی بزنند.
روسای جمهوری آمریکا و مصر به همراه امیر قطر، ۱۸ مردادماه خواستار نهایی شدن توافق آتشبس و آزادی گروگانها در غزه شدند و تصریح کردند:«اکنون یک توافق با چارچوب درست، بر روی میز است و تنها جزئیات اجرای آن نیاز به نهایی شدن دارد. نباید وقت بیشتری تلف شود و هیچ بهانهای از سوی هیچ طرفی برای تأخیر بیشتر پذیرفتنی نیست.»
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه گفت:«مذاکرات برای دستیابی به آتشبس در غزه و تبادل گروگانها به مرحله نهایی خود رسیده و اکنون این اجماع وجود دارد که از هرگونه تشدید درگیری در خاورمیانه اجتناب شود.»
اسرائیل اواخر روز پنجشنبه اعلام کرد که هیئتی را برای مذاکرات آتشبس هفته آینده به دوحه یا قاهره اعزام خواهد کرد. حماس هنوز مشارکت خود را اعلام نکرده، اما جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه گفت که قطر در تلاش است تا حضور نماینده این گروه شبه نظامی در مذاکرات را تضمین کند.
جنگ اسرائیل با گروه حماس از ۷ اکتبر سال گذشته آغاز شد. زمانی که این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی، با حمله به مناطق مرزی اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی را به کام مرگ کشید و حدود ۲۵۰ نفر را هم به عنوان گروگان به غزه برد.
حدود ۱۰۰ نفر از گروگانها در آتشبس موقت جنگ در اواخر پاییز گذشته با زندانیهای فلسطینی مبادله شدند. اسرائیل معتقد است در حال حاضر کمتر از ۱۲۰ گروگان اسیر حماس هستند و مشخص نیست چند نفر از آنها هنوز زندهاند.