گزارشی از الیاس گرول در فارین پالیسی
تصمیم دولت ایران به ممنوعیت استفاده از تلگرام که ارتباطات مردم را از چشم های کنجکاو حکومت محافظت می کرد برای میلیون ها ایرانی یک فاجعه حقوق مدنی بوده است.
اما این ممنوعیت پیامدهای ناخواسته ای هم داشته است: بنا بر گزارش تازه «کمپین حقوق بشر ایران» این ممنوعیت همزمان با بالا گرفتن تهدید تجدید تحریم های آمریکا به اقتصاد ایران ضربه زده است.
تلگرام پیش از ممنوعیت ۴۰ میلیون کاربر در ایران داشت که نیمی از جمعیت ایران است. این کاربران شامل صاحبان کسب و کار و بروکرات ها می شد. در اقتصاد به شدت غیررسمی ایران، بانک ها خدمات خود را از طریق تلگرام تبلیغ می کردند. از دیگر استفاده های تلگرام تبادل اسناد بین دفاتر ادارات دولتی بود.
هادی قائمی، مدیراجرایی «کمپین حقوق بشر در ایران» که در نیویورک مستقر است، می گوید: «شرکت های بزرگ و کوچک از آن به عنوان ابزاری برای ارتباطات، تبلیغات و انجام معاملات استفاده می کردند. این بدترین زمان برای تعطیلی یک موتور کارآفرینی و فعالیت اقتصادی برای مردم عادی ایران بوده است.»
با توجه به ماهیت غیرشفاف اقتصاد ایران ارزیابی اثر اقتصادی ممنوعیت تلگرام دشوار است. اما این گزارش از طریق مصاحبه ها و داده ها استفاده گسترده ایرانی ها از این اپلیکیشن ساده برای تجارت را به تصویر می کشد.
زهرا ۳۶ ساله که برای یک مرکز آموزش پزشکی خصوصی کار می کند می گوید موسسه او از تلگرام برای سازماندهی کلاس های آموزشی ۴ هزار پزشک در ایران استفاده می کرد.
یک کاربر دیگر در ایران می گوید اتکای به تلگرام به همان اداراتی رسیده بود که ممنوع اش کردند.