قائم مقام وزیر راه و شهرسازی ایران با اعلام اینکه تهران بر سر مسائل مالی با شرکت فرانسوی ایرباس به توافق رسیده است، از سفر نمایندگان آن غول هواپیماسازی اروپا به ایران در هفته جاری خبر داد.
اصغر فخریه کاشان، به خبرگزاری ایلنا گفت: "در بخش توافقهای مالی در قرارداد با ایرباس، بحث تعیین قیمت نهایی و نقل و انتقالات پول و نحوه تامین مالی مطرح بود که تمام این موارد پس از چندین دوره مذاکرات حل شد و دیگر در مذاکرات، بحث مالی با ایرباس نخواهیم داشت."
او که روز جمعه ۲۶ شهریور ماه درباره خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری ایرباس توسط ایران سخن می گفت، اعلام کرد که نمایندگان شرکت ایرباس در این هفته برای رسیدگی به مسائل و جنبه های "حقوقی" قرارداد، به تهران سفر خواهند کرد.
در پی اجرای برجام، لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران و اعلام موافقت رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره شرکتها با ایران برای فروش هواپیمای مسافربری، شرکت فرانسوی ایرباس بهمن ماه سال گذشته برای فروش بیش از ۱۱۰ فروند هواپیمای مسافربری با ایران به توافق رسید.
اجرای این توافق که مبلغ آن ۲۵ میلیارد دلار عنوان شد، به گفته مقامات ایران و شرکت ایرباس، به دلیل انتظار برای مجوز نهایی وزارت خزانه داری آمریکا و همکاری نکردن بانکهای بزرگ اروپایی در انتقال پول، با تاخیر روبرو شد.
بانکهای بزرگ اروپایی به دلیل باقی ماندن برخی از تحریم های بانکی آمریکا علیه جمهوری اسلامی، از بیم مجازات های ایالات متحده از معامله با ایران خودداری میکنند.
از سوی دیگر، از آنجا که برخی از قطعات هواپیماهای ایرباس در آمریکا ساخته میشود و آمریکا نیز برخی از تحریمهای خود علیه جمهوری اسلامی در زمینه حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر را حفظ کرده است،این شرکت برای نهایی کردن توافق خود با ایران به مجوز نهایی وزارت خزانه داری آمریکا نیاز دارد.
این در حالیست که شرکت آمریکایی بوئینگ نیز بهار گذشته اعلام کرد که برای فروش هواپیما با ایران به توافق رسیده است و منتظر مجوز دولت آمریکاست.
حال قائم مقام وزیر راه و شهرسازی ایران اعلام کرده است که ایران و ایرباس برای تمام مراحل مالی از جمله نقل و انتقال پول و تامین مالی به توافق رسیدهاند.
فرهاد پرورش، مدیر عامل ایران ایر نیز با بیان اینکه مذاکره با شرکتهای ایرباس، بوئینگ و ای آر تی متوقف نشده و هر هفته ادامه داشته است، گفت که مقامات ایرباس اعلام کردهاند که مراحل اخذ مجوزها در حال انجام است.
در عین حال، تهران در روزهای یکشنبه و دوشنبه میزبان اجلاس بینالمللی سرمایه گذاری هوانوردی "کاپا" است که با حضور ۱۵۰ شرکت کننده خارجی از جمله شرکت های بزرگ هواپیماسازی برگزار میشود.
ایران که در بیش از سه دهه گذشته به دلیل تحریم های آمریکا از خرید هواپیماهای نوساز محروم بوده است، اعلام کرده که برای نوسازی ناوگان هوایی خود به حدود ۵۰۰ دستگاه هواپیمای مسافربری جدید نیاز دارد.