لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۸

روز جهانی زن و رهبران زن جهان در سال ۲۰۱۲


روز جهانی زن و رهبران زن جهان در سال ۲۰۱۲
روز جهانی زن و رهبران زن جهان در سال ۲۰۱۲

شعار و دستور کار امسال سازمان ملل در روز جهانی زن: توانمندی زنان روستایی= پایان گرسنگی و فقر

روز پنجشنبه هشتم مارس ۲۰۱۲ هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا و یکی از رهبران برجسته زن جهان در اجلاس زنان در جهان در نیویورک در بزرگداشت روز جهانی زن شرکت کرد. انجلینا جولی، مریل استریپ و لارا بوش نیز در این نشست سالانه که برای سومین سال پیاپی برگزار شد، حضور داشتند.
ازملکه الیزابت دوم که شصتمین سال سلطنت خود را جشن می گیرد، تا یین گلوک شیناواترا اولین نخست وزیر زن تایلند، که جوان ترین نخست وزیر این کشور در ۶۰ سال اخیر است، و الن جانسون سیراف که اخیرا با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری لیبریا برای دومین بار به این مقام انتخاب شد، همه جزو زنانی هستند رهبران جهان به شمار می آیند.
اما این هنوز از نتایج سحر است.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی که به مناسبت روز زن فرستاد گفت:« به رغم شتابی که ارتقای وضعیت زنان در جهان گرفته است، هنوز تا رسیدن زنان و دختران به برخورداری از حقوق اساسی، آزادی، و کرامت انسانی، یعنی حقوق مادرزاد که ضامن بهروزی آنان است، راه زیادی مانده است...من از همه دولت ها، سازمان های غیردولتی، و بخش های خصوصی می خواهم به مسئولیت و تعهد خود در قبال اعمال برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان عمل کنند... انرژی، استعداد و نیروی زنان و دختران ارزشمند ترین منبع طبیعی است که تاکنون بی استفاده مانده است.»
سازمان ملل اولین بار روز هشتم مارس را در سال ۱۹۷۷ به عنوان روز جهانی زن شناخت و تعیین کرد. امسال تم روز جهانی زن سازمان بین الملل گرد این شعار متمرکز است:« توانمندی زنان روستایی= پایان گرسنگی و فقر».
جا دارد به مناسبت روز جهانی زن نظری مختصر بر رهبران زن جهان بیندازیم:

۱ـ الن جانسون سیرلیف، رئیس جمهوری لیبریا
خانم سیرلیف در سال ۲۰۰۶ به ریاست جمهوری کشور جنگ زده لیبریا رسید. او در پایان دوره ریاست جمهوری اش بار دیگر در ۷۳ سالگی در ژانویه امسال به این مقام انتخاب شد. در سال ۲۰۱۱ همراه با لیما گبووی و توکل کرمن جایزه صلح نوبل را به دست آورد. او تنها رئیس جمهوری زن منتخب در افریقاست.
۲ـ یین گلوک شیناواترا، نخست وزیر تایلند
یین گلوک شیناواترا در ۴۴ سالگی جوان ترین نخست وزیر تایلند در شصت سال گذشته است. خانم شیناواترا عضو حزب پهو و نخستین نخست وزیر زن این کشور است. در پی بحران سیاسی و اقتصادی شدید در تایلند او به این مقام انتخاب شده است.
۳- آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان
به گزارش نشریه فوربس، آنگلا مرکل ۵۷ ساله نه تنها مقتدر ترین زن جهان در میان زنان است بلکه چهارمین رهبر قدرتمند جهان پس از رهبرانی چون باراک اوباما، ولادیمیر پوتین و هو جیانتو است که در رتبه بندی مقتدر ترین رهبران جهان در مقام های اول، دوم و سوم قرار دارند.
۴ـ جولیا گیلارد، نخست وزیر استرالیا
با آن که خانم گیلارد هنوز تازه کار است ، یعنی تازه دو سال است که این مقام را برعهده دارد، اما به گزار ش روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد در ۵۰ سالگی از نظر مدرسه مدیریت استرالیا شاگرد اول شده است. این موسسه با بررسی اقدامهای جولیا گیلارد در زمینه مدیریت بحران و انجام تغییرات قانونی، اورا ستوده اما از او به دلیل پیمان شکنی اش در مورد عدم وضع مالیات بر کربن انتقاد کرده است.
۵-دیلما روسف، رئیس جمهوری برزیل
بسیاری از رهبران زن که در این فهرست قرار دارند جزو نخست زنانی هستند که به مقام رهبری کشورشان دست یافته اند. دیلما روسف ، عضو حزب کارگران برزیل نیز در ۶۴ سالگی از اعضای بسیار محترم این باشگاه است. او همچنین نخستین اقتصاددانی است که ریاست جمهوری برزیل را برعهده گرفته است.
۶ـ تاریا هالونن، رئیس جمهوری فنلاند
درست است . او همان رئیس جمهوری ست که کنان اوبراین، مجری تلویزیونی و هنرپیشه و نویسنده آمریکایی در برنامه تلویزیونی اش به نام «کنان اوبراین از وطن من متنفر است»، بین خودش و نخستین رئیس جمهوری زن فنلاند شباهتهای زیادی یافت . پس از آن بود که به فنلاند رفت و در چند شوی تلویزیونی شرکت کرد و شبی نیز مهمان رئیس جمهوری بود. فیلمی از این سفر هم به صورت برنامه ای ویژه از تلویزیون تی بی اس پخش شد. خانم رئیس جمهور ۶۸ ساله فنلاند به دلیل محدودیتهای انتخاباتی نمی تواند در انتخابات سال ۲۰۱۲ شرکت کند.
۷ـ دالیا گریبائوسکایت، رئیس جمهوری لیتوانی
دالیا گریبائوسکایت ۵۶ ساله نخستین رهبر زن لیتوانی است. او در سال ۲۰۱۰ به عنوان زن سال مجله گلامور انتخاب شد
۸ـ هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا
بانوی اول پیشین آمریکا، اولین سناتور زن از نیویورک، نامزد ریاست جمهوری از حزب دمکرات و ۶۷ مین وزیر خارجه امریکاست. در ۶۴ سالگی بالاترین تعداد سفر دولتی را در دوران تصدی وزارت امور خارجه در پرونده خود دارد. دوبار نامش در فهرست یک صد وکیل برتر امریکا قرار گرفته و در دوران وزارتش بیشترین تغییرات نهادین را در وزارت خارجه بوجود آورده و از تمام قدرتش برای ارتقای توانمندسازی زنان استفاده کرده است. جمله معروف «حقوق بشر حقوق زنان است و حقوق زنان حقوق بشر است» از اوست.
۹ـ کریستینا فرناندس کریشنر، رئیس جمهوری آرژانتین
خانم فرناندس چندین «نخستین» را در سابقه اش دارد: نخستین رئیس جمهوری زن آرژانتین، نخستین رئیس جمهوری زن که دوباره انتخاب شده، و نخست بانوی آرژانتین در دوران ریاست جمهوری نستور کریشنر (۲۰۰۳-۲۰۰۷). در انتخابات ۲۰۱۱ با اندکی بیش از ۵۴ درصد آرا دوباره به ریاست جمهوری رسید.
۱۰ـ هله تورنینگ ـ اشمیت، نخست وزیر دانمارک
قمر تازه دیگری در مدار رهبران زن جهان، هله تورنینگـ اشمیت ۴۵ ساله است که در اکتبر ۲۰۱۱ به این مقام رسیده است. رهبر حزب سوسیال دمکرات دانمارک نخستین نخست وزیر زن دانمارک است.
۱۱ـ کاملا پرسادـ بیسه سار، نخست وزیر ترینیداد و توباگو
کاملا پرساد ـ بیسه سار، در ۵۹ سالگی رهبری حزب مشارکت مردم را برعهده دارد که ائتلافی از پنج حزب سیاسی در ترینیداد و توباگو است. دو حزب کنگره وحدت ملی و نهضت عدالت اجتماعی از آن جمله اند. بر اساس گزارش مجله تایم خانم پرساد بیسه سار توانسته است پنجه در پنجه نرخ بالای قتل و نرخ بالای گرسنگی در کشورش بیندازد.
۱۲- شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادش
نخست وزیر بنگلادش اکنون هشتمین سال نخست وزیری اش را می گذراند، که البته چند سالی در میان دو دوره نخست وزیری اش فاصله بوده است. بار اول از ۱۹۹۷- ۲۰۰۱ نخست وزیر بود. خانم حسینای ۶۴ ساله در حال حاضر یکی از مقتدرترین چهره های رهبران زن جهان است. او عضو شورای رهبران زن جهان است که شبکه ای ست با سابقه ۱۲ ساله و رهبران پیشین و کنونی زن جهان را به هم مربوط می کند.
۱۳ـ یوهانا سیگوداردوتیر، نخست وزیر ایسلند
طبیعی بود که قدیمی ترین نماینده پارلمان ایسلند در سال ۲۰۰۹ به نخست وزیری این کشور برسد. او در آن سال جزو فهرست یک صد زن قدرتمند جهان مجله فوربس نیز بود.
نام ملکه های جهان که از طریق ارث به مقام خود دست یافته اند البته در این فهرست قرار ندارد. همچنین نام زنانی چون ناوی پیلای کمیسر حقوق بشر سازمان ملل، کریستین لاگارد، رئیس منتخب صندوق بین المللی پول، میشل بشله، رئیس جمهوری پیشین شیلی و رئیس نهاد زنان سازمان ملل، ملان ورویر، سفیر مختار امور جهانی زنان در وزارت خارجه آمریکا در این فهرست نیامده است. هرچند که نباید از نقش وسیع آنان در رهبری جهان غافل شد.

XS
SM
MD
LG