با وجوديکه مبادلات تجاری ميان هند و پاکستان در سايه اختلافات عميق و ديرينه دو کشور شاهد فراز و نشيبهای زيادی بوده، و با توجه به اينکه در حال حاضر روند تلاشهای صلح اسلام آباد و دهلی نو از حرکت بازمانده، مقامهای دو کشور اميدوارند، تجارت از تنش ميان آنها بکاهد.
استقبال بخشهای تجاری دو کشور هند و پاکستان از نمايشگاه بازرگانی اسلام آباد که اين ماه در دهلی نو برگزار شد، بسيار چشمگير بود.
در اين نمايشگاه، پوشاک، صنايع دستی سفالين و جواهرات پاکستان در مقايسه با کالاهای ديگر، از همه پرطرفدارتر بودند.
گسترش باب مراودات تجاری ای که اخيراً ميان دو کشور احساس می شود، با استقبال فراوان تاجرانی رو به رو بوده که پيوندهای عميق تاريخی و فرهنگی آنها در دوران استعمار بريتانيا از يکديگر گسسته شده بود.
سه جنگ خونين نتوانسته علاقه پاکستانيها را به چای سبز هند از بين ببرد و طعم شيرين خرما و مزه آجيل پاکستان را از ياد هنديها، پاک کند.
از اين رو تجار هندی تا کنون مجبور بوده اند کالاهای پاکستانی را با کشتی و از طريق دوبی وارد کنند، و ۴۰ برابر بيشتر از هزينه ای که می توانست به سادگی از طريق مرزهای مشترک انجام گيرد، بابتشان بپردازند.
اما اکنون دو طرف تصميم دارند همه اختلافات و ادعاهای مربوط به منطقه کشمير را فعلاً کنار بگذارند، تمامی تمرکز خود را صرف ترميم پيوندهای اقتصادی و افزايش حجم مبادلات تجاری کنند که سال پيش ارزش آن به دو ميليارد و هشتصد ميليون دلار رسيد.
حسيب باتی، توليد کننده وسايل جراحی در پاکستان، می گويد: دو کشور بعد از سالها بايد ياد بگيرند که چطور دوباره به هم اعتماد کنند.
پاکستان در ماههای اخير به طرز قابل ملاحظه ای از تعداد کالاهای ممنوع الورود هندی کم کرد و وعده داد که همه ممنوعيتهای مربوط به کالاهای هندی را تا پايان سال جاری، لغو کند.
دو کشور در مناسبات تجاريشان آزادمنش تر شده، و قول داده اند تا آخر سال جاری درهای اقتصاد را به روی يکديگر باز کنند.
پاکستان اعلام کرد که قصد دارد امتياز «بهترين شريک تجاری» خود را به هند اعطا کند، امتيازی که باعث می شود تعرفه های گمرکی کالاهای هندی کاهش يابد؛ هند نيز در سال ۱۹۹۶ پاکستان را بهترين شريک تجاری خود اعلام کرد.
دولت هند اين ماه وعده داد ممنوعيتهای مربوط به سرمايه های پاکستانی را بردارد و برق و نفت در اختيار اسلام آباد قرار دهد.
بازرگانان هندی ابراز اميدواری می کنند با باز شدن مرزهای دو کشور امکان دسترسی به بازارهای افغانستان، ايران، عراق و سرتاسر کشورهای آسيای ميانه نيز فراهم شود.