نایب رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران از افزایش ۱۸ درصدی هزینههای تولید در ایران به واسطه «افزایش نرخ ارز» در روزهای گذشته خبر داد.
برهمین اساس، شماری از کارشناسان معتقدند این افزایش هزینه تولید به زودی به شکل افزایش قیمت کالا و خدمات و تورم خود را در زندگی مردم نشان خواهد داد. این در شرایطی است که دستمزد بخش بزرگی از مزدبگیران بر اساس محاسبات سال گذشته است.
امیر یوسفی در تشریح تاثیر نوسانات ارزی بر تولید و صادرات محصولات غذایی ایران به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفت: «بسیاری از مواد اولیه تولید در صنایع غذایی وارداتی است و افزایش قیمت دلار به این معناست که تولیدکننده مجبور است هزینه بیشتری برای تولید محصول نهایی صرف کند.»
به گفته وی، هزینه تولید با اوجگیری قیمت دلار از کانال ۶۰هزار تومان به کانال ۷۰هزار تومان تا ۱۸درصد افزایش پیدا کرده است و فعلا تولیدکننده مجاز به گران کردن قیمت کالا نیست.
این اظهارات در حالی است که تا پیش از شروع روند افزایش قیمت دلار در بازار از کانال ۶۰ هزار تومان و رسیدن آن به بالای ۷۰ هزار تومان، بسیاری از کالا و خدمات از جمله مواد غذایی در ایران افزایش قیمت را تجربه کردند.
برهمین اساس، شماری از تحلیلگران معتقدند که در یک بازه زمانی میان مدت، تاثیر افزایش ۱۰ هزار تومانی نرخ ارز در زندگی مردم احساس خواهد شد و تورم ناشی از این موضوع معیشت اقشار کم درآمد را وارد بحران خواهد کرد.
در همین راستا، وبسایت «دیدهبان ایران» یازدهم آبان در گزارشی در مورد افزایش قیمت برخی از اقلام خوراکی از جمله تخم مرغ و مرغ، به نقل از فعالان بازار نوشته بود که با افزایش قیمت نهادهها و اقلام دارویی مورد نیاز برای پرورش مرغ، به زودی شاهد افزایش قیمت این محصول در بازار خواهیم بود.
ناصر نبی پور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار، نیز در رابطه با تاثیر نرخ ارز بر قیمتها گفته بود که «افزایش محسوس قیمت ارز در هفتههای اخیر، حدود ۶ ماه دیگر یعنی در ماههای ابتدایی سال آینده تاثیر خود را روی قیمت مرغ و تخممرغ نشان دهد.»
مرکز آمار ایران نیز در گزارشی از تورم مهر ماه اعلام کرده است که گروه «شیر، پنیر و تخم مرغ» پرچمدار تورم یک ماهه بودند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه فرآوردههای لبنی نیز روز سهشنبه ۲۷ شهریور از افزایش ۲۵ درصدی قیمت محصولات لبنی بهدلیل افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیر خام خبر داده بود.
قیمت نان از اواخر مرداد ماه روند افزایشی گرفت و در برخی استانهای ایران تا ۶۶ درصد افزایش یافت.
مرور سیاستهای ارزی دولت نشان میدهد که جمهوری اسلامی با در دستور کار قرار دادن تک نرخی کردن ارز سعی در رساندن قیمت ارز دولتی به بازار آزاد دارد که قیمت تمام شده کالاهای وارداتی را تحت تاثیر قرار میدهد.