لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۲

هوش مصنوعی و ساخت سمفونی


یامُس اولین برنامه کامپیوتری برای تولید تعدادی از سمفونی های موسیقی کلاسیک دوران معاصر است. این تکنولوژی که توسط دانشگاه مالاگا در اسپانیا طراحی و ساخته شده، چنان واقعی است که ارکستر سمفونی لندن تعدادی از سمفونی های اصل را دوباره با یامُس خلق کرده است.

تکنولوژی یامُس از برنامه های قبلی تولید موسیقی کلاسیک پیشرفته تر است زیرا، اجرای یامُس را نمی توان از اجرای اصلی موسیقی تشخیص داد.

برنامه یامُس توسط دانشگاه مالاگا ساخته شده است که در منطقه ای قرار دارد که به عنوان سیلیکون ولی اسپانیا شناخته می شود. مالاگا برای استفاده از هوش مصنوعی در تولید آثار هنری معروف است. تیم یامُس شامل تولیدکنندگان نرم افزاری و موسیقیدان است.

گوستاو دیاز هِرِز مشاور نرم افزاری و نوازنده پیانو می گوید، یامُس بر اساس بیوممیتکس طراحی شده است؛ علم مدلهای طبیعی زیست شناختی که با مطالعه کارکرد مدل ها می تواند دستگاههای مدرن تکنولوژیک را طراحی و تولید کند.

گوستاو دیاز هِرِز می افزايد: خلاقیت در کامپیوتر از این حقیقت ناشی می شود که محاسبات از فرایندهای زیست شناختی الهام می گیرد. به همين طريق این سیستم ها کارکرد طبیعی پیدا می کنند. مثل یک انسان. این مدل ترکیب داخل کامپیوتر را متحول می کند و مثل انسان عمل می کند. یامُس از مجموعه ای از ترکیب های احتمالی، آن هایی را که لازم دارد، انتخاب می کند.

این برنامه کامپیوتری یامُس خوانده می شود که از نام شخصیت اسطوره ای یونان گرفته شده است که می توانست با پرنده ها حرف بزند. فرانسیسکو ویکو رئیس بخش هوش مصنوعی در دانشگاه مالاگا و رئیس تیم یامُس می گوید، فکر استفاده از یامُس برای موسیقی در جریان تحقیقات درباره هوش مصنوعی شکل گرفت.

فرانسیسکو ویکو می افزايد: یامُس اولین کامپیوتری است که استاد زبان موسیقیایی است. به صورتی که می تواند سمفونی های دوران معاصر را همانند اجرای اصلی آن ها توسط موسیقیدان ها اجرا کند. اجرای یامُس را نمی توان از اصل آن ها که توسط انسان اجرا می شود، تشخیص داد.

وقتی چند نت اولیه به یامُس داده می شود، می تواند با ترکیبی از نت های دیگر، در نهایت ترکیبی موسیقیایی را خلق کند. به گفته ویکو، یامُس تنها قرار دادن نت ها را به شکلی همگون و پیوسته به عهده انسان می گذارد. رهبر ارکستر تنها لازم است ترتیب نت ها را مشخص کند.

رئیس بخش هوش مصنوعی دانشگاه مالاگا در ادامه می گويد: ما فقط اطلاعات را وارد یامُس می کنیم. مثلاً چه سازهایی در ارکستر قرار می گیرد و زمان تقریبی سمفونی چه اندازه خواهد بود. از آن لحظه همه چیز در داخل کامپیوتر متحول می شود و در آخر کار، موسیقی کامل ساخته می شود. ما سازها را انتخاب می کنیم و تنها دخالت انسان این است که نت ها را در اختیار یامُس بگذارد و این که چه سازی چه نتی را اجرا کند.

یامُس تا به حال، حدود ۸۰۰ سمفونی ساخته است. ده سمفونی از این تعداد برای اجرا توسط ارکسترهای بین المللی انتخاب شده اند که قبل از پایان سال جاری به بازار عرضه می شوند. ارکستر سمفونی لندن بیش از ده سمفونی ضبط کرده است.

لنوکس مک اینزی مدیر ارکستر سمفونی لندن می گويد: این اولین باری است که ارکستر سمفونی لندن کنسرتی اجرا می کند که عملاً توسط یک کامپیوتر خلق شده است. این کار بسیار غیرمعمول است، اما، نشاندهنده آینده این تکنولوژیست.
XS
SM
MD
LG