آژانس بين المللی انرژی اتمی روز سه شنبه در جديدترين گزارش خود در زمينه فعاليت های هسته ای ايران، برای نخستين بار مطرح کرده است که ايران «به طور مشخص» روی توليد سلاح اتمی کار می کند. در عين حال ايرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ايران، به نقل از مقام های ايرانی در رد اين گزارش می گويد: «گزارش جديد آمانو تکرار ادعاهای رد شده آمريکا و رژيم صهيونيستی است.»
آژانس اتمی سازمان ملل در گزارش روز سه شنبه خود برای نخستين بار، با قاطعيت تمام اعلام کرد که جمهوری اسلامی ايران مظنون به انجام آزمايش های مخفيانه در راستای دستيابی به هدف اصلی خود، توليد تسليحات اتمی است.
گزارشی که با توجه به واکنش های تهديدآميز اسراييل نسبت به ايران، راه را برای اصطکاک های بيشتر ايران و غرب هموار می کند.
آژانس بين المللی انرژی اتمی در گزارش جديد دلايلی را که به اين نتيجه گيری منتهی شده، به شرح زير بر می شمارد:
* تلاش مخفيانه برای دستيابی به تجهيزات و جمع آوری اطلاعات لازم برای ساخت تسليحات اتمی
* آزمايش مواد منفجره قوی و چاشنی های مورد استفاده در تسليحات اتمی
* ساخت نمونه های کامپيوتری هسته کلاهک اتمی
* تدارک ديدن زمينه انجام آزمايش های هسته ای
* ساخت و تعبيه پردازش هسته ای در موشک های با برد متوسط شهاب ۳، سلاحی که می تواند در عمق خاک اسراييل فرود آيد.
مارک رگو، سخنگوی دولت اسراييل، می گويد: اسراييل تصميم دارد پيش از مطالعه دقيق گزارش آژانس، هيچگونه اظهارنظری نکند.
اما اهود باراک، وزير دفاع اين کشور، به راديو اسراييل گفت: فکر نمی کنم هيچ تحريمی از طرف سازمان ملل متحد در مورد ايران کارساز باشد. توصيه ما به همه دوستانمان در سراسر جهان اين است که هيچ گزينه ای را عليه ايران ناديده نگيرند.
عبارت معروف «همه گزينه ها روی ميز است» از طرف سياستمداران اسراييلی، غالبا کنايه ای است که برای حمله نظامی مورد استفاده قرار می گيرد.
از سوی ديگر، ايرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، روز سه شنبه به نقل از مقام های ايرانی در واکنش به گزارش آژانس نوشت، «گزارش انتشار يافته يوکيا آمانو، مدير کل آژانس اتمی سازمان ملل، درباره فعاليت های صلح آميز اتمی ايران، همانگونه که با افزايش فشارهای آمريکا و انگليس پيش بينی می شد، تکرار ادعاهای واشنگتن و رژيم صهيونيستی است که حتی در گزارش های قبلی اين نهاد نيز رد شده بود.»
روسيه و آمريکا نيز ضمن خودداری از هرگونه اظهارنظر رسمی در مورد گزارش آژانس می گويند گزارش بايد سر فرصت و با دقت تمام مورد مطالعه قرار گيرد.
وزير امور خارجه روسيه می گويد: اين گزارش بايد در فضايی آرام مورد تجزيه و تحليل قرار گيرد، چون بايد ديد آيا واقعاً حاوی نکات جديد و قابل اطمينانی است و نيز فاکت هايی که ارائه می دهد به واقع مؤيد وجود قطعات نظامی مشکوک در برنامه اتمی ايران است.
ايالات متحده می گويد، برای بررسی گزارش آمانو به دو هفته وقت نياز دارد.