یادداشتی در روزنامه هیل از جاشوآ بلاک، مدیر و رئیس پروژه اسرائیل و عضو پیشین دولت کلینتون
آژانس بین المللی انرژی اتمی یک هفته پس از ادعاهای اخیر نخست وزیر اسرائیل در مجمع عمومی سازمان مللل متحد در باره وجود یک انبار پنهانی تجهیزات و مواد هسته ای در ایران در بیانیه ای گفته های او را رد کرد.
این اولین بار نیست که آژانس در تحقیقات بر سر تخلفات احتمالی ایران کوتاهی می کند. وقتی اسرائیلی ها در ماه آوریل نیم تن اسناد فعالیت های هسته ای را از انباری در تهران خارج کردند، آژانس همین واکنش را نشان داد.
خلاءهای موجود در آگاهی آژانس بین المللی انرژی اتمی از فعالیت های هسته ای ایران در گذشته، در مراکز نظامی، موارد اشاره شده در بخش «تی» برجام و سایت های اطلاعاتی کشف شده توسط سازمان های اطلاعاتی اسرائیل، پرسش هایی را درباره ابعاد کامل برنامه هسته ای ایران به میان می کشد. این خلاءها از آن جایی اهمیت پیدا می کند که ما به آبان ماه نزدیک می شویم تا ایالات متحده بخش انرژی ایران را هدف تحریم های فلج کننده قرار بدهد.
مدافعان توافق هسته ای ایران مدعی اند که ایالات متحده در اعمال این تحریم ها بر ایران اشتباه می کند زیرا آژانس بین المللی انرژی اتمی پایبندی ایران به توافق هسته ای را تائید کرده است. اما با کوتاهی آژانس بین المللی انرژی اتمی در ارائه تصویری کامل از جاه طلبی های هسته ای ایران، نمی توان گفت پایبندی ایران تائید شده است؛ تنها می توان ادعا کرد ایران در سایت هایی که آژانس به آن ها دسترسی دارد، تخلف آشکاری نکرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، وقتی در ماه آوریل آرشیو هسته ای ایران را افشا کرد، گفت ایران این پرونده ها را برای استفاده در زمان دیگری نگاه داشته است. به عبارت دیگر، خلاء موجود در آگاهی آژانس بین المللی انرژی اتمی به این معنا است که برجام به ایران امکان می دهد به همان کاری دست بزند که باراک اوباما گفته بود توافق هسته ای هرگز اجازه آن را نخواهد داد: ساخت جنگ افزار هسته ای.
ما از مسائل بسیاری درباره برنامه هسته ای ایران بی اطلاع هستیم. مسائل بسیاری وجود دارد که به دلیل مفرهای برجام از آن مطلع نخواهیم شد و آژانس بین المللی انرژی اتمی ناتوان یا بی تمایل به رسیدگی به آن ها است.