لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۳

نامه آژانس به کشورهای عضو در مورد پرونده اتمی ایران


آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید انتظار دارد چارچوب تحقیقات این نهاد درخصوص فعالیت ها و پژوهش های اتمی جمهوری اسلامی به زودی روشن شود.

آژانس بین المللی انرژی اتمی طی نامه ای به کشورهای عضو گفته است که انتظار دارد چارچوب تحقیقات این نهاد درخصوص فعالیت ها و پژوهش های اتمی جمهوری اسلامی به زودی روشن شود، و زمان روشن شدن این چارچوب را نشست بعدی آژانس با مسئولان جمهوری اسلامی عنوان کرده که قرار است ۱۶ ژانویه (نزدیک به یک ماه دیگر) در تهران برگزار شود.

بسیاری از دیپلمات های غربی اما معتقدند که رسیدن به نتیجه ای مثبت در مذاکرات پیش رو، در شرایط کنونی، قدری دور از ذهن به نظر می رسد. جزئیات جلسه هفته گذشته ایران و آژانس از سوی هیچ یک از طرفین فاش نشده است.

چند دیپلمات بلند پایه اروپایی امروز چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفتند به رغم تأکید ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر مثبت بودن مذاکرات هفته گذشته (پنج شنبه ۱۳ دسامبر) در تهران بر سر فعالیت های هسته ای ایران، نکات عمده و مهمی مطرح است که باید حل شوند تا رسیدن به توافق میسر شود.

چند دیپلمات اروپایی شاغل در وین که با پرهیز از ذکر نامشان با خبرگزاری رویترز گفت و گو کرده اند، در این خصوص گفته اند که موارد اختلاف میان آژانس و جامعه جهانی با تهران به جای خود باقی است و پیشرفتی نسبت به گذشته حاصل نشده است.

ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته تا به مدارک محرمانه ای که توسط مؤسسات اطلاعاتی غربی پیرامون جزئیات فعالیت های هسته ای ایران گردآوری شده، دست یابد، و یوکیا آمانو، رییس آژانس نیز گفته که این کار را در زمان مناسب انجام خواهد داد. اما غرب می گوید از آنجا که این مدارک محرمانه اند و به پشتوانه اعتماد به آمانو و آژانس در اختیار وی قرار گرفته اند، امکان دادن آنها به ایران منتفی است.

با این وصف، یوکیا آمانو و دیگر مسئولان آژانس می گویند همچنان نسبت به حل اختلاف و موارد تردید نسبت به برنامه هسته ای ایران خوش بین هستند.

ماه گذشته، ایالات متحده، مارس ۲۰۱۳(حدود ۳ ماه دیگر) را زمان ضرب الاجل حل چالش های مربوط به برنامه بحث انگیز هسته ای ایران از راه همکاری سازنده با آژانس تعیین کرد و به ایران هشدار داد که در صورت لاینحل باقی ماندن مسائل تا آن هنگام، این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد فرستاده خواهد شد.

فرانسه،‌ آلمان، روسیه، چین و بریتانیا نیز در کلیات اغلب موارد اختلاف بر سر فعالیت های هسته ای ایران و ابهامات پیرامون آن، با ایالات متحد موافقند.

برخی دیپلمات های شش کشور قدرتمند جهان و گروهی از تحلیلگران می گویند هنوز هم فرصت برای قدرت های جهان باقی است تا کوشش برای یافتن راه حلی برای رفع اختلاف بر سر برنامه هسته ای ایران از سر گیرند.
XS
SM
MD
LG