پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل در دهم مهر سال جاری، و لغو پروازهای شرکتهای بینالمللی هواپیمایی به ایران، کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا از میزبانی تیمهای ملی و باشگاهی فوتبال ایران در کشور بیطرف خبر دادند.
اکنون پس از ۵ هفته پس از سلب حق میزبانی از ایران، خبرها حاکی از آن است که بازگشت میزبانی به ایران، تا سال ۲۰۲۵ میلادی امکان پذیر نیست.
در شرایطی که پیش از این، کنفدراسیون فوتبال آسیا، باشگاه «موهان باگان سوپر جاینت» هند را به دلیل خودداری از سفر به تبریز، از جدول مسابقات کنار گذاشت، تنها دو روز بعد، تا اطلاع ثانوی حق میزبانی را از ایران سلب کرد.
تیم موهان باگان سوپر جاینت قرار بود روز ۱۱ مهر در هفته دوم مسابقات مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا سطح دو در تبریز به مصاف تراکتور برود، اما نماینده هند به دلیل امکان تنش نظامی میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، پس از کشته شدن حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان، از سفر به ایران انصراف داد.
پس از آن، کنفدراسیون فوتبال آسیا روز ۱۶ مهر اعلام کرد که این تیم به دلیل سفر نکردن به ایران از جدول این مسابقات کنار گذاشته شده است.
اما کنفدراسیون فوتبال آسیا تنها دو روز پس از دفاع از حق میزبانی ایران، در چرخشی ۱۸۰ درجهای، در نامهای به فدراسیون فوتبال ایران، از این کشور خواست تا برای دیدار روز ۲۴ مهر در مقابل تیم ملی فوتبال قطر، ورزشگاهی را در یک کشور بیطرف اعلام کند.
این مسابقه که قرار بود در مشهد به میزبانی ایران انجام شود، به دلیل نگرانی قطریها از تنش نظامی میان جمهوری اسلامی و اسراییل با حکم کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا به یک کشور ثالث و بیطرف منتقل شد. بدین ترتیب با موافقت امارات متحده عربی و کنفدراسیون فوتبال آسیا، دیدار ایران و قطر در مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ میلادی در ورزشگاه «راشد» شهر دوبی برگزارشد.
در این ارتباط، از روز ۲۴ مهر تا روز ۱۶ آبان و پایان هفته چهارم رقابتهای فوتبال لیگ قهرمانان آسیا سطح دو، تمامی دیدارهای نمایندگان فوتبال ایران در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا نیز در خارج از ایران برگزار شد و با اعلام کنفدراسیون فوتبال آسیا، این شرایط تا ماهها ادامه خواهد داشت.
به باور شماری از کارشناسان، لغو میزبانی از ایران، در شرایطی که ورزشگاههای غیر استاندارد این کشور اغلب در حال تعمیر هستند، یک مزیت برای جمهوری اسلامی به شمار میرود زیرا میتواند از زیانهای ناشی از نبود ورزشگاه استاندارد جلوگیری کند. در عین حال، با انجام دیدارهای تیمهای ایرانی در کشور بیطرف، بازیکنان تیمهای باشگاهی و تیم ملی ایران فرصت بازی در زمینهای چمن خوب و استاندارد را پیدا می کنند.
در عین حال، موضوع ورود زنان به ورزشگاهها تحت فشار فیفا، نیز برای جمهوری اسلامی منتفی میشود.
اما رسانههای داخلی سلب میزبانی از ایران را نگرانکننده میدانند و از دست دادن دیدارهای خانگی و نداشتن حمایت هواداران را از تاثیرات نامطلوب این موضوع توصیف کردهاند.
به گزارش این رسانه ها، تمدید برگزاری بازیهای تیمهای ایرانی در کشور ثالث و بیطرف، تأثیرات مختلفی بر فوتبال ایران خواهد داشت و باعث کاهش انگیزه هواداران برای حضور در ورزشگاهها خواهد شد. ضمن آنکه سفر به کشور ثالث باعث افزایش هزینههای باشگاههای ایرانی میشود و بر عملکرد تیمها تاثیر منفی خواهد گذاشت.
به نظر شماری از کارشناسان، بیاعتمادی فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا به امنیت و ثبات در ایران، در پی سیاستهای حمایتی جمهوری اسلامی از گروههای نیابتیاش مانند حزبالله وحماس، نه تنها در فوتبال ایران پیامدهای منفی دارد، بلکه تاثیرات مخرب بلندمدت فرهنگی نیز به همراه خواهد داشت.