لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۰

تردید کنگره آمریکا نسبت به نقش پاکستان در اختفای بن لادن


رهبران دو حزب دمکرات و جمهوریخواه ضمن تاکید بر نقش پاکستان در مبارزه با تروریسم و ادامه کمک های مالی آمریکا به اسلام آباد، این پرسش را مطرح می کنند که پاکستانی ها تا چه حد از حضور بن لادن در کشورشان خبر داشته اند؟

سناتور جان کری، رییس دمکرات روابط خارجی سنا و سناتور ریچارد لوگر همکار ارشد جمهوریخواه وی معتقدند که باید جمع کثیری در پاکستان از حضور بن لادِن با خبر بوده باشند. این در حالی است که پرزیدنت اوباما نیز گفته است بن لادن از حمایت کسانی در پاکستان برخوردار بوده است. رییس جمهوری آمریکا تصریح کرده که ما فکر می کنیم یک شبکه حمایتی برای بن لادن در داخل پاکستان وجود داشته اما از جزییات آن خبری نداریم و این که آیا کسانی در داخل دولت پاکستان و یا خارج از آن خبر داشته اند یا نه؟ مسئله ای است که باید مورد تحقیق قرار گیرد.

سناتور جان کری از هفته گذشته جلسه های پرسش و پاسخ در ارتباط با پاکستان و افغانستان در کنگره آمریکا برگزار می کند و معتقد است هنوز درباره میزان آگاهی دولت پاکستان از محل اختفای بن لادن شک دارد. سناتور کری تاکید می کند از این که مقام های ارشد دولتی و فرماندهان نظامی پاکستان تا پیش از حمله هفته گذشته از وجود بن لادن در کشورشان خبر داشتند، تردید دارد. وی می افزاید باور این امر نیز برایم مشکل است که کسی از این موضوع خبر نداشته است. تام دانیلون مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه گفته بود ما شواهدی در اختیار نداریم که نشان دهد مقام های پاکستانی از وجود رهبر القاعده خبر داشته اند. در همین حال حسین حقانی، دیپلمات ارشد پاکستانی در آمریکا معتقد است اگر یکی از مقام های دولتی، نظامی و یا سرویس های اطلاعاتی پاکستان از محل اختفای بن لادِن خبر داشتند باید اقدام هایی انجام می دادند. سفیر پاکستان در واشنگتن نیز گفته است پاکستان کشوری پیچیده با مشکلاتی فراوان است و هنوز سازمان های جهادی دهه ۱۹۸۰ میلادی در این کشور پنهان شده اند که تعدادی از آنان می توانند حامیان القاعده باشند. وی تاکید می کند که کشورش مایل است با ایالات متحده همکاری کند اما مقام های پاکستانی باید مراقب باشند که آمریکا شرایط خود را به آنان دیکته نکند. برخی مقام های پاکستانی هفته گذشته حمله به مقر بن لادن، بدون هماهنگی با دولت این کشور را نقض حاکمیت ملی پاکستان خوانده اند.

سناتور ریچارد لوگر عضو ارشد و جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه ای با سی ان ان گفت بسیاری از مردم پاکستان باید از محل اختفای بن لادن خبر داشتند، اما پاکستان، همپیمانی بسیار مهم برای آمریکا در مبارزه علیه تروریسم به شمار می رود و آمریکا نباید کمک های خود به اسلام آباد را قطع کند.

از سوی دیگر دانلد رامسفلد، وزیر دفاع سابق آمریکا معتقد است که ایالات متحده گزینه دیگری ندارد و با توجه به استقرار هزاران نیروی آمریکایی در خاک افغانستان و ارسال تجهیزات از طریق پاکستان باید این روابط همچنان مستحکم بماند.

ژنرال دیوید پتریوس، فرمانده نیروهای ائتلاف در افغانستان روز گذشته به آسوشیتد پرس گفته است کشته شدن بن لادن ممکن است نفوذ القاعده بر طالبان افغانستان را کاهش دهد. وی معتقد است افغانستان پناهگاهی برای گروه های تروریستی به شمار می رود و القاعده تنها یکی از آن گروه هاست و کشته شدن رهبر القاعده به معنای پایان نبرد در افغانستان نیست. ژنرال پتریوس تاکید می کند که رابطه القاعده با طالبان افغانستان در حقیقت رابطه ای میان ملاعمر و بن لادن بوده و نه یک ارتباط منسجم سازمانی.

در همین حال دو تن از نمایندگان ایالت نیویورک پیشنهاد کرده اند که ۵۰ میلیون دلار جایزه کنگره برای یافتن بن لادن به نهادهایی واگذار شود که به منظور کمک به بازماندگان این حادثه فعالیت می کنند. ایالت نیویورک در حمله های یازدهم سپتامبر هدف بیشترین حمله ها قرار گرفت.

XS
SM
MD
LG