نمایندگان کنگره آمریکا سخنان دیروز حسنی مبارک رییس جمهوری مصر مبنی بر انصراف از نامزدی در انتخابات اینده ریاست جمهوری این کشور مهم ارزیابی کرده اند. اما هنوز یک پرسش باقی مانده آیا این سخنان می تواند پاسخگوی معترضان مصری باشد؟
معترضان با ادامه حضور در خیابان ها به این پرسش پاسخ منفی داده اند. در آمریکا نیز قانونگزاران این کشور انتظار دارند حسنی مبارک با همکاری ارتش و فعالان سیاسی یک دولت موقت برپا کنند. جان کری رییس کمیته روابط خارجی سنا از تحولات جاری مصر به عنوان لحظات تاریخی در خاورمیانه یاد کرده است. وی حضور در چنین مقطعی را ناشی از هم صدایی میلیون ها نفر از مردم مصر می داند که با استفاده از حقوق بنیادی خود آن را به گوش آمریکا و جهان رساندند و به روشنی اعلام کردند آینده ای می خواهند که در آن دمکراسی و فرصت های اقتصادی بیشتری در دسترس باشد. رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا همچنین می گوید نه تنها آمریکا بلکه جهان در منطقه خاورمیانه منافعی دارد و به ثبات و پرهیز از خشونت و درگیری در این منطقه علاقمند است.
دیک دوربن، دیگر عضو دمکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، روز چهارشنبه گفت حسنی مبارک باید هر چه زودتر کناره گیری کند زیرا انتقال قدرت به دولت موقت با نظم بهتری امکان پذیر خواهد بود. وی در پاسخ به این پرسش که قدرت گیری اخوان المسلمین در مصر پس از دوران مبارک تا چه حد می تواند جدی باشد، گفت «این امر به مردم مصر بستگی دارد که چگونه خلا ناشی از پایان حکومت سی ساله مبارک را پر کنند؟»
بحث بر سر ادامه و یا قطع کمک های مالی آمریکا به دولت مصر که بخش عمده آن صرف امور نظامی کشور می شود در میان قانونگزاران آمریکا قوت گرفته است. مصر پس از اسراییل دومین کشور دریافت کننده کمک های مالی آمریکا به شمار می رود. در همین حال گروه بزرگی لابی گران هوادار مصر تلاش می کنند تا تنش های موجود در کنگره آمریکا در ارتباط با تحولات مصر را آرام کنند. پیام اصلی این گروه به اعضای کنگره آمریکا این است که مصر یک همپیمان حیاتی و با ثبات برای آمریکا در یکی از خطرناک ترین مناطق جهان است. آنان تلاش می کنند تا مبارک را حفظ کنند زیرا معتقدند که پیامد تغییر حکومت در مصر برای آمریکا و اسراییل خوشایند نخواهد بود.
مصر در حال حاضر سالانه یک میلیارد وسیصد میلیون دلار کمک مالی از آمریکا دریافت می کند. در همین حال روزنامۀ واشنگتن پست در مورد تلاش حامیان مصر در امریکا نوشته است که این گروهها در هفت ماه اول سال ۲۰۱۰ با نمایندگان آمریکایی نزدیک به ۲۵۰ جلسه برگزار کرده اند.