لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۱

نگرانی کنگره آمریکا از انقلاب در خاورمیانه


سناتورهای آمریکایی در حالی که در هفته های گذشته حمایت خود را از تظاهر کنندگان هوادار دموکراسی در مصر اعلام کرده اند، با نگرانی فزاینده ای چشم اندازهای گسترش تب انقلابی به دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه را دنبال می کنند. آنان موضع روشنی را در مورد آینده حسنی مبارک اتخاذ کرده اند اما خیزش هایی که در اردن و یمن آغاز شده، پیش بینی آینده سیاسی خاورمیانه را مشکل کرده است.

سناتور کارل لوین، رییس کمیته نیروهای مسلح سنا آمریکا در ارتباط با اوضاع جاری خاور میانه می گوید «جوشش خشم مردم نگرانی های بسیاری را به بار آورده و کسی را نمی شناسم که با قاطعیت بتواند پایان کار را پیش بینی کند.» سناتور لوین امیدوار است که این تلاطم با انتخاباتی دموکراتیک که آن را حق مسلم مردم می داند، پایان یابد. وی می افزاید «آن چه رییس جمهوری و وزیر خارجه آمریکا دنبال می کنند، امید به روندی مسالمت آمیز، آشکار و دموکراتیک است که ژانت ناپولیتانو، وزیر امنیت ملی آمریکا نیز از آن به عنوان هدف یاد می کند.» در روزهای گذشته، رهبران آمریکا گفت و گوهای گسترده ای با سران دولت های جهان داشته اند. گفت و گوهای تلفنی پرزیدنت اوباما با محمد بن زاید ولیعهد امارات متحده عربی، دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان از یک سو و گفت و گوهای جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا با عمر سلیمان همتای مصری خود دایر بر نیاز به یک برنامه اصلاحات زمان بندی شده گوشه ای از تلاش های آمریکا برای تأثیر گذاری بر روند جریان های اخیر در مصر و دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه است. در همین حال هیلاری کلینتون روز شنبه در کنفرانس امنیتی سالانه مونیخ و پیشاپیش برگزاری اجلاس قطر در مورد گفت و گوهای صلح خاورمیانه گفت «مصر دروان انتقالی با خطرهایی روبروست که می تواند به تولد یک رژیم مستبد منجر شود.» روز یکشنبه، سناتور جان کری رییس کمیته روابط خارجی سنا در مصاحبه ای با شبکۀ تلویزیونی NBC از پرزیدنت مبارک خواست تا به روشنی مهلت روند انتقالی را برای مردم مصر اعلام کند.

سناتور کری تضمین روندی را که به انتخاباتی آزاد و عادلانه منجر شود، مهم ترین مسئله حال حاضر مصر خواند. سناتور دموکرات ایالت ماساچوست در پاسخ به این پرسش که چگونه دولت آمریکا با توجه به دستگاه های اطلاعاتی که در اختیار دارد در ارتباط با حوادث مصر غافلگیر شده، گفت «بستری که حوادث در آن شکل گرفته بود مشخص بود اما وقوع دقیق آن، یک معما بود.» وی می افزاید «حوادث تونس جرقه انقلاب مصر شد و رسانه های عمومی شعله های آن را گسترش دادند.»

مادلین آلبرایت، وزیر خارجه پیشین آمریکا در زمان پرزیدنت کلینتون نیز در ارتباط با بحران مصر روز گذشته به شبکه تلویزیونی CNN گفت «هرگز رهبری حیاتی و اجنتاب ناپذیر وجود نداشته اما فکر می کنم گاهی زمان آن است که باید با وقار کنار رفت و نظر شخصی من این است که دوران آقای مبارک به سر آمده است.»

XS
SM
MD
LG