کشورهای عضو کميته سوم در شصت و چهارمين اجلاس مجمع سازمان ملل متحد در نيويورک وضعيت حقوق بشر در ايران را مورد بحث و گفتگو قرار دادند.
روزهای سه شنبه پنجم و چهارشنبه ششم آبان ماه دولت سوئد به نمايندگی از طرف کشورهای اتحاديه اروپا و نماينده دولت ايالات متحده آمريکا، کانادا ، استراليا و نيوزلند به طور جداگانه در کميته سوم سازمان ملل متحد در نيويورک حضور يافته و از وضعيت نقض حقوق بشر در ايران در سال گذشته به ويژه سرکوب، آزار و اذيـت و محدود کردن اساسی ترين حقوق مردم ايران پس از برگزاری انتخابات دهمين دور رياست جمهوری توسط مقامات دولت جمهوری اسلامی، نيروهای دولتی و بسيج ابراز نگرانی کردند.
مسئوليت کميـته سوم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پرداختن به وضعيت حقوق بشر وساير مسایل و امور اجتماعی و انسان دوستانه در کشورهای عضو سازمان ملل متحد است. در اين رابطه، کميته سوم هر سال پس از بحث و بررسی و دريافت گزارشات گزارشگران ويژه و موضوعی مسایل حقوق بشر در سازمان ملل متحد و دريافت نظرات نمايند گان دولتهای عضو اين سازمان است. و بدنبال آن هر سال اين کميته موظف به تهيه پيش نويس قطعنامه هایی در زمينه های فوق الذکر و يا محکوم کردن دولت های ناقض حقوق بشر می باشد که تصميمات و قطعنامه های تهيه شده توسط اعضای کميته سوم به مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای رای گيری نهايی ارائه می شود.
گفته می شود در روزهای آينده دولت کانادا نيز تصميم دارد به همراه کشورهای اتحاديه اروپا ونروژ پيش نويس قطعنامه ای برای محکوم کردن دولت جمهوری اسلامی در نقض حقوق مردم ايران به کميته سوم ارائه کند. مقامات جمهوری اسلامی ايران بيش از بیست سال است که همه ساله بدليل ادامه سرکوب ونقض اساسی ترين حقوق مردم ايران توسط سازمان ملل متحد محکوم ميشوند.
روز سه شنبه نماينده دولت سوئد که رياست دوره ای اتحاديه اروپا را به عهده دارد از طرف اين کشورها در نيويورک در کميته سوم سازمان ملل متحد حضور يافت و اقدامات دولت جمهوری اسلامی پس از برگزاری انتخابات در خردادماه را محکوم کرد.
اتحاديه اروپا از تعداد گسترده بازداشت ها به ويژه بازداشت رهبران سياسی و مدافعان حقوق بشر ابراز نگرانی کرد. نماينده دولت سوئد گفت آنچه برای کشورهای اتحاديه اروپا حائز اهميت می باشد «گزارشات مربوط به اعمال شکنجه و خشونت توسط نيروهای انتظامی و بسيج است.»
وی افزود: «کشورهای اتحاديه اروپا صدور احکام به ويژه سه حکم اعدام صادر شده توسط دادگاه انقلاب در تهران در رابطه با زندانيان پس از برگزاری انتخابات را بسيار نگران کننده می دانند.»
نماينده دولت سوئد به وضعيت حقوق بشر در سال گذشته در ايران پرداخت و از افزايش اعدام ها به ويژه اعدام نوجوانان و افرادی که در سنين کودکی مرتکب جرم شده اند سخن گفت. وی به اعضای کميته سوم در مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص اعمال محدوديت شديد دراساسی ترين آزاديها وحقوق مانند آزادی بيان توسط مقامات جمهوری اسلامی گزارش داد.
نماينده سوئد افزود شهروندان ايران صرفا به دليل اعتقادات شان بازداشت و زندانی می شوند و دراين رابطه به سرنوشت ۷ تن از رهبران ايرانيان بهايی که بيش از يکسال است بدون محاکمه و بطور غيرقانونی در زندان هستند اشاره کرد.
به دليل طولانی بودن سخنان نماينده دولت سوئد در رابطه با نقض حقوق بشر در ايران، ریيس کميته سوم مجبور شد به وی تذکر دهد تا سخنرانی خود را خاتمه دهد.
پس از اتحاديه اروپا، نماينده دولت ايلات متحده آمريکا پشت تربيون قرارگرفت و وی نيز وضعيت حقوق بشر به ويژه سرکوب مردم ايران پس از برگزاری انتخابات توسط مقامات جمهوری اسلامی ايران را محکوم کرد. به دنبال آن به نماينده ايران، فرهاد ممدوحی، که از تهران به نيويورک سفر کرده است فرصت پاسخ داد ه شد.
فرهاد ممدوحی نماينده ايران در کميته سوم سازمان ملل متحد به نقض حقوق مسلمانان و اقليت های بومی در اروپا و ساير نقاط جهان به طورکلی اشاره کرد بدون آنکه پاسخی برای اتهامات نقض گسترده حقوق بشر به ويژه در چند ماه گذشته توسط دولت متبوعش برای جامعه بين الملل داشته باشد.
روز چهارشنبه ۶ آبان ماه نماينده دولت کانادا نيز در کميته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور يافت و اعلام کرد وضعيت نقض حقوق بشر در ايران در مقايسه با سال گذشته رو به وخامت گذاشته شده است.
نماينده کانادا به حاضران در اجلاس گفت: «ما نيز در سال ۲۰۰۹ شاهد سرکوب خشونت بار حقوق شهروندان ايرانی بوده ايم.» وی افزود محدوديت های بيشتری بر مطبوعات و آزادی بيان اعمال شده و رهبران منتقد دولت جمهوری اسلامی، روزنامه نگاران و دانشگاهيان سرکوب، بازداشت و زندانی شده اند.
دولت کانادا گزارش مختصری از اخبار مربوط به شکنجه و تجاوز به افرادی که در تظاهرات اعتراض آميز پس از برگزاری انتخابات بازداشت و زندانی شده اند به کميته سوم ارائه کرد و در همين رابطه به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد که به تعهدات ومسئوليت های بين المللی خود پايبند مانده و از آنها خواست تا در مورد حوادث نقض حقوق بشر پس از انتخابات بطور شفاف و علنی تحقيق کنند.
دولت های استراليا و نيوزيلند نيز در نوبت های جداگانه در کميته سوم به بررسی گزارشات مربوط به نقض حقوق بشر در ايران پرداختند.
دولت کانادا اعلام کرده است که در روزهای آينده پيش نويس قطعنامه محکوم کردن دولت جمهوری اسلامی را به دليل نقض حقوق مردم ايران به کميته سوم ارائه خواهد کرد. پس از مرگ زهرا کاظمی، عکاس و خبرنگار که در زندان اوين کشته شد، دولت کانادا ابتکار تهيه پيش نويس قطعنامه عليه مقامات جمهوری اسلامی را به عهده گرفته است که همه سال نيز با اکثريت آرای کشورهای عضو سازمان ملل متحد به تصويب می رسد.
در اوایل ماه اکتبر، بان کی مون دبيرکل سازمان ملل متحد نيز با ارائه گزارشی وضعيت نقض حقوق بشر در ايران را نگران کننده توصيف کرد و به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد تا به نمايند گان و گزارشگران اين سازمان اجازه دهند برای تحقيق در مورد گزارشات مربوط به شکنجه، تجاوز در زندان ها و وضعيت بازداشت شد گان پس از انتخابات به ايران سفر کنند.
گزارش: مجمع عمومی سازمان ملل بررسی وضعيت حقوق بشر در ايران را آغاز کرد
اتحاديه اروپا از تعداد گسترده بازداشت ها به ويژه بازداشت رهبران سياسی و مدافعان حقوق بشر ابراز نگرانی کرد