خبرگزاری ها به نقل از ایرج حسابی فرزند پرفسور محمود حسابی گزارش کردند: موزه حسابی توسط بانک ها مصادره و به حراج گذاشته شده است.
به گفته ایرج حسابی، که تا پیش از این مدیریت موزه خصوصی پرفسور حسابی پدر فیزیک مدرن ایران را برعهده داشت، بدهی دو و نیم میلیارد تومانی این موزه عامل مصادره بنا توسط بانک ها بوده است.
مدیر موزه در این باره گفت: «حدود سال ۶۰ وام ۴۷ میلیون تومانی از سه بانک بابت ایجاد مرکز تحقیقات و پژوهش در علوم پایه دریافت کردیم که در حال حاضر بابت عدم توان پرداخت وام، موزه پروفسور محمود حسابی را به حراج گذاشتهاند.»
مدیر موزه درباره دیگر مشکلات افزود: «نخستین مشکل، بدهی موزه و نبود مرکز اسناد و طبقه بندی کتب مرحوم حسابی است که در حال حاضر کتابهای وی در فضای نامناسب نگهداری میشوند و در حال نابودی است.»
ایرج حسابی تاکید کرد: «مکان موزه دارای فضای محدودی است و این موزه نیازمند گسترش فضا و سالن آمفی تئاتر است.»
موزه دکتر حسابی چند ماه پس از فوت دکتر حسابی، در اواخر ۱۳۷۱ و در منزل مسکونی او افتتاح شد. بنای خانه متعلق به ۱۳۱۰ش، است. موزه در طبقه سوم و در ضلع غربی منزل دکتر حسابی ایجاد شده است.
زندگی نامه پرفسور محمود حسابی پدر فیزیک مدرن ایران
سید محمود حسابی در ۱۲۸۱ خورشیدی از پدر و مادری تفرشی در تهران زاده شد. در هفده سالگی لیسانس ادبیات و در نوزده سالگی لیسانس زیست شناسی و پس از آن مدرک مهندسی راه و ساختمان را از دانشگاه آمریکایی بیروت اخذ کرد.
او در رشتههای پزشکی، ریاضیات و ستارهشناسی به تحصیلات آکادمیک پرداخت و در ۱۹۲۴ به پاس زحماتش، شرکت راهسازی فرانسوی از او برای تحصیل در مدرسه عالی برق پاریس دعوت کرد. هم زمان با تحصیل در رشته معدن، در راه آهن برقی فرانسه نیز مشغول به کار شد. سپس به دلیل روحیه علمی به تحصیل و تحقیق در دانشگاه سوربن در رشته فیزیک پرداخت و در ۱۹۲۷ در بیست و پنج سالگی دانش نامه دکترای فیزیک خود را با عنوان حساسیت سلولهای فتوالکتریک ارائه کرد. فعالیتهای مهم وی در موضوعات علمی عبارتند از:
اولین نقشه برداری علمی و فنی، رسم اولین نقشه نوین راه ساحلی سراسری میان بنادر خلیج فارس، تأسیس دارالمعلمین عالی (۱۳۰۶)، تأسیس مدرسه مهندسی وزارت راه و تدریس در آن در ۱۳۰۷، تأسیس دارالمعلمین عالی (۱۳۰۷)، ساخت اولین رادیو در کشور ۱۳۰۷تأسیس دانش سرای عالی و تدریس در آن (۱۳۰۸)، ایجاد اولین ایستگاه هواشناسی در ایران (۱۳۱۰)، نصب و راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران (۱۳۱۰)، تعیین ساعت ایران، تأسیس اولین بیمارستان خصوصی در ایران به نام بیمارستان گوهرشاد به یاد مادرش ، پیشنهاد تدوین قانون تأسیس دانشگاه تهران و دانشکده فنی (۱۳۱۳) و ریاست آن تا ۱۳۱۵، پایهگذاری مراکز تحقیقات راکتورهای اتمی دانشگاه تهران، تأسیس سازمان انرژی اتمی و عضو هیئت دایمی کمیته بینالمللی هستهای، تأسیس اولین رصد خانه نوین در ایران، و تأسیس اولین مرکز مدرن نصب ماهواره در شیراز.
دکتر محمود حسابی به چهار زبان زنده دنیا (فرانسه، انگلیسی، آلمانی و عربی) مسلط بود و به زبانهای سانسکریت، لاتین، یونانی، اوستایی، ترکی و ایتالیایی اشراف داشت. نشان اوینسیه دولالژیون دونور و نشان کوماندور دولالژیون دونور، بزرگترین نشانهای فرانسه، به وی اهدا شده است.
پرفسور محمود حسابی تنها شاگرد ایرانی آلبرت اینشتین بود و با دانشمندان طراز اول جهان همچون: شرودینگر، پورن، پلدیراک، نیلز و بوهر و فلاسفهای چون آندره ژید و برتراند راسل ارتباط داشت.
در ۱۹۹۰ از سوی جامعه علمی جهانی به عنوان مرد اول علمی جهان برگزیده شد و در کنگره شصت سال فیزیک ایران در ۱۳۶۶ ملقب به پدر فیزیک ایران گردید.
دکتر حسابی در دوازدهم شهریور ۱۳۷۱در بیمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلب بدرود حیات گفت. آرامگاه استاد بنا به خواسته وی در زادگاه خانوادگی و در شهر دانشگاهی تفرش قرار دارد.