لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۵۶

احتمال ادامه فعالیت قلب با پیوند سلول های بنیادی


دانشمندان با استفاده از سلول های بنیادین موفق شده اند تا به فعالیت قلب موشی که همه سلول های اصلی آن جدا شده بودند، ادامه دهند.

گروهی از پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه پیتزبرگ ابتدا همه سلول ها را در جراحی که ده ساعت طول کشید، از قلب موش جدا کردند. آن ها سپس سلول های بنیادین قلب و نخاع انسان را به «چارچوب» باقیمانده قلب پیوند زدند. این سلول ها را به اصطلاح سلول های «قلبی عروقی با توانایی های چندگانه» می نامند. محققان این سلول های بنیادین را با کشت سلول های فیبروبلاستی تولید کردند که از بیوپسی بخش کوچکی از پوست انسان گرفته بودند.

لئی یانگ، پژوهشگر ارشد و استاد بیولوژی تکاملی دانشکده پزشکی پیتزبرگ می گوید «این پروسه سلول های قلبی عروقی تولید می کند که توانایی ها و قابلیت های چندگانه دارند و اساس ماده متشکله سلول های جدیدی را پدید می آورد که بعدها به سه نوع سلول مجزا تقسیم می شوند که مورد استفاده قلب هستند: سلول های کاردیومیوریتس، سلول های اندوتلیال و سلول های ماهیچه های نرم».

او یادآوری می کند هیچکس تاکنون استفاده از این نوع سلول ها برای بازتولید سلول های قلب را آزمایش نکرده است. ظاهراً ماتریس خارج سلولی قلب، ماده ای که لایه بدنه قلب را تشکیل می دهد می تواند سیگنال هایی ارسال کند که این سلول های بنیادین چندکاره را به سلول های ویژه و مورد نیاز عملکرد مناسب قلب تبدیل کند.
قلب جدیدی که دانشمندان تولید کردند طی اندک زمانی کمتر از چند هفته با سرعتی معادل ٤٠ تا ٥٠ ضربان در دقیقه می تپید.

پژوهشگران می گویند با وجودی که قدم اول این پروژه تحقیقی امیدبخش است اما برای «این که قلب انقباض کافی برای پمپ کردن موثر و کافی خون توانایی داشته باشد» باید آزمایش های تجربی بیشتری انجام دهند و سیستم هدایت الکتریکی قلب را به شیوه ای بازسازی کنند که نوسان ضربان قلب تنظیم شود.

دکتر یانگ می گوید «شاید در آینده استفاده از بیوپسی ساده پوست امکان پذیر شود و بتوان از سلول های بنیادین قلب و عروقی که قابلیت های چندگانه اما ویژگی های فردی بیمار را دارد برای پرورش یک چارچوب بیولوژیکی و بازتولید یک عضو جایگزین اما مناسب برای پیوند بهره جست».

وی خاطرنشان می کند «اهداف آتی ما بررسی احتمال و امکان تولید و پیوند ماهیچه قلب انسان است. ما می توانیم از تکه های ماهیچه قلب استفاده کنیم تا بخش هایی از ماهیچه را که بر اثر حمله قلبی آسیب دیده اند، ترمیم کنیم و شاید این کار به این دلیل که به تعداد زیادی از سلول هایی با اندازه کل عضو انسان نیاز ندارد، ساده تر باشد.
در ایالات متحده در هر ٣٤ ثانیه یک نفر بر اثر ابتلای به بیماری قلبی جان خود را از دست می دهد و بیش از ٥ میلیون نفر از نارسایی های قلب و عروق و کاهش توانایی قلب برای پمپ خون رنج می برند.

دکتر یانگ می گوید «دانشمندان درصدد بوده اند تا داروی احیای قلب و مهندسی بافت های آن را دریابند تا برای حل این معضل جدی راهکارهای جدیدی پیدا کنند. تلاش محققان بر این است که بتوانند قطعه ای از بافت قلب را که بر اثر حمله قلبی تخریب شده است، جایگزین کنند و یا شاید قلب را به طور کامل پیوند بزنند، کاری که برای این نوع بیماران بسیار مفید خواهد بود».

نتایج این پژوهش در نشریه « Nature Communications» منتشر شده است.
XS
SM
MD
LG