لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۹

خطرات فزاینده مواد شیمیایی برای انسان و محیط زیست


 صحنه ای از تجمع فعالان نگران از خطرات بالقوه مواد شیمیائی
صحنه ای از تجمع فعالان نگران از خطرات بالقوه مواد شیمیائی
سازمان ملل متحد خواستار اقدامی فوری برای کاستن از خطرات رو به گسترش تماس با مواد شیمیائی، بخصوص از نظر سلامتی افراد و محیط زیست شده است.

نتیجه یک تحقیق جدید که زیر عنوان «چشم اندازجهانی مواد شیمیائی» توسط تشکیلات مجری برنامه محیط زیستی سازمان ملل متحد، موسوم به UNEP انجام گرفته است نشان می دهد محافظت از جان میلیون ها انسان و نیز صرفه جوئی های کلان اقتصادی در مقابل این خطرات در سطحی جهانی امکان پذیر است.

این تحقیق نه تنها واقعیت تلخ مواجه بودن جهان با مواد شیمیائی رو به گسترش را علنی می کند، بلکه گویای واقعیت ترسناک دیگری است که نشان می دهد درباره قریب ۱۴۳ هزار نوع مواد شیمیائی موجود اطلاعات چندانی وجود ندارد.

مجری برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد می گوید فقط بخشی کوچک از اینهمه مواد شیمیائی از دیدگاه تاثیر بر سلامتی بشر و محیط زیست مورد ارزیابی قرار گرفته است.

مواد شیمیائی در تولید اقلامی گوناگون از رنگ گرفته تا چسب و منسوجات و اسباب بازی های کوکان بکار گرفته می شود. به عبارت دیگر مواد شیمیائی اکنون در تمامی جنبه های زندگی وارد شده است.

این تحقیق همچنین گویای استفاده رو به گسترش از مواد شیمایی در بخش های کشاورزی، الکترونیک و معادن است. این تحقیق از بالا بودن ضریب مرگ، و از کارافتادگی های ناشی از استفاده نادرست و عاری از ضوابط ایمنی از مواد شیمیائی خبر می دهد.

به عنوان مثال، این تحقیق نشان می دهد مسمومیت های ناشی از مواد شیمیائی مورد استفاده در صنعت و کشاورزی جزو پنج عامل اصلی منجر به بیش از یک میلیون مرگ و میر در سطح جهانی است.

سیلوی لمت (Sylvie Lemm) مدیر امور تکنولوژی، صنعت و اقتصاد UNEP می گوید استفاده نادرست از موادشیمیائی علاوه بر مرگ، با عواقب زیان بار اقتصادی کلان نیز همراه است.

او می گوید اگر به صورتحساب های مخارج مسمویت های ناشی از مبارزه با آفات نباتی در کشورهای جنوب صحرای آفریقا نگاه کنید می بینید که هزینه های مداوا و از دست رفتن ساعات کار در آنجا در سال ۲۰۰۹ ، به تنهائی ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است. این به مراتب بیشتر از بودجه کمک های عمرانی خارجی به بخش خدمات بهداشتی و درمانی در همان مناطق است. بنابراین مخارج ناشی از عدم استفاده درست چنان بالاست که اتخاذ تدابیر موثر برای پیشگیری می تواند عملا به ایجادمنافع اقتصادی منجر شود.

در این تحقیق تخمین زده شده است که فروش سالانه مواد شیمیایی تا سال ۲۰۵۰ سالی ۳ درصد افزایش می یابد . در همین حال تولید این مواد به سرعت از کشورهای توسعه یافته به ممالک در حال رشد انتقال می یابد.

پیش بینی شده است که تولید مواد شیمیائی در آفریقا و خاورمیانه بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ قریب ۴۰ درصد افزایش پیدا می کند. این افزایش برای کشورهای آمریکای لاتین حدود ۳۳ درصد برآورد شده است.

تحقیق ضمن اشاره به نگرانی های ناشی از آلوده شدن رودخانه ها و دریاچه ها در جریان استفاده از کودهای شیمیائی و مواد مورد استفاده در مبارزه با آفات نباتی، و بررسی آثار ناشی از استفاده از مواد شیمائی در تولید سیمان و منسوجات، و بهره برداری از معادن نتیجه می گیرد که جابجائی مواد سمی از طريق هوا، زمین و آب می تواند بر انقراض بسیاری از موجودات در محیط زیست اثر بگذارد.

این تحقیق ضمن اشاره به نگرانی های ناشی از آلوده شدن رودخانه ها و دریاچه ها در جریان استفاده از کودهای شیمیائی و مواد مورد استفاده در مبارزه با آفات نباتی، آثار ناشی از استفاده از مواد شیمائی در تولید سیمان و منسوچات و بهره برداری از معادن را مورد بررسی قرار داده است.

سازمان جهانی بهداشت قریب ۲۵ درصد از بیماری ها را با عوامل محیط زیست مرتبط می داند. ماریا نیرا (Maria Neira) مدیر امور بهداشت عمومی و محیط زیست در سازمان جهانی بهداشت می گوید بیماری های منجر به مرگ ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر ناشی از آلودگی محیط زیست به مواد شیمیائی بوده است.

او می گوید ما آمار و اطلاعاتی در تائید این موضوع داریم. بنظر ما این رقم، بسیار تکان دهنده است . استفاده بهتر و امن تر از مواد شیمیایی می توانست از مرگ ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر جلوگیری کند. مسلما حتی این رقم هم تمامی واقعیت را منعکس نمی کند. این فقط گویای بخشی از واقعیت است. ما می دانیم که این اطلاعات صرفا براساس مطالعه در باره شمار کوچکی از انواع مواد شیمائی جمع آوری شده است. اگر موارد بیشتری را بررسی کنیم به احتمال قوی ارقام بزرگتری هم پیدا خواهیم کرد.

تحلیلگران می گویند پیشگیری به مراتب کم تر از مداوا و ترمیم خرج بر می دارد. به گفته آنان، مدیریت ضعیف در مورد استفاده از مواد شیمیائی، عاملی موثر در ایجاد خطرات بهداشتی، درمانی و محیط زیستی است، که مخارج آن در سطحی جهانی به میلیاردها دلار سر می زند.

درخواست از تولیدکنندگان، و توزیع کنندگان مواد شیمیائی به ایفای نقشی فعال در شکل بخشیدن و بکار گیری ضوابط ایمنی با همکاری دولت ها بخشی از توصیه های حاصل از این تحقیق است. این تحقیق در عین حال از دولت ها در کشورهای درحال رشد و رو به پیشرفت خواستار تدوین سیاست هائی مبتنی بر پیشگیری از خطرها و ترویج و اعمال ضوابط ایمنی علاوه بر اصلاح آنها شده است.

نتیجه گیری های حاصل از پروژه تحقیقی چشم انداز جهانی مواد شیمیایی، که نخستین تحقیق جامع در نوع خود محسوب می شود، قرار است اواخر این ماه در کنفرانس بین المللی مدیریت مواد شیمیایی که در نایروبی برگزار می شود، به بحث و بررسی گذاشته شود .
XS
SM
MD
LG