لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۴

هاشمی رفسنجانی دهه ۹۰، انزوا در جمع؟ بخش نخست


تقریبا دو ماه پیش، اکبر هاشمی رفسنجانی که هوادارنش او را آیت الله و مخالفانش آقا خطاب می کنند از شرکت در دور دیگری از رقابت ها برای حفظ ریاست مجلس خبرگان رهبری کناره گیری کرد. درحالی که آشکار است که حوادث دو سال اخیر در صحنه سیاسی ایران در واقع به کنار گذاشتن او از این مسند منجر شد، که یکی از مهمترین وقایع پس از آخرین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران در خرداد ۱۳۸۸ شمرده می شود.

آقای رفسنجانی سیاستمداری زیرک و سخنرانی زبردست است و در سه دهه گذشته به بیان نظراتش با کنایه، ایما و اشاره شهرت دارد. با این حال، از دو ماه پیش به این سو و حال که تنها به صورت یکی از ۸۶ عضو مجلس خبرگان رهبری در آمده، به صورت بی سابقه ای بر بی پروائی اش در سخن گفتن و ارسال پیام افزوده شده است، امری که طبیعتا ارتباط زیادی با حوادث بعد از دهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران و فشارهای وارده به آقای رفسنجانی دارد.

***

«من از دو سه ماه پیش احساس کردم که نوعی سازماندهی برای مسئله ریاست خبرگان شده است. البته از راه های نا صواب... واقعا احساس خطر کردم ... اگر آیت الله مهدوی کنی حاضر باشند مسئولیت را بپذیرند، مطمئنا بنده نامزد نخواهم شد. برای اینکه رفع اختلاف بشود و از ناحیه اسم من این نهاد مقدس آسیب نبیند.»

این بخشی از سخنان هاشمی رفسنجانی است که چند روز پیش از کناره گیری از رقابت ها برای دور جدید ریاست مجلس خبرگان به زبان آورد و روند منتهی به کنار گذاشتنش را در اسفند ماه گذشته، همانطور که معمول اوست، با عباراتی کد گذاری شده و رمز گونه اعلام کرد.

هاشمی رفسنجانی تا روز سه شنبه ۱۷ اسفند ماه ۱۳۸۹ ریاست دو نهاد مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده داشت. اما در آن روز آیت الله محمد رضا مهدوی کنی، روحانی ۸۰ ساله و محافظه کار که ۴ سال از آقای رفسنجانی بزرگتر است و به دلیل کهولت و بیماری با صندلی چرخدار و به کمک یکی دو پرستار ومراقب جابجا می شود، به عنوان تنها نامزد به ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد. اما این ظاهر آبرومندانه داستان بود!

در واقع، مدتی بود که همه انتظار داشتند آقای رفسنجانی به نوعی، کرسی ریاست مجلس خبرگان را از دست بدهد، زیرا روند تحدید نفوذ و اختیارات او و افزایش فشارها از مدت ها قبل شروع شده بود و پیش از از کناره گیری اش شدت بی سابقه ای یافته بود.

دو هفته پیش از انتخابات ریاست مجلس خبرگان رهبری، زمانی که فائزه هاشمی (سومین فرزند و دومین دختر هاشمی رفسنجانی) برای مراسم ختم یکی از اقوام خود به شهر ری در جنوب تهران رفته بود، با هتاکی و فحاشی گروهی که خود را «بچه حزب اللهی های شاه عبدالعظیم» می خواندند و به او و پدرش بد دهنی می کردند، روبرو شد. مهاجمان حتی به محافظ او نیز حمله کردند و ویدئو این حادثه نیز از یوتیوب سر درآورد! (۱)

کمی بعد، محسن هاشمی، پسر ارشد وی و مدیر عامل شرکت مترو تهران که از زمان روی کار آمدن محمود احمدی نژاد در ۵ سال پیش هدف حمله محافظه کاران بود، از سمت خود استعفا داد. و در آخر، به گفته قدرت الله علیخانی یکی از نمایندگان مجلس ایران از قول حجت الاسلام سید حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی که در جماران در کوهپایه های شمال تهران و در همسایگی رییس سابق مجلس خبرگان سکونت دارد، مدتی قبل از انتخابات ریاست آن مجلس تعدادی از بسیجی ها و لباس شخصی ها با تجمع در اطراف منزل هاشمی، عفت مرعشی همسر رفسنجانی را ... (به احتمال زیاد، «فاحشه»» خطاب کرده، و با مشت و لگد به اتومبیل حامل رفسنجانی نیز حمله کردند.

در سه دهه گذشته، اکثر قریب به اتفاق همسر (یا همسران) دولتمردان معمم در جمهوری اسلامی هیچگاه در رسانه های نوشتاری، صوتی یا تصویری ظاهر نشده اند.عفت رفسنجانی، همسر هاشمی رفسنجانی نیز همواره از همین قاعده پیروی کرده بود.(۲) اما در انتخابات ریاست جمهوری در ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ و هنگام خروج از حوزه رای گیری در حسینیه جماران، خانم رفسنجانی در پاسخ به پرسشی و در حالی که به تخلف در رای گیری و رای شماری در انتخابات قبلی ریاست جمهوری اشاره می کرد، با غیظ و ناراحتی از مردم خواست در صورت تقلب، «بریزن تو خیابونا!» ویدئو این پرسش و پاسخ جنجالی نیز بلافاصله از طریق یوتیوپ در دسترس همه قرار گرفت! در اهمیت این ویدئوی کوتاه همین بس که سعید تاجیک (بسیجی هتاک به فائزه هاشمی) نیز در آخرین مصاحبه اش از آن نام برده و به صراحت شکوه کرده است.

پانوشت ها:

۱- در این خصوص ذکر سه نکته خالی از فایده نیست:

اول، کم و بیش همزمان با پخش این فیلم، روزنامه جمهوری اسلامی در خبری ارتباط این واقعه با انتخابات مجلس خبرگان رهبری را آشکارا روشن کرده بود: «درحالی كه تنها دو هفته تا انتخابات هيات رئيسه خبرگان باقی مانده است، تعرض به رئيس مجلس خبرگان رهبری توسط عناصر خودسر، حتی به خانواده آيت‌الله هاشمی رفسنجانی در حرم حضرت عبدالعظيم و در مراسم ترحيم هم كشيده شد.»

دوم، هاشمی رفسنجانی در تارنمای خود در مورد فرزندانش گفته است: بچه‌های ما در کار سیاست نیامدند. اما حُسن یا اشکالی وجود دارد که خیلی بی ‌رودربایستی برخورد می‌ کنند. مخفی‌ کاری و ریاکاری نمی ‌کنند و هرچه هستند، نشان می‌ دهند. در کارهایی که به آنها مربوط نیست دخالت می‌ کنند. مثلاً در ورزش بانوان شاید کسی جز فائزه نمی ‌توانست این طلسم را بشکند.

سوم و از همه مهمتر، مصاحبه ای است استثنائی که نوشابه امیری با سعید تاجیک (سر دسته بسیجیان هتاک به فائزه هاشمی) انجام داده است.رجوع کنید به لینک زیر: http://www.roozonline.com/persian/news/newsitem/archive/2011/april/13/article/-36f84590b8.html

۲- هاشمی رفسنجانی در تارنمایش در خصوص همسرش نیز گفته: در سال ۱۳۳۷ برایم خواستگاری کردند. همسرم (عفت» ... از فامیل بزرگ مرعشی و نوه حضرت آیت الله سید کاظم طباطبائی یزدی صاحب کتاب عروة الوثقی است که جایگاه معتبری در همه حوزه‌ها دارد.

XS
SM
MD
LG