با توجه به آغاز مذاکرات مستقيم صلح ميان رهبران فتح و اسراييل و عدم دخالت و حضور حماس در اين مذاکرات، اين سؤال مطرح می شود که در صورت توافق طرفين، جايگاه و نقش حماس در آينده اين منطقه، چه خواهد بود، بويژه که در حال حاضر، در نوار غزه حماس حرف اول را می زند.
نوار غزه، اين خطه باريک در مجاورت دريای مديترانه بيش از يک ميليون فلسطينی را در خود جای داده است، کنترل حماس باعث می شود که حتی نماينده ای از اين منطقه نتواند در مذاکرات مستقيم صلح ميان اسراييل و فلسطينيان نکه قرار است سرنوشت ساکنان اين منطقه را رقم زند، شرکت کند. گروه حماس که در حال حاضر کنترل نوار غزه را بر عهده دارد مذاکرات مستقيم اسراييل و رهبران فتح را به دليل اينکه به اعتقاد آنها دستور کار آن از طرف واشنگتن و به نفع اسراييل ديکته می شود، تحريم کرده است.
مسأله اينجا ست که جنبش مقاومت اسلامی، حماس، نه تنها دولت اسراييل را به رسميت نمی شناسد، بلکه با نفی حق موجوديت برای آن خواستار بازپس گيری تمامی زمينهای فلسطينيان از اسراييل است.
فوزی برهوم، سخنگوی حماس می گويد رهبران گروه دليلی برای شرکت در اين مذاکرات نمی بينند. وی می افزايد «حماس نه قصد دارد در اين جرم شريک شود، نه حاضر است بابت اشغال زمين فلسطينيان توجيه بتراشد و نه برای مالکيت آنها بر سرزمينمان مشروعيت قائل خواهد شد.»
تحليلگران در مورد حملاتی که حماس دقيقاً پيش از آغاز مذاکرات مستقيم عليه اسراييليها و در شهر حبرون، در نزديکی کرانه باختری رود اردن به عمل آورد، معتقدند، محمود عباس، رهبر ميانه رو فتح، نيز يکی از اهداف مورد نظر حماس بوده است.
در حال حاضر صدها نفر از اعضای حماس در کرانه باختری رود اردن در بازداشت دولت تحت رهبری محمود عباس قرار دارند.
آمريکا و ساير کشورهای غربی حماس را در رديف تشکيلات تروريستی می دانند. رهبران حماس نيز می گويند، مادامی که مذاکرات صلح جريان دارد، حملات نيز متوقف نخواهد شد.
به اعتقاد برخی از تحليلگران، با توجه به اينکه در حال حاضر صدها نفر از اعضا و هوادارن حماس در بازداشت به سر می برند، حماس از لحاظ نظامی در موقعيتی قرار ندارد که بود و نبودش در مذاکرات، تأثيری بر نتيجه آن داشته باشد.