لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۷

گوانتانامو؛ زندان یا چالش


گوانتانامو؛ زندان یا چالش
گوانتانامو؛ زندان یا چالش

۹سال پس از راه اندازی زندانی که نام کامل آن «زندان خلیج گوانتانامو» است، برخی از فعالان حقوق بشر در تظاهراتی در واشنگتن از پرزیدنت اوباما خواستند تا این زندان را تعطیل کند. این گروه از مدافعان و فعالان حقوق بشر در تظاهراتی با لباس های متحدالشکل زندانیان بازداشتگاه گوانتانامو معروف به «پایگاه دلتا» گفتند با این تظاهرات از پرزیدنت اوباما می خواهیم تا بر تهعد خود در باره تعطیلی این بازداشتگاه عمل کند.

پرزیدنت اوباما در دی ماه ۱۳۸۷هنگام امضای دستور بستن بازداشتگاه گوانتانامو گفته بود« زندان تا سال آینده تعطیل خواهد شد.» اما پس از گذشت دو سال، در زندانی که هنگام تاسیس در بهار ۱۳۸۱، جمعا ۶۱۲ سلول داشت، هنوز یکصد و هفتاد تن به ظن دست داشتن در اقدام های تروریستی زندانی هستند و بسیاری از فعالان حقوق بشر، نظیر تام پارکر از سازمان عفو بین الملل می گویند«تعطیلی زندان گوانتانامو از مواردی است که پرزیدنت اوباما واقعا وقت زیادی صرف آن نکرده، و همه می دانند که بستن آن بازداشتگاه به تلاش زیادی بیش از امضای یک دستور اجرائی نیاز داشت.»

دولت اوباما در سال جاری در تلاش برای محاکمه خالد شیخ محمد در دادگاهی در خاک آمریکا ناکام ماند، و مغز متفکر عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ همچنان در گوانتانامو در بازداشت به سر می برد. دلیل اصلی این است که با توجه به نحوه دستگیری و بازجوئی خالد شیخ محمد، امکان محاکمه او در دادگاهی نظامی یا غیر نظامی در خاک ایالات متحده وجود ندارد. رئیس جمهوری آمریکا که مانند بسیاری از کارشناسان تروریسم به وضعیت ویژه زندانیان گوانتانامو اشراف دارد، گفته است« یکی از سخت ترین مسائل این است که با این افراد خطرناک چه کنیم؟!» اما همه، از جمله فعالان حقوق بشر تظاهر کننده در برابر کاخ سفید، با این اظهار نظر موافق نیستند. به گفته آقای پارکر، «یا باید بازداشتی ها در گوانتانامو را محاکمه، و یا آزاد کرد.» ماه گذشته، پرزیدنت اوباما بودجه نظامی ای را امضا کرد که یکی از مفاد اصلی آن استفاده نکردن از منابع مالی نظامی برای انتقال زندانیان گوانتانامو به خاک اصلی آمریکاست، کاری که محاکمه آن بازداشتی ها در دادگاهی غیرنظامی در ایالات متحده در ۱۲ ماه آینده را مشکل تر می کند.

XS
SM
MD
LG