رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یکشنبه شب در بازگشت از تهران و در بدو ورود به وین، دستاورد سفرش به ایران را حل مشکل «قطع ارتباط با ایران» دانست.
آقای گروسی به خبرنگاران گفت، توافقی که امروز بین جمهوری اسلامی و آژانس حاصل شد وضعیت تجهیزات نظارتی این سازمان در ایران را تصحیح میکند و به این ترتیب آژانس به لحاظ فنی، به ادامه دریافت اطلاعات نظارتی از ایران دست یافته است.
به گفته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جلوگیری از «از دست رفتن اطلاعات ذخیرهشده در دستگاههای نظارتی» مبرمترین مسئله حلنشده با ایران بود که در این سفر برطرف شد.
این مقام سازمان ملل متحد ادامه داد: «من در این سفر دعوت صمیمانهای را برای بازگشت به تهران درباره مذاکره برای حل موضوع آثار اورانیوم یافتهشده در یکی از سایتها دریافت کردم و باید بگویم که مذاکره درباره آثار اورانیوم امری زمانبر است.»
وی درباره دستاورد عمده این سفر گفت: «ما یک قطع ارتباط عمده با ایران داشتیم که در این سفر به تهران حل و فصل شد.»
وی ابراز امیدواری کرد طی سفر آتی با مقامات عالیرتبه در ایران را دیدارو گفتوگو کند.
آقای گروسی همچنین از حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در وین برای ادامه مذاکره با این نهاد پیش از رفتن او به تهران استقبال کرد.
به گفته آقای گروسی توافق نهاد تحت امرش با جمهوری اسلامی ایران یک راه حل دائمی نیست، بلکه «چارهای موقتی» است. وی هدف از این توافق را دادن فرصتی به راه حل دیپلماتیک برای حل مسائل گسترده دانست.
او در تشریح یکی از بندهای توافق میان ایران و آژانس که از سرویس فنی دستگاههای نظارتی توسط آژانس صحبت شده بود گفت: «این اقدام به زودی و طی روزهای آینده عملی میشود.»
- بیانیه مشترک ایران و آژانس
در پی سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تهران و دیدار او با محمد اسلامی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دو طرف بیانیه مشترکی را منتشر کردند.
در این بیانیه مشترک که صبح یکشنبه ۲۱ شهریور منتشر شد، طرفین با اشاره به «روح همکاری و اعتماد متقابل و تداوم آن»، بر ضرورت رسیدگی به مسائل مرتبط در فضایی سازنده و فقط «به روش فنی» تأکید کردند.
در این بیانیه آمده است که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دارند تجهزات مشخصشده را سرویس فنی کنند و حافظه آسیبدیده آن تجهیزات را، که با مهروموم آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران «در جمهوری اسلامی ایران نگهداری خواهد شد»، جایگزین کنند.
بنا بر این بیانیه، دو طرف همچنین با اعلام تصمیم خود برای «حفظ تعاملات و جلسات متقابل در سطوح مربوطه»، از برنامه دیدار رافائل گروسی و محمد اسلامی در حاشیه کنفرانس عمومی آینده آژانس و نیز سفر گروسی به تهران در آینده نزدیک برای برگزاری «مذاکرات سطح بالا» با هدف «تقویت همکاری میان ایران و آژانس» در زمینههای گوناگون و گفتوگو پیرامون «مسائل جاری مورد علاقه طرفین» خبر دادند.
این بیانیه میافزاید، بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دارند تجهزات مشخصشده را سرویس فنی کنند و حافظه آسیبدیده آن تجهیزات را، که با مهروموم «آژانس» و «سازمان انرژی اتمی ایران» در جمهوری اسلامی ایران نگهداری خواهد شد، جایگزین کنند.
- واکنشها به بیانیه مشترک ایران و آژانس
شماری از مقامات سیاسی جهان روز یکشنبه به انتشار بیانیه مشترک آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران واکنش نشان دادند.
اتحادیه اروپا
ساعاتی پس از انتشار این بیانیه مشترک انریکه مورا، قائم مقام دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، در توییتر نوشت: «این گامی مثبت به سوی اطمینان یافتن از تداوم آگاهی از برنامه هستهای ایران است. این به دیپلماسی فضا میدهد. من قدردان این تلاشها هستم.»
آقای مورا هدف اتحادیه اروپا را «اجرای کامل برجام توسط همه» دانست و بر اهمیت بسیار بالای «ازسرگیری مذاکرات وین در اسرع وقت» تاکید کرد.
اسرائیل
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، یکشنبه ٢١ شهریور در جلسه هفتگی کابینه دولتش در اورشلیم، بار دیگر مخالفت خود را به هرگونه توافق در زمینه برنامه اتمی با جمهوری اسلامی به ویژه توافقی بدون ضرب الاجل ابراز داشت.
حساب توییتری رسمی نخستوزیری اسرائیل با انتشار رشته توییتی از سخنان آقای بنت، به نقل از وی نوشت: «من قدرتهای جهان را فرا میخوانم: در دام ظاهرسازیهای ایران که منجر به اعطای امتیازات بیشتر میشود، نیافتید. شما نباید از اصرار بر بازرسی سایتها کوتاه بیایید و مهمتر از همهچیز، مهمترین پیام این است که باید محدودیت زمانی وجود داشته باشد.»
روسیه
میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات اتمی وین، با انتشار توییتی «موفق» بودن سفر رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران را تبریک گفت.
وی همچنین در پاسخ به توییت انریکه مورا، قائم مقام دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، نوشت: «مایه خوشحالی است که میبینم روسیه و اتحادیه اروپا درباره این نکات همعقیده هستند. ما از نتایج سفر آقای گروسی به تهران استقبال میکنیم. ما [همگان را به] ازسرگیری سریع مذاکرات وین و بازگشت به برجام فرا میخوانیم. امیدوارم آقای مورا و دیگر همکاران را به زودی دور میز مذاکره ببینم.»