یک جامعهشناس در ایران از تناقض در آمار اعلام شده توسط دولت جمهوری اسلامی از میزان مشارکت زنان در سطوح مدیریتی کشور خبر داده و گفته است: درصد اعلامی معاونت امور زنان ریاستجمهوری، با لحاظ «مدیران مدارس دخترانه» است.
به گزارش وبسایت «خبرآنلاین»، کتایون مصری، جامعهشناس شامگاه جمعه هجدهم اسفند ماه در شبکه اجتماعی کلابهاوس، به مناسبت روز جهانی زن، اظهار داشت: معاونت امور زنان [ریاستجمهوری] اعلام کرده که اکنون «۲۵ درصد» مدیران کشور، زنان هستند اما این معاونت، «طبقهبندیای از سطوح معاونان زن» اعلام نکرده است.
این جامعهشناس و سردبیر سابق روزنامه «جامجم»، افزوده است: «ولی طبق برآوردهای بنده در شبکههای اجتماعی (دسترسی به منابع آماری شفاف دشوار است)، تنها ۶ درصد از نمایندگان مجلس، ۳ درصد از مدیران عالی و میانی، ۵/۱ درصد از اعضای شوراهای شهر و روستای کل کشور و ۱۲ درصد از اعضای شورای کلانشهرها از بین خانمها هستند.»
در این حال، هیات حقیقتیاب سازمان ملل روز جمعه ۱۸ اسفند ماه، در گزارشی «تبعیض نهادینه شده علیه زنان و دختران» در ایران را مصداق «نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت در بستر اعتراضات اخیر» اعلام کرد.
این هیات که از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل مامور تهیه این گزارش درباره ایران شده، در نخستین گزارش رسمی از یافتههای خود، نوشت: «سرکوب خشونت بار اعتراضات مسالمت آمیز و تبعیض فراگیر علیه زنان و دختران منجر به ارتکاب نقض جدی حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ایران شده است که بسیاری از آنها مصداق جنایات علیه بشریت محسوب میشوند.»
کتایون مصری، جامعهشناس و روزنامهنگار در نشست مجازی «سهم زنان ایران از تصدی پستهای مدیریتی: از دیروز تا فردا» اعلام کرده است: «۲۵ درصدی» که معاونت امور زنان اشاره کرده است، به نظر میرسد با لحاظ «مدیران مدارس دخترانه» است.
او همچین با بیان اینکه «فضای کار در ایران بهشدت جنسیتزده است» و سهم مؤسسات و شرکتهای خصوصی «مغفول مانده»، یادآور شد: در سازمانها و هلدینگهای بزرگ بخش خصوصی هم «جایگاه زنان از یک عضو منفعل هیات مدیره فراتر نمیرود.»
وبسایت «تجارتنیوز» فروردین ماه در گزارشی با استناد به دادههای انتشار یافته «مرکز آمار ایران»، نوشت: «زنان بیش از مردان از وضعیت نابسامان بازار کار آسیب دیدند. نرخ بیکاری زنان بیکار ۱۸ تا ۳۵ ساله از «۲۶/۵ درصد» در زمستان ۱۴۰۰ به «۲۷/۷ درصد» در زمستان سال گذشته [۱۴۰۱] رسیده است.
بر این اساس، سهم اشتغال زنان در بخش کشاورزی نیز «بیشتر از مردان کاهش داشته است.» سهم آنها در بخش کشاورزی از «۱۳/۶ درصد» در زمستان ۱۴۰۰ به «۱۰/۴ درصد» در زمستان سال ۱۴۰۱ رسیده بود.
نکته مهم دیگر در وضعیت اشتغال و بیکاری زنان، «سهم اشتغال ناقص» آنها در سال گذشته است. سهم اشتغال ناقص زنان از «۴/۲ درصد» در زمستان سال ۱۴۰۰ به «۳/۸ درصد» رسیده بود.
این در حالی است که فضای مجازی نیز که مجالی برای درآمدزایی افراد ایجاد کرده بود با اعمال «محدودیت شدید و فیلترینگ گسترده» از سوی نهادهای دولتی و امنیتی در سال گذشته مواجه شد. بسیاری از افراد از جمله زنان، از این بستر کسب درآمد داشتند اما «حالا یا به طور کل شغل آنلاین خود را از دست دادهاند یا از درآمدشان کم شده است.»