لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۱

طرح جدید گوگل برای بازیابی سریع‌تر اخبار در اینترنت موبایل


تنها چند ماه پیش بود که فیسبوک طرح جدید خود به عنوان "مقالات فوری" (Instant Articles) را افتتاح کرد و توئیتر هم "لحظه‌ها" (Moments) را معرفی کرد و حتی شرکت آمازون هم دسترسی کامل به محتویات روزنامه واشنگتن پست را برای کاربران خودش مهیا کرد.

حتی پیش از آن که شرکت گوگل، غول دنیای اینترنت و فناوری، به این کارزار بپیوندد نیز کاملا روشن بود که در آینده، این شرکت‌های فناوری هستند که مسئولیت اصلی توزیع و نشر اخبار برای کاربران در سراسر جهان را به عهده خواهند داشت، نه شرکت‌های انتشاراتی.

وبسایت "وایرد" در گزارشی در همین زمینه می‌نویسد، پروژه AMP شرکت گوگل برای دانلود سریع صفحات اینترنت موبایل، در همین راستا است؛ اما رویه‌ای متفاوت از اپل و فیسبوک را دنبال می‌کند. به این معنا که آنها از پلت‌فرم مبدا خبر پیروی کرده‌اند، در حالی که گوگل فکر دیگری در سر دارد.

گوگل در واقع می‌خواهد با AMP اطمینان حاصل کند که محتویات موجود در فضای وب به صورت آنی و فوری بر روی صفحه نمایش شما ظاهر شود، بدون آن که وقت برای دانلود تبلیغات تلف شود، یا نیاز به کلیک اضافی باشد؛ در عین حال، ظاهر آنها هم به همان صورتی که در وبسایت یا اپلیکشین مبدا خبر طراحی شده، بدون تغییر نمایش داده شود.

به گفته ریچارد گینگراس مدیر بخش اخبار گوگل، "بحث شبکه جهانی وب (World Wide Web) است ... باید اطمینان حاصل کرد که شبکه جهانی وب، شبکه جهانی انتظار (World Wide Wait) نباشد."

هدف نهایی گوگل البته چیزی غیر از هدف "مقالات فوری" فیسبوک – که به بنگاه‌های خبری مثل نیویورک تایمز و بازفید اجازه درج مستقیم گزارش‌های خود در این شبکه اجتماعی را می‌دهند و نیازی به کلیک کردن اضافی برای رفتن به مبدا خبر و خواندن آن ندارند – نیست.

گوگل می‌خواهد گزارش‌های خبری ۱۰ برابر سریع‌تر دانلود شده و بر روی صفحه نمایش شما ظاهر شوند. تفاوت اصلی AMP این است که می‌خواهد "متن باز" باشد، به این معنا که اول مجانی باشد، دوم بتوان آن را اصلاح و بهینه کرد، و سوم این که در دسترس عموم باشد.

در حالی که فیسبوک ناشران اخبار را یکی پس از دیگری نشان می‌دهد و برای دیگران این پرسش مطرح می شود که آنها چگونه در این بخش حاضر شده‌اند و هر چند وقت یک بار مطالبشان ظاهر می‌شود، گوگل می‌خواهد درها برای ورود به این سرویس برای همه تولیدکنندگان خبر باز باشد.

علاوه بر این، به دلیل "متن‌باز" بودن برنامه، این امکان به شرکت‌های فناوری دیگر نیز داده می‌شود که در اصلاح، بهینه سازی و توسعه این سیستم، به شرکت گوگل کمک کنند. به قول ریچارد گینگراس، "AMP جای معامله نیست و به نفع هیچ ملت خاصی هم نیست؛ همه می‌توانند در آن حضور داشته باشند."

با این دیدگاه است که گوگل برای آزمایش این طرح جدید خود، همکاری با برخی از ناشران خبر را آغاز کرده است؛ مانند بازفید که پیشتر در طرح "مقالات فوری" با فیسبوک همکاری کرده است.

گرچه گوگل AMP را روز چهارشنبه معرفی کرده است، اما مدیر بخش اخبار گوگل می‌گوید فعالیت آن کمی دیرتر آغاز خواهد شد. با این حال، پرسشی که مطرح می‌شود این است که اجرای این سرویس جدید گوگل، بر روی رتبه‌بندی ناشران خبر در جستجوهای اینترنتی چه تاثیری خواهد گذاشت.

آقای گینگراس می‌گوید، این شرکت هیچ امتیازی برای هیچ فرمت خاصی، از جمله AMP، نسبت به دیگران قائل نخواهد شد و ناشران خبر می‌توانند با بکارگیری حداکثر توانایی‌های خودشان در این میدان حاضر شوند، البته اگر تصمیم به این کار بگیرند.

با این حال، از آنجا که سرعت در بازیابی اطلاعات و دانلود صفحات یکی از عوامل اصلی رتبه‌بندی در جستجوهای اینترنتی است، سرویس AMP از همین حالا، به خاطر سرعت فوق‌العاده‌ای که خواهد داشت، از برتری بالقوه‌ای برخوردار است.

علاوه بر این، مشاهده واکنش فیسبوک به این طرح جدید گوگل هم خالی از لطف نخواهد بود.

XS
SM
MD
LG